Integrative medicine: ‘Gebruik je hoofd, je hart, je handen’

mm
Vanessa Cruz
Redactioneel,
23 maart 2022

Teleurgestelde artsen die niet de impact kunnen maken die ze willen. Die zich niet senang voelen, ongelukkig zijn. Die het gevoel hebben dat er iets niet klopt, maar niet weten wat. Simone Ardesch was ooit ook zo’n arts, maar inmiddels weet ze wat haar ten diepste vervult: bijdragen aan het geluk en de vitaliteit van patiënt én professional. “Als we goed voor onszelf zorgen, zorgen we ook beter voor onze patiënten.”    

Simone Ardesch is integraal arts, coach en directeur van Amsterdam School for Integrative Medicine & Health, maar wilde aanvankelijk psychiater worden. “Ik begon mijn studie geneeskunde met de verwachting dat ik mensen beter zou maken. Maar na een paar jaar voelde ik me vooral machteloos en teleurgesteld. Ik voelde een grote discrepantie tussen de dokter die ik wilde zijn, en de werkelijke praktijk.” Ze stopte in de psychiatrie en werkte jaren in de functie van bedrijfsarts. “Als bedrijfsarts heb je meer te maken met de context waarin je patiënten bewegen. Wat speelt er op het werk, thuis, wat is belangrijk voor ze? Dat sprak me erg aan. Enkele jaren later maakte ik kennis met integrative medicine en viel alles op z’n plek.”

Integraal arts Simone Ardesch

Integrative Medicine

Integrative Medicine (IM) gaat uit van het gegeven dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Bij de behandeling is er aandacht voor fysieke, emotionele, mentale en spirituele aspecten van de zorgvrager. Ardesch: “Als arts wil ik niet alleen bezig zijn met het bestrijden van ziekte, maar ook met het bevorderen van gezondheid. De vraag hoe j

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel