‘Integrative Oncology scheidt het kaf van het koren op basis van evidence’

mm
Michel van Dijk
Redactioneel,
13 oktober 2021

Patiënten met kanker willen vaak weten wat ze kunnen doen om hun gezondheid tijdens de oncologiebehandeling te bevorderen en de bijwerkingen van deze soms invasieve behandeling te verlichten. Integrative oncology of integrative medicine (IM) kan hen daarbij helpen, stelt Ines von Rosenstiel, kinderarts en IM-expert in Rijnstate ziekenhuis in Arnhem.

Ines Rosenstiel had pasgeleden een patiënte met borstkanker in de spreekkamer, een alleenstaande moeder met twee jonge kinderen, die continu last had van opvliegers. Haar baan als kapster stond daardoor op het spel, en alle suggesties vanuit de reguliere zorg om het aantal opvliegers te verminderen hadden niet geholpen. Een verwijzing naar een acupuncturist, door Von Rosenstiel, hielp wél. “Een week later kwam patiënte terug met een grote bos bloemen. Ze zei: ‘Ik heb mijn baan behouden, en ik heb nog slechts twee opvliegers per dag. Je hebt geen idee wat dit voor mijn leven heeft betekend.’”

Kinderarts Ines von Rosentiel (Foto: Nadia ten Wolde)

Zinnige zorg

Vragen over voedingssupplementen, over kurkuma, het gebruik van wietolie of een ketogeen dieet, Von Rosenstiel krijgt ze wekelijks tijdens haar spreekuur Integrative Medicine. “Patiënten willen weten wat ze kunnen doen om zich beter te voelen, en om de klachten te verlichten. Maar ze willen voorkomen dat het hun kankerbehandeling schaadt. Ze hebben daarom behoefte aan een goed advies. Bijvoorbeeld over welke aanvullende zorg zinnig of juist niet zinnig is. Ik kan hierin voor hen de rol als gids vervullen.”

“Kankerpatiënten voelen zich soms zó geleefd door de ziekte en de behande

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel