Log in om uw persoonlijke bookmarks op te kunnen slaan.
Integratieve zorg is de toekomst
Oncologisch chirurg Eva Noorda heeft het opereren voorlopig vaarwelgezegd. Ze stort zich fulltime op integratieve zorg. Met haar poli in het Isala ziekenhuis helpt ze kankerpatiënten die zelf aan de slag willen met hun gezondheid. “Alle artsen zouden op dit gebied basiskennis mogen hebben.”
Een aantal collega’s zag het aankomen, anderen waren toch wat verbaasd. Maar steun kreeg ze zeker toen chirurg Eva Noorda ervoor koos zich volledig op de integratieve zorg te gaan storten. “Natuurlijk is het een grote stap”, vertelt ze. “Je hebt als chirurg zo hard gewerkt om ergens te komen en dan stop je. Maar wat ik nu doe is echt belangrijk.”
Integratieve zorg is in de Nederlandse zorg nog geen ingeburgerd begrip. Noorda omschrijft het als reguliere zorg plus leefstijl plus bewezen complementaire zorg. Haar eigen ziekenhuis ziet de waarde en biedt als een van de weinige ziekenhuizen in Nederland een speciale poli. “Het is echt een investering van het Isala.”
“Steeds vaker vroegen patiënten me: ‘Wat kan ik zelf doen nu ik kanker heb”
Oncologisch chirurg Eva Noorda
Extra zorg bij kanker
De reden voor een carrièreswitch drong zich de afgelopen jaren langzaam maar zeker op in haar spreekkamer. “Ik heb tien jaar geopereerd, vooral borstkankerpatiënten, en ik had er veel lol in. Ze zeggen weleens dat chirurgen niet praten, maar ik praatte drie dagen in de week en opereerde één dag. Steeds vaker vroegen patiënten me: ‘Wat kan ik zelf doen nu ik kanker heb’. Daar had ik eigenlijk geen goed antwoord op en mijn collega’s ook niet. Ik ben me gaan verdiepen in extra zorg bij kanker en kwam uit op integratieve zorg. Vervolgens ben ik de opleiding gaan doen en heb ik de poli opgezet.”
Noorda zet zich nu als arts in voor betere uitkomsten tijdens en na kankerbehandelingen. “Er zijn drie redenen waarom mensen kanker krijgen: erfelijke factoren, pech en omgevings- en leefstijlfactoren. Je zult het nooit weten. Ik ga met dit werk niet in de preventiehoek zitten, het gaat me niet om wat mensen niet meer mogen of juist moeten. Het gaat om eigen regie hebben en meer bewustzijn. Alles wat ik inzet en adviseer is op basis van wetenschappelijk onderzoek, evidence based dus.”
“Alles wat ik inzet is op basis van wetenschappelijk onderzoek”
Zingeving en ontspanning
Patiënten zoeken tegenwoordig hoe dan ook hun eigen weg, merkt Noorda. “De ziekenhuisbehandelingen alleen vinden ze niet voldoende. Een groot deel gaat zelf al met leefstijlveranderingen aan de slag. Sommige dingen die ze doen zijn veilig, andere niet. Wie ingewikkelde vragen heeft, komt op de poli.
Ik werk met het Leefstijlroer van de Vereniging Arts en Leefstijl waarbij alles aan bod komt voor je gezondheid. Niet alleen de ziekenhuiszorg en de medicatie, maar ook leefstijl, zingeving en ontspanning. Bij somberheid en angst adviseer ik bijvoorbeeld mindfulness of verwijs ik naar een psycholoog. Ik ben ervan overtuigd dat zingeving meer aandacht verdient. Voor wie of wat wil je gezond zijn? Waar sta je voor op?”
“Voor wie of wat wil je gezond zijn? Waar sta je voor op?”
Opleiding
Volgens Noorda hebben de meeste artsen in hun opleiding nauwelijks op deze manier over gezondheid kennis opgedaan. Zijzelf ook niet. “Alle artsen zouden op dit gebied basiskennis mogen hebben. Integratieve zorg is de toekomst. Als chirurg heb ik basiskennis van specialismen, ik weet hoe het hart werkt en kan verwijzen naar een cardioloog. Zo zouden artsen meer over integratieve zorg moeten weten. Onder de huidige studenten leeft het onderwerp zeker. Zij hebben, buiten de opleiding om, zelf een stichting ‘Student en leefstijl’ opgericht, met afdelingen bij alle faculteiten.”
De inspanningen van Noorda vallen op, in ieder geval in haar eigen ziekenhuis. Van de cliëntenraad heeft ze begin 2023 een kwaliteitsprijs gekregen omdat patiënten de begeleiding zo waarderen. Noorda: “Er is nog zoveel te doen en ik vind het zo leuk. Al weet ik niet met zekerheid of ik nooit meer chirurg zal zijn.”