DOQ

Inhalatie-instructie Martini Ziekenhuis landelijk ingezet

Een klein regionaal Gronings project van Titia Klemmeijer (longverpleegkundige) en haar collega’s groeide uit tot een landelijke onafhankelijke instructie op het gebied van inhalatiemedicatie. De instructie is inmiddels bestemd voor alle longpatiënten in Nederland. Er zijn afspraken met apothekers, longartsen en huisartsen gemaakt. Ook is er een onafhankelijke scholing met gestandaardiseerd lesmateriaal en informatie voor patiënten beschikbaar.

Astma komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. In Nederland zijn er ruim 600.000 mensen met astma. Nog eens 600.000 mensen hebben COPD, een aantal dat vanwege de vergrijzing alleen maar toeneemt. Al deze mensen gebruiken inhalatiemediatie. Een optimale Inhalatietechniek is belangrijk om deze middelen goed te kunnen te gebruiken, aldus Titia Klemmeijer. Verkeerd gebruik van de medicatie kan bijvoorbeeld leiden tot het onnodig voorschrijven van zwaardere middelen. Fouten bij de toediening ontstaan doordat er bijvoorbeeld geen goede instructie is gegeven, of wanneer behandelaars een onjuist protocol hanteren. De effectiviteit van de middelen neemt dan af. Samen met collega-longverpleegkundigen richtte Klemmeijer de stichting Inhalatie Medicatie Instructie School (IMIS) op. De stichting is volledig onafhankelijk en heeft als doel de landelijke kwaliteit en uniformiteit van zorg voor patiënten met astma en COPD op het gebied van inhalatie-instructies te verbeteren.

Nascholing
Imis zorgt tevens voor landelijke nascholingen op het gebied van inhalatie-instructie. Er zijn maar liefst 70 inhalatietechniek trainers actief in Nederland. Zij verspreiden via nascholingen de kennis verder onder zorgverleners als huisartsen, longartsen, praktijkverpleegkundigen, apothekers en apothekersassistenten. Deze trainers worden op hun beurt weer ieder jaar bijgeschoold en geïnformeerd over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van inhalatietechniek, – technologie en -protocollen. Titia Klemmeijer verzorgt ieder jaar deze scholing samen met Paul Hagedoorn. Hij is als inhalatietechnoloog verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en doet zelf ook veel onderzoek naar inhalatietechnieken bij longpatiënten.

Patiëntenkaart
De instructie is per inhalatiesysteem ontwikkeld en werkt aan de hand van afbeeldingen met korte teksten. Deze maken het juiste gebruik inzichtelijk en is ook voor laagopgeleide mensen goed te begrijpen. De klapper bevat deze instructie voor de patiënt en ook het bijbehorende landelijke protocol voor de zorgverlener. De patiëntenkaart heeft volgens Klemmeijer een aangetoond positief effect op het juiste inhalatiegebruik. Het gebruik van de kaarten is binnen het Martini Ziekenhuis tevens wetenschappelijk onderzocht aan de hand van vragenlijsten bij 100 longpatiënten. De groep die de uitgebreide uitleg kreeg, presteerde 39% beter dan de groep die de niet de uitgebreide instructie kreeg. Het succes van de informatiekaarten is niet onopgemerkt gebleven: de kaart wordt momenteel gebruikt in het buitenland en en is onder andere vertaald in het Engels, Duits en Zweeds.

Bron: Martini Ziekenhuis

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”