Log in om uw persoonlijke bookmarks op te kunnen slaan.
Inhalatie biedt mogelijk alternatief bij behandeling Parkinson met levodopa
Toediening van levodopa via inhalatie kan een geschikt alternatief zijn bij de behandeling van Parkinsonpatiënten. Dat is de conclusie van Marianne Luinstra’s proefschrift. Zij promoveerde eerder dit jaar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Luinstra kwam tot de slotsom dat een droge vorm van levodopa geschikt is voor gebruik met een inhalator bij Parkinsonpatiënten, vooral tijdens het herstel van een ‘off-periode’ bij orale inname.
Levodopa is een effectief geneesmiddel bij de ziekte van Parkinson. Het kan de bloed-hersenbarrière passeren en vult het tekort aan dopamine aan in de hersenen. Met levodopa ervaren patiënten minder motorische klachten: de bewegingstraagheid neemt af. Bovendien worden spierstijfheid en -pijn minder. Toch zitten er nadelen aan het middel: de orale toedieningsvorm leidt soms tot een variatie in de plasmaconcentratie. Bij gevorderde Parkinson en een hogere dosis levodopa kunnen die variaties resulteren in ‘off-periodes’, waarin motorische symptomen van de ziekte op de voorgrond staan.
Snellere absorptie
Om ‘off-periodes’ tegen te gaan, onderzochten Luinstra en haar collega’s de effectiviteit van pulmonale toediening van levodopa. Dit is een aantrekkelijk alternatief, dankzij de grootte van het absorptieoppervlak en de lage metabole activiteit van de longen. Bovendien is de absorptie sneller en treedt er minder first pass-effect op dan bij orale toediening. Ondanks die voordelen gaat inhalatie gepaard met vereisten. Voorbeelden hiervan zijn de formulering, het type inhalator en gebruik van de inhalator. De onderzoekers richtten hun blik daarom op twee zaken: een nieuwe inhalator voor het gebruik van levodopa in hoge doseringen én de gunstigste formulering van het middel.
Goed verdragen
Volgens de onderzoekers is een formulering levodopa met 2 procent L-leucine in hun eigen Cyclops-inhaler een veelbelovende kandidaat voor het gebruik tijdens een ‘off-periode’. In hun resultaten zien ze dat deze vorm levodopa met deze inhalator niet alleen sneller werd geabsorbeerd dan orale levodopa, maar ook goed werd verdragen.
Intussen hebben Luinstra en haar collega’s een studie opgezet die moet laten zien dat levodopa in deze formulering effectief is bij de behandeling van Parkinson Daarvoor hebben zij negen patiënten geïncludeerd met voorspelbare ‘off-periodes’, herkenbaar voor henzelf en voor anderen. De studie heeft twee takken: de ene bestaat uit toediening van 90 mg geïnhaleerde levodopa, de andere uit de orale toediening van 1 tablet levodopa per dag.
Bron: Rijksuniversiteit Groningen, proefschrift Marianne Luinstra