Dr. Heijstek over die ene patiënt: ‘Zowel erfelijke als allergologische oorzaak angio-oedeem leert ons veel over de ziekte’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
27 maart 2019

Een patiënt die je altijd bijblijft, een patiënt die impact heeft gehad. Iedere arts herinnert zich er daar wel één van. Internist-allergoloog klinisch immunoloog dr. Heijstek vertelt over een patiënte met ernstig angio-oedeem waarvoor afdeling dermatologie en allergologie de handen ineen hebben geslagen om haar zo goed mogelijk te kunnen behandelen.

Internist-allergoloog dr. Marloes Heijsteck © UMC Utrecht

Altijd in angst leven om ineens ernstig benauwd te raken en zonder snel bezoek aan het ziekenhuis te kunnen stikken. Dat is de situatie van een angio-oedeempatiënt die in het UMC Utrecht wordt gezien door internist-allergoloog klinisch immunoloog dr. Marloes Heijstek en collega’s uit andere specialismen. “Het bijzondere aan deze vrouw is dat zij verschillende vormen van de ziekte combineert: haar aanvallen hebben niet één oorzaak en er is dus ook niet één behandeling.”

Kennisbundeling

“In het najaar heeft onze afdeling dermatologie & allergologie een breed aanvalsplan kunnen opstellen voor een jonge vrouw met angio-oedeem”, vertelt Heijstek. “Daarmee is er zeker nog geen sprake van een happy end, maar het is winst dat zij zich nu gesteund voelt door een multidisciplinair team. Dit is te danken aan de recente bundeling van dermatologische en internistische kennis binnen een polikliniek in het UMC Utrecht.”

Zwellingen bij strottenhoofd

“Deze vrouw is vaak getroffen door een aanval van angio-oedeem. In een bepaalde fase van haar leven gebeurde dit bijna maandelijks. Ze kreeg dan onderhuidse zwel

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel