DOQ

Inhalatie biedt mogelijk alternatief bij behandeling Parkinson met levodopa

Toediening van levodopa via inhalatie kan een geschikt alternatief zijn bij de behandeling van Parkinsonpatiënten. Dat is de conclusie van Marianne Luinstra’s proefschrift. Zij promoveerde eerder dit jaar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Luinstra kwam tot de slotsom dat een droge vorm van levodopa geschikt is voor gebruik met een inhalator bij Parkinsonpatiënten, vooral tijdens het herstel van een ‘off-periode’ bij orale inname.

Levodopa is een effectief geneesmiddel bij de ziekte van Parkinson. Het kan de bloed-hersenbarrière passeren en vult het tekort aan dopamine aan in de hersenen. Met levodopa ervaren patiënten minder motorische klachten: de bewegingstraagheid neemt af. Bovendien worden spierstijfheid en -pijn minder. Toch zitten er nadelen aan het middel: de orale toedieningsvorm leidt soms tot een variatie in de plasmaconcentratie. Bij gevorderde Parkinson en een hogere dosis levodopa kunnen die variaties resulteren in ‘off-periodes’, waarin motorische symptomen van de ziekte op de voorgrond staan.

(bron foto iStock)

Snellere absorptie

Om ‘off-periodes’ tegen te gaan, onderzochten Luinstra en haar collega’s de effectiviteit van pulmonale toediening van levodopa. Dit is een aantrekkelijk alternatief, dankzij de grootte van het absorptieoppervlak en de lage metabole activiteit van de longen. Bovendien is de absorptie sneller en treedt er minder first pass-effect op dan bij orale toediening. Ondanks die voordelen gaat inhalatie gepaard met vereisten. Voorbeelden hiervan zijn de formulering, het type inhalator en gebruik van de inhalator. De onderzoekers richtten hun blik daarom op twee zaken: een nieuwe inhalator voor het gebruik van levodopa in hoge doseringen én de gunstigste formulering van het middel.

Goed verdragen

Volgens de onderzoekers is een formulering levodopa met 2 procent L-leucine in hun eigen Cyclops-inhaler een veelbelovende kandidaat voor het gebruik tijdens een ‘off-periode’. In hun resultaten zien ze dat deze vorm levodopa met deze inhalator niet alleen sneller werd geabsorbeerd dan orale levodopa, maar ook goed werd verdragen.

Intussen hebben Luinstra en haar collega’s een studie opgezet die moet laten zien dat levodopa in deze formulering effectief is bij de behandeling van Parkinson Daarvoor hebben zij negen patiënten geïncludeerd met voorspelbare ‘off-periodes’, herkenbaar voor henzelf en voor anderen. De studie heeft twee takken: de ene bestaat uit toediening van 90 mg geïnhaleerde levodopa, de andere uit de orale toediening van 1 tablet levodopa per dag.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen, proefschrift Marianne Luinstra

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: man met koorts, malaise en huiduitslag

Een 36-jarige man heeft klachten van koorts, malaise en huiduitslag. Hij is 3 weken geleden teruggekeerd van een vakantie naar Bangkok. Wat is uw diagnose?

Spraakherkenning zorgt voor minder administratielast

Spraakherkenning leidt tot snelle, efficiënte dossiervoering voor de arts. Harm Wesseling legt uit hoe dit in de praktijk wordt gebruikt en welke winst er behaald kan worden. “Artsen kunnen eerder hun rapportage afronden. Dat hoeven ze dan niet ’s avonds nog te doen.”

Verlies­sensitief werken in de zorg

Artsen: herken en erken verlies bij de patiënten, stelt Herman de Mönnink. Hiermee kunnen leed en complicaties worden voorkomen. “Op het moment dat je ruimte neemt voor je eigen emotionele werkstress, kun je ook ruimte nemen voor de kant van de patiënt.”

Casus: patiënt met pijnlijke oorschelp en gewrichtsklachten

Dit is de tweede keer dat u deze 32-jarige patiënt ziet met dezelfde klacht. Vandaag gaat de pijnlijke rechter oorschelp ook gepaard met gewrichtsklachten. Het gehoor is goed en patiënt heeft geen neusobstructie of een inspiratoire stridor. Er is geen trauma in de anamnese. Wat is uw diagnose?

Casus: man met buikklachten en veranderd defecatiepatroon

Een man wordt gestuurd naar de polikliniek in verband met geleidelijk toenemende buikklachten met een verandering van het defecatiepatroon. Er is een normale eetlust, geen vermagering. Er is geen bloedverlies per anum. Bij lichamelijk onderzoek worden geen afwijkingen gevonden. Wat is uw diagnose?

AI-gestuurd model verbetert doorstroom

Esther Janssen ontwikkelde een AI-gestuurd model dat voor de operatie al voorspellingen doet over het ontslagmoment van een patiënt en de benodigde nazorg, en zo de doorstroom te verbeteren. “Hiermee kun je eerder schakelen, door nazorgpartners te benaderen.”

SPAT voor allergietesten

Senne Gorris bedacht de SPAT: een automatische machine die alle allergiekrasjes in een keer zet. Dit maakt de testen betrouwbaarder en sneller. “De resultaten zijn na een kwartier bekend en overal waar de SPAT wordt gebruikt zijn de testen en dus de uitslagen gelijk.”

Machte­loosheid drijft artsen tot ‘medische gas­lighting’

De uitdrukking ‘medische gaslighting’ popt steeds vaker op in discussies onder ontevreden patiënten en in de medische wereld zelf. Marlies van Hemert legt uit wat dit betekent en hoe om te gaan met de patiënt als een diagnose uitblijft. “Bescheidenheid helpt.”

Casus: patiënt met probleem bij uitsteken tong

Uw 24-jarige ietwat schuchtere patiënt 'steekt' zijn tong direct naar u uit als u vraagt wat u voor hem kan doen. Daarna vervolgt hij dat hij maar één probleem heeft... Wat is uw diagnose?

‘Toen ik weer een witte jas aan mocht, telde ik weer mee als mens’

Vluchtelingstudenten kunnen in het UMCU hun geneeskundestudie afmaken. Dit helpt hen, maar is ook zinvol voor de Nederlandse arts, vertelt Eva Stortelder. “Er is heel veel behoefte. Het gaat om honderden potentiële collega’s die toegang tot het medisch netwerk willen.”


0
Laat een reactie achterx