Myelopathie bij bacteriële meningitis: zeer zeldzaam maar gevaarlijk
Myelopathie is een zeldzame en potentieel gevaarlijke complicatie bij bacteriële meningitis. Risicofactoren zijn niet aan te wijzen, mogelijke behandelingen wel, vertelt Evelien Drost. “Het belangrijkste symptoom was de dubbelzijdige verlamming van armen en/of benen.”
‘Ouders dankbaar voor rotavirusvaccin’
Met de opname van het rotavirusvaccin in het Rijksvaccinatieprogramma hoopt Fien van Dongen op een sterke daling in ziekenhuisopnames. De effectiviteit van het vaccin blijkt hoog. Toch zijn er aandachtspunten: “Goede kennis van de bijwerkingen is essentieel voor zorgverleners.”
Op zoek naar de optimale behandeling van gist- en schimmelinfecties
Roger Brüggeman doet onderzoek naar de optimale behandeling van schimmelinfecties. Resistentie is daarbij een uitdaging. “Het kan een uitdaging zijn om een antischimmelmiddel precies op de juiste plaats te krijgen, in bijvoorbeeld de longen.”
Wat was er eerder, het minder goede darmmicrobioom of de infectie?
Bob Kullberg toonde aan dat een ongezond darmmicrobioom kan leiden tot ernstige infecties, waaronder longontsteking. Een mindere aanwezigheid van butyraatproducerende bacteriën blijkt een voorspeller voor het ontstaan van ernstige infecties.
RSV-vaccinatie komt eraan: wanneer en waarom?
Het kabinet heeft aangekondigd dat een vaccinatie tegen het respiratoir syncytieel virus (RSV) opgenomen zal worden in het Rijksvaccinatieprogramma. Professor Louis Bont legt uit waarom deze vaccinaties hard nodig zijn. “Onze kinder-IC’s liggen deze winter weer vol.”
‘De risico’s op kinderlongziekten ontwikkelen zich al vanaf de conceptie’
“Het risico op het krijgen van astma is ongeveer twee keer zo groot voor kinderen die in armoede opgroeien,’ vertelt Ismé de Kleer. “Bewustwording onder artsen is belangrijk voor tijdige diagnose en het kunnen bieden van de juiste hulp.”
De wereld over in strijd tegen antibioticaresistentie
Toenemende antibioticaresistentie is wereldwijd een groeiend probleem. Jeroen Schouten geeft cursussen aan ziekenhuizen in het buitenland om rationeel voorschrijven van antibiotica te bevorderen. “Het gaat het niet alleen om kennis, maar ook om gedragsverandering.”
Een glorieuze toekomst voor de poeptransplantatie
Liz Terveer ziet indicaties voor poeptransplantatie toenemen en vertelt de laatste nieuwtjes over de vele toepassingen die hiervan in het verschiet liggen. “Drie jaar na de behandeling blijken antibioticaresistente bacteriën nog grotendeels weg.”
Hoest blijkt bij meeste tbc-patiënten afwezig: hoe sporen we de ziekte dan op?
Vier op de vijf tuberculosepatiënten hoesten niet hardnekkig, maar zijn waarschijnlijk wel besmettelijk, blijkt uit onderzoek van Frank Cobelens. Hoe kan dat en wat heeft dat voor gevolgen voor de bestrijding van de ziekte wereldwijd én in Nederland?
Huid-op-huidcontact van invloed op microbioom van voldragen baby’s
Huid-op-huidcontact tussen moeders en hun voldragen baby’s heeft effect op het darmmicrobioom van de baby’s, vertelt Carolina de Weerth. “Bij voldragen baby’s is veel minder onderzoek gedaan naar het effect van huid-op-huidcontact dan bij premature baby’s.”
Effectievere strategie bij darmfalen en risico op S. aureus-infectie
Mensen met chronisch darmfalen die TPV krijgen, hebben verhoogd risico op bacteriële infectie. Wat is hierbij de meest effectieve behandeling? Michelle Gompelman zocht het uit. “In de richtlijn staat nu een advies dat voor TPV-patiënten niet zinvol is.”
‘Vergroot herkenbaarheid antibiotica’
Een betere herkenbaarheid van antibiotica kan leiden tot verstandiger gebruik en zo helpen in de strijd tegen de wereldwijd groeiende antibioticaresistentie. Annelie Monnier en Heiman Wertheim vertellen over het ABACUS-project. “Resistentie kent geen grenzen.”