Inhalatie-instructie Martini Ziekenhuis landelijk ingezet

mm
Lennard Bonapart
Redactioneel,
9 mei 2017

Een klein regionaal Gronings project van Titia Klemmeijer (longverpleegkundige) en haar collega’s groeide uit tot een landelijke onafhankelijke instructie op het gebied van inhalatiemedicatie. De instructie is inmiddels bestemd voor alle longpatiënten in Nederland. Er zijn afspraken met apothekers, longartsen en huisartsen gemaakt. Ook is er een onafhankelijke scholing met gestandaardiseerd lesmateriaal en informatie voor patiënten beschikbaar.

Astma komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. In Nederland zijn er ruim 600.000 mensen met astma. Nog eens 600.000 mensen hebben COPD, een aantal dat vanwege de vergrijzing alleen maar toeneemt. Al deze mensen gebruiken inhalatiemediatie. Een optimale Inhalatietechniek is belangrijk om deze middelen goed te kunnen te gebruiken, aldus Titia Klemmeijer. Verkeerd gebruik van de medicatie kan bijvoorbeeld leiden tot het onnodig voorschrijven van zwaardere middelen. Fouten bij de toediening ontstaan doordat er bijvoorbeeld geen goede instructie is gegeven, of wanneer behandelaars een onjuist protocol hanteren. De effectiviteit van de middelen neemt dan af. Samen met collega-longverpleegkundigen richtte Klemmeijer de stichting Inhalatie Medicatie Instructie School (IMIS) op. De stichting is volledig onafhankelijk en heeft als doel de landelijke kwaliteit en uniformiteit van zorg voor patiënten met astma en COPD op het gebied van inhalatie-instructies te verbeteren.

Nascholing
Imis zorgt tevens voor landelijke nascholingen op het gebied van inhalatie-instructie. Er zijn maar liefst 70 inhalatietechniek trainers actief in Nederland. Zij verspreiden via nascholingen de kennis verder onder zorgverleners als huisartsen, longartsen, praktijkverpleegkundigen, apothekers en apothekersassistenten. Deze trainers worden op hun beurt weer ieder jaar bijgeschoold en geïnformeerd over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van inhalatietechniek, – technologie en -protocollen. Titia Klemmeijer verzorgt ieder jaar deze scholing samen met Paul Hagedoorn. Hij is als inhalatietechnoloog verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en doet zelf ook veel onderzoek naar inhalatietechnieken bij longpatiënten.

Patiëntenkaart
De instructie is per inhalatiesysteem ontwikkeld en werkt aan de hand van afbeeldingen met korte teksten. Deze maken het juiste gebruik inzichtelijk en is ook voor laagopgeleide mensen goed te begrijpen. De klapper bevat deze instructie voor de patiënt en ook het bijbehorende landelijke protocol voor de zorgverlener. De patiëntenkaart heeft volgens Klemmeijer een aangetoond positief effect op het juiste inhalatiegebruik. Het gebruik van de kaarten is binnen het Martini Ziekenhuis tevens wetenschappelijk onderzocht aan de hand van vragenlijsten bij 100 longpatiënten. De groep die de uitgebreide uitleg kreeg, presteerde 39% beter dan de groep die de niet de uitgebreide instructie kreeg. Het succes van de informatiekaarten is niet onopgemerkt gebleven: de kaart wordt momenteel gebruikt in het buitenland en en is onder andere vertaald in het Engels, Duits en Zweeds.

Bron: Martini Ziekenhuis

 

,
Deel dit artikel