DOQ

Innovaties gegevensverzameling faciliteert de zorg

Door de patiënt gegenereerde gezondheidsgegevens (PGHD) worden in toenemende mate in de oncologie gebruikt, om regelgevende beslissingen te nemen en de kwaliteit van zorg te evalueren. In het toonaangevende tijdschrift, CA – A Cancer Journal for Clinicians verscheen onlangs een overzichtsartikel van de kansen en uitdagingen van PGHD, om te informeren over de besluitvorming rondom regelgeving, het onderzoek en de zorgverlening.  

In het afgelopen decennium is grote vooruitgang geboekt bij de implementatie van nieuwe oncologische behandelingen, zoals doelgerichte therapieën, immunologische checkpoint-tremmers en adaptieve celtherapieën. Mede hierdoor is kanker in veel gevallen van een dodelijke ziekte veranderd in een chronische aandoening en is behoud van levenskwaliteit een steeds belangrijker streven geworden.  

(Foto: Pixabay)

PGHD en PRO’s 

De levenskwaliteit is een van de aspecten van gezondheid-gerelateerde gegevens die door patiënten zijn verzameld en bedoeld zijn om ​​gezondheidsproblemen aan te pakken, ook wel door de patiënt gegenereerde gezondheidsgegevens (PGHD) genoemd. PGHD omvatten de gerapporteerde voorgeschiedenis over de gezondheid en behandeling, door de patiënt gerapporteerde uitkomsten (PRO’s) en biometrische gegevens.  

PRO’s zijn door de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit (FDA) gedefinieerd als rapportages over de gezondheidstoestand van een patiënt die rechtstreeks van de patiënt afkomstig zijn, zonder interpretatie door een arts of iemand anders. PRO’s worden onderverdeeld in ziekte-gerelateerde symptomen, bijwerkingen van de behandeling en levenskwaliteit, dat wil zeggen: de invloed van symptomen en bijwerkingen op het dagelijks functioneren.  

Zelf-gerapporteerde voorgeschiedenis van de gezondheid en behandeling zijn goed geïmplementeerd in de klinische setting. Hetzelfde geldt voor PRO’s in de onderzoekssetting. 

Implementatie 

In tegenstelling tot bovengenoemde parameters bevindt het gebruik van biometrische PGHD-gegevens zich in een vroege ontwikkeling. Biometrische gegevens kunnen passief verzamelde gegevens van draagbare sensoren, zoals een tracker voor de lichamelijke activiteit, en gegevens die actief worden verzameld door patiënten via andere instrumenten, zoals een draadloze bloeddrukmanchet, bevatten.  

Dankzij vooruitgang in draadloze technologie, smartphones en het internet zijn er tegenwoordig steeds meer manieren om PGHD te verzamelen tijdens polikliniekbezoeken en in het dagelijks leven. Door het gebruik van PGHD is het mogelijk geworden om vroegtijdig problemen vast te stellen en in te grijpen in geval van klinisch relevante gebeurtenissen, zoals toxiciteit en kankerprogressie. Hierdoor kan het aantal spoedeisende hulpbezoeken en ziekenhuisopnames afnemen. Tegelijkertijd is het dankzij deze technologie mogelijk om buiten de klinische setting contact met patiënten te hebben en op die manier de leefstijl, symptoomcontrole en therapietrouw te verbeteren. 

Uitdagingen en stappen voorwaarts 

Er zijn nog steeds veel uitdagingen op gebied van de technologie, analysemethoden en workflow. De uitdagingen omvatten de integratie van PRO’s en biometrische gegevens in elektronische patiëntendossiers, analyse van grote en complexe sets van biometrische gegevens en mogelijke herontwerp van de workflow in de kliniek. Die uitdagingen moeten overwonnen worden om PGHD op te kunnen nemen in het onderzoek en de klinische praktijk. In vergelijking met het bewijs voor PRO’s is er weinig bewijs dat het gebruik van biometrische gegevens ondersteunt. Daarnaast moeten PGHD zodanig gebruikt worden dat de gezondheidsverschillen niet toenemen.  

Ondanks deze uitdagingen wordt het gezien de potentiële voordelen van PGHD steeds waarschijnlijker dat PGHD geïntegreerd gaan worden in oncologisch onderzoek en klinische zorg. Net als geldt voor nieuwe behandelmethoden is iedere nieuwe interventie een stap voorwaarts. Gezamenlijk kunnen op PGHD gebaseerde interventies zowel de kwaliteit als de kwaliteit van leven helpen verbeteren. 


Jim HSL, Hoogland AI, Brownstein NC, et al. Innovations in research and clinical care using patient-generated health data. CA Cancer J Clin. 2020 Apr 20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=32311776  

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx