DOQ

Innovaties gegevensverzameling faciliteert de zorg

Door de patiënt gegenereerde gezondheidsgegevens (PGHD) worden in toenemende mate in de oncologie gebruikt, om regelgevende beslissingen te nemen en de kwaliteit van zorg te evalueren. In het toonaangevende tijdschrift, CA – A Cancer Journal for Clinicians verscheen onlangs een overzichtsartikel van de kansen en uitdagingen van PGHD, om te informeren over de besluitvorming rondom regelgeving, het onderzoek en de zorgverlening.  

In het afgelopen decennium is grote vooruitgang geboekt bij de implementatie van nieuwe oncologische behandelingen, zoals doelgerichte therapieën, immunologische checkpoint-tremmers en adaptieve celtherapieën. Mede hierdoor is kanker in veel gevallen van een dodelijke ziekte veranderd in een chronische aandoening en is behoud van levenskwaliteit een steeds belangrijker streven geworden.  

(Foto: Pixabay)

PGHD en PRO’s 

De levenskwaliteit is een van de aspecten van gezondheid-gerelateerde gegevens die door patiënten zijn verzameld en bedoeld zijn om ​​gezondheidsproblemen aan te pakken, ook wel door de patiënt gegenereerde gezondheidsgegevens (PGHD) genoemd. PGHD omvatten de gerapporteerde voorgeschiedenis over de gezondheid en behandeling, door de patiënt gerapporteerde uitkomsten (PRO’s) en biometrische gegevens.  

PRO’s zijn door de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit (FDA) gedefinieerd als rapportages over de gezondheidstoestand van een patiënt die rechtstreeks van de patiënt afkomstig zijn, zonder interpretatie door een arts of iemand anders. PRO’s worden onderverdeeld in ziekte-gerelateerde symptomen, bijwerkingen van de behandeling en levenskwaliteit, dat wil zeggen: de invloed van symptomen en bijwerkingen op het dagelijks functioneren.  

Zelf-gerapporteerde voorgeschiedenis van de gezondheid en behandeling zijn goed geïmplementeerd in de klinische setting. Hetzelfde geldt voor PRO’s in de onderzoekssetting. 

Implementatie 

In tegenstelling tot bovengenoemde parameters bevindt het gebruik van biometrische PGHD-gegevens zich in een vroege ontwikkeling. Biometrische gegevens kunnen passief verzamelde gegevens van draagbare sensoren, zoals een tracker voor de lichamelijke activiteit, en gegevens die actief worden verzameld door patiënten via andere instrumenten, zoals een draadloze bloeddrukmanchet, bevatten.  

Dankzij vooruitgang in draadloze technologie, smartphones en het internet zijn er tegenwoordig steeds meer manieren om PGHD te verzamelen tijdens polikliniekbezoeken en in het dagelijks leven. Door het gebruik van PGHD is het mogelijk geworden om vroegtijdig problemen vast te stellen en in te grijpen in geval van klinisch relevante gebeurtenissen, zoals toxiciteit en kankerprogressie. Hierdoor kan het aantal spoedeisende hulpbezoeken en ziekenhuisopnames afnemen. Tegelijkertijd is het dankzij deze technologie mogelijk om buiten de klinische setting contact met patiënten te hebben en op die manier de leefstijl, symptoomcontrole en therapietrouw te verbeteren. 

Uitdagingen en stappen voorwaarts 

Er zijn nog steeds veel uitdagingen op gebied van de technologie, analysemethoden en workflow. De uitdagingen omvatten de integratie van PRO’s en biometrische gegevens in elektronische patiëntendossiers, analyse van grote en complexe sets van biometrische gegevens en mogelijke herontwerp van de workflow in de kliniek. Die uitdagingen moeten overwonnen worden om PGHD op te kunnen nemen in het onderzoek en de klinische praktijk. In vergelijking met het bewijs voor PRO’s is er weinig bewijs dat het gebruik van biometrische gegevens ondersteunt. Daarnaast moeten PGHD zodanig gebruikt worden dat de gezondheidsverschillen niet toenemen.  

Ondanks deze uitdagingen wordt het gezien de potentiële voordelen van PGHD steeds waarschijnlijker dat PGHD geïntegreerd gaan worden in oncologisch onderzoek en klinische zorg. Net als geldt voor nieuwe behandelmethoden is iedere nieuwe interventie een stap voorwaarts. Gezamenlijk kunnen op PGHD gebaseerde interventies zowel de kwaliteit als de kwaliteit van leven helpen verbeteren. 


Jim HSL, Hoogland AI, Brownstein NC, et al. Innovations in research and clinical care using patient-generated health data. CA Cancer J Clin. 2020 Apr 20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=32311776  

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx