Innovaties gegevensverzameling faciliteert de zorg

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
15 juni 2020

Door de patiënt gegenereerde gezondheidsgegevens (PGHD) worden in toenemende mate in de oncologie gebruikt, om regelgevende beslissingen te nemen en de kwaliteit van zorg te evalueren. In het toonaangevende tijdschrift, CA – A Cancer Journal for Clinicians verscheen onlangs een overzichtsartikel van de kansen en uitdagingen van PGHD, om te informeren over de besluitvorming rondom regelgeving, het onderzoek en de zorgverlening.  

In het afgelopen decennium is grote vooruitgang geboekt bij de implementatie van nieuwe oncologische behandelingen, zoals doelgerichte therapieën, immunologische checkpoint-tremmers en adaptieve celtherapieën. Mede hierdoor is kanker in veel gevallen van een dodelijke ziekte veranderd in een chronische aandoening en is behoud van levenskwaliteit een steeds belangrijker streven geworden.  

(Foto: Pixabay)

PGHD en PRO’s 

De levenskwaliteit is een van de aspecten van gezondheid-gerelateerde gegevens die door patiënten zijn verzameld en bedoeld zijn om ​​gezondheidsproblemen aan te pakken, ook wel door de patiënt gegenereerde gezondheidsgegevens (PGHD) genoemd. PGHD omvatten de gerapporteerde voorgeschiedenis over de gezondheid en behandeling, door de patiënt gerapporteerde uitkomsten (PRO’s) en biometrische gegevens.  

PRO’s zijn door de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit (FDA) gedefinieerd als rapportages over de gezondheidstoestand van een patiënt die rechtstreeks van de patiënt afkomstig zijn, zonder interpre

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel