DOQ

Innovatieve pilot gestart om kwetsbare ouderen met hartfalen op locatie te behandelen

Het Reinier de Graaf ziekenhuis en zorgorganisatie Pieter van Foreest zijn gestart met een innovatieve pilot om kwetsbare ouderen met hartfalen op locatie te behandelen. Doel is om hun levenskwaliteit te verbeteren en het aantal ziekenhuisopnames onder deze groep in de regio Delft met 50 procent te verminderen. Cardiologen onderzoeken wekelijks patiënten in hun woonomgeving bij zorgorganisatie Pieter van Foreest. Met adviezen en een behandelplan op maat, waarin optimale medicatie en preventie de basis zijn, krijgen patiënten de juiste zorg, op het juiste moment, op de juiste plek.

Volgens cijfers van de Hartstichting telt Nederland jaarlijks ruim 30.000 ziekenhuisopnames van patiënten met de diagnose hartfalen. 87 procent van hen is 65 jaar of ouder. Door de vergrijzing zal dit aantal de komende jaren fors toenemen. In regio Delft is de verwachting dat het aantal patiënten met chronisch hartfalen zelfs met 30 procent zal stijgen. Dr. Marco Knook, cardioloog-intensivist van het Reinier de Graaf ziekenhuis, vindt het zorgwekkend: “In 2018 hebben we 290 patiënten opgenomen met acuut hartfalen. 79 procent van hen was ouder dan 75 jaar. Voor deze kwetsbare groep heeft een ziekenhuisopname een enorme impact; zo hebben zij een verhoogd risico op infecties en is de opnameduur vaak lang. Sommigen brengen noodgedwongen hun laatste levensdagen in het ziekenhuis door. Dat wil niemand.”

oudere_verpleeghuis_handen_725

Innovatieve pilot

“Door ontsporen van hartfalen bij deze kwetsbare groep mensen veel eerder op te sporen en te behandelen, zorgen we voor een betere kwaliteit van leven en kunnen we het aantal ziekenhuisopnames verminderen”, aldus Knook. Met deze visie zijn cardiologen van het Reinier de Gaaf ziekenhuis en specialisten ouderengeneeskunde van zorgorganisatie Pieter van Foreest een pilot gestart. Wekelijks onderzoekt een cardioloog en een PA (Physician Assistant ) ouderen, die al bekend zijn met hartfalen, in hun zorginstelling in Delft. In hun vertrouwde woonomgeving krijgen ze een uitgebreid onderzoek op hartfalen. Zo worden hart-echo’s gemaakt en wordt gekeken naar symptomen die wijzen op het ontsporen van hartfalen. Samen met de specialist ouderengeneeskunde van Pieter van Foreest op de betreffende locatie wordt de optimale instelling van medicatie besproken en worden adviezen gegeven op het gebied van hartfalen.

Kwaliteit van leven verbetert

Inge Aangenendt, Eerste Specialist Ouderengeneeskunde bij Pieter van Foreest: “Ik ben erg enthousiast over deze samenwerking. Het bevordert de kwaliteit van leven van onze bewoners en cliënten die tijdelijk bij ons zijn opgenomen. Zij zijn over het algemeen tussen de 80 en 90 jaar oud. Hartfalen overschaduwt regelmatig hun revalidatieproces en laatste levensfase. De betrokkenheid van de cardiologen bij onze cliënten op locatie, het advies dat onze cliënten en wij als specialisten ouderengeneeskunde krijgen over hartfalen en de behandelplannen op maat, zorgen ervoor dat onze cliënten minder snel op de Spoedeisende hulp terechtkomen. Nu onze cliënten met hartfalen op locatie worden behandeld, hoeven zij niet meer, de voor hen inspannende gang naar het ziekenhuis te maken. En dát is een grote winst.”

De gezamenlijke pilot loopt tot en met april 2019. In deze periode worden wekelijks vier tot zes patiënten op locatie onderzocht op hartfalen. Na de pilot worden de resultaten bekeken. Als blijkt dat patiënten tevreden zijn met deze nieuwe manier van zorgverlening en het aantal ziekenhuisopnames onder de doelgroep is afgenomen, heeft het Reinier de Graaf ziekenhuis de ambitie om deze cardiologische onderzoeken onder ouderen verder in de regio Delft uit te breiden.

Bekijk ook de video over de pilot.

Bron: Reinier de Graaf ziekenhuis

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx