Man-vrouwverschillen: ‘Vraag als reumatoloog vaker naar specifieke bijwerkingen’

mm
Laura van Horik
Redactioneel,
27 oktober 2021

De aandacht van reumatologen voor persoonsgerichte zorg is afgelopen jaren toegenomen, maar richt zich nog niet altijd specifiek op genderverschillen. Terwijl mannen en vrouwen met een reumatische aandoening de ziekte en de behandeling heel anders kunnen ervaren, zo blijkt uit Nivel-onderzoek. “Het is belangrijk om ervaringen met medicatie, bijwerkingen en testresultaten niet allemaal op één hoop te gooien, maar genderverschillen te erkennen”, meent Monique Heijmans van het Nivel.

De Aandachtswijzer reuma en gender die het Nivel enkele maanden geleden naar buiten bracht, bevat communicatietips voor reumapatiënten en zorgverleners. De wijzer bestaat uit een poster en visitekaartjes voor in de spreekkamer, die de belangrijkste verschillen tussen mannen en vrouwen in combinatie met reumatische aandoeningen benoemen. Het Nivel deed namelijk onderzoek naar de behandeling en de gevolgen hiervan voor reumapatiënten, en ontdekte dat het voor vrouwen – onder andere door bijwerkingen van medicatie – in bijna alle gevallen moeilijker is om met de chronische ziekte te leven dan voor mannen.

Monique Heymans van onderzoeksbureau Nivel

Meer bijwerkingen

Reumatoïde artritis komt alleen al drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Vrouwen ervaren vaak een hogere ziektelast en hebben meer last van pijn en vermoeidheid. “Vrouwen rapporteren en ervaren meer en vaker bijwerkingen van medicatie”, vertelt Heijmans. “Dit heeft als gevolg dat zij daarom ook eerder uit zichzelf stoppen met medicatie. Daar is vaak te weinig aandacht voor, terwijl angst voor bijwerkingen of de daadwerkelijke

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel