DOQ

Internisten verlaten spreek­kamer voor pre­ventie

Internisten verlaten hun spreekkamer om aandacht te vragen voor preventie. Ze vinden dat ze in actie moeten komen omdat ze dagelijks de gevolgen zien van een ongezonde leefstijl. Voorzitter Mesut Savas van het nieuwe Preventie Netwerk is al uit de startblokken.

Een enquête onder internisten zelf toont dat ze preventie absoluut bij hun werk vinden horen. Dat sterkt het Preventie Netwerk van de beroepsvereniging om zich te storten op drie zaken: goede voorbeelden delen, invloed op beleid uitoefenen en onderwijs voor internisten (in spe) aanpassen.

“We helpen dagelijks onze patiënten om progressie van hun ziekte te voorkomen of te beperken”

Internist Mesut Savas

Niet helemaal nieuw

Nieuw en fris is het Preventie Netwerk van de Nederlandse Vereniging van Internisten. Met een jonge internist in opleiding uit het Erasmus MC, Mesut Savas, als voorzitter. Hij is voor deze rol gevraagd door de beroepsvereniging omdat zijn enthousiasme zo opviel.
“Helemaal nieuw is preventie niet voor ons internisten”, vertelt hij. “Wij doen natuurlijk al veel aan preventie, dat hoort bij ons werk. We helpen dagelijks onze patiënten om progressie van hun ziekte te voorkomen of te beperken. Bij een patiënt met diabetes proberen wij nadelige effecten als schade aan de ogen of nieren te voorkomen. Iemand met een heel hoog BMI proberen wij te helpen om gewicht te verliezen.
Hiermee richten wij ons vooral op zorggerelateerde preventie, dus preventie gericht op wie al een ziekte heeft. Nu wordt het tijd dat wij ons ook met andere vormen van preventie gaan bezighouden. Wij willen hoger op de preventieladder gaan staan juist om te voorkomen dat mensen ziek worden en uiteindelijk bij ons terechtkomen.”

“Waar waren wij als zorgverleners toen deze patiënt een BMI van 30 had?”

Waarom preventie door internisten?

De vraag komt op waarom juist drukbezette en soms hypergespecialiseerde internisten nu aan preventie willen gaan doen. Savas begrijpt de vraag, maar draait hem razendsnel om. “Waarom moeten wij dit níet doen? Wíj́ zien de patiënten in onze spreekkamer. Wij moeten ons dan ook juist bemoeien met waarom ze bij ons terechtkomen, met de oorzaken waardoor ze ziek worden.”

De voorzitter van het netwerk illustreert zijn gedrevenheid met een voorbeeld uit zijn dagelijkse praktijk. “Ik zie veel patiënten met een hoog BMI, soms van tegen de 50. Ik hoor hun ervaringen en ben daarvan onder de indruk. Soms kunnen ze nauwelijks bewegen en hebben onderliggende ziekten. Dan vraag ik mij af: waar waren wij als zorgverleners toen deze patiënt een BMI van 30 had? En later van 35 en 40? Daar kun je je als internist verantwoordelijk voor voelen, ook omdat obesitas is verdrievoudigd in afgelopen vier decennia.”

“Omdat er al veel gebeurt wil ik dat we allereerst onderling delen wat we doen”

Enquête bevestigt animo

Niet alle internisten hoeven hun werkweek op z’n kop te zetten om in actie te komen. Het Preventie Netwerk neemt hierin het voortouw. De energieke voorzitter voelt zich gesteund door de resultaten van een enquête onder zijn collega-internisten over preventie. “Daaruit blijkt dat de animo hoog is om meer aan preventie te doen. Twee van de drie internisten zeggen ons dat we onze polikamer uit moeten stappen. Ze vinden zelfs collectieve preventie, maatregelen gericht op wie nog geen klachten of ziekten heeft, het meest relevant. Zeker de nieuwe lichting artsen is enthousiast. En ik heb nog niemand meegemaakt die zei ‘waar ben je mee bezig?’ Integendeel.”
Uit de enquête blijkt dat een kleine 40% van de respondenten al bezig is met preventie-initiatieven en die graag wil delen. Precies waarop Savas al hoopte. “Omdat er al veel gebeurt wil ik dat we allereerst onderling delen wat we doen. Als er in de ene hoek van het land al succes wordt geboekt, dat is het handig dat collega’s in de andere hoek van het land daarover leren.”

Samen een vuist maken

Behalve elkaar onderling helpen wil het Netwerk Preventie ook de samenwerking opzoeken en lobbyen. “We willen als internisten invloed op het beleid hebben, van tabaksbeleid tot beweegbeleid en voedselbeleid. Daarvoor gaan we samen een vuist maken. We willen ons inzetten op betere algemene preventie.” Als laatste gaat het netwerk zich bemoeien met scholing zodat preventie een betere plek krijgt in de opleiding tot internist.
De ambities van het netwerk zijn fors en Mesut Savas heeft er veel zin in. “Ja, ik ben heel optimistisch. De uitslag van de enquête laat zien dat preventie iets is wat we allemaal willen en ik ga het uitdragen.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De patiënt doet lastig, en dan?

Patiënten met een persoonlijkheidsstoornis kunnen soms veel losmaken, zowel in het behandeltraject als bij de arts. Thom van den Heuvel geeft handvatten voor het omgaan met deze patiëntengroep. “Het contact vraagt meer tijd en legt tegelijk emotionele druk op de arts."

Vind meertalige zorgverleners via ikspreekmeerdan.nl

Als anios in een huisartsenpraktijk in Amsterdam merkte Daan Frehe dat taal voor veel patiënten een barrière vormt voor het krijgen van goede zorg. “Via ikspreekmeerdan.nl kan nu een zorgverlener met een gedeelde taal en cultuur gevonden worden. Dat is enorm waardevol.”

Casus: man met een veranderde vlek op het been

Een 72-jarige man presenteert zich op uw spreekuur met een veranderde plek op het bovenbeen rechts. De vlek is gegroeid en van kleur veranderd. De patiënt heeft een licht huidtype en een voorgeschiedenis van basaalcelcarcinoom. Wat is uw diagnose?

Maak van wachttijd in de ggz hersteltijd: vijf praktische adviezen

Sanne Booij en Christien Slofstra willen af van de stille wachttijd in de ggz. Met hulp van de huisarts kan het herstel al beginnen, nog vóór de intake. “Deze periode hoeft geen verloren tijd te zijn.”

Beteugelen geneesmiddel­prijzen noodzakelijk voor betaalbare zorg

Wilbert Bannenberg strijdt met Stichting Farma ter Verantwoording tegen excessieve geneesmiddelprijzen. Zijn missie: winsten beteugelen om zorg toegankelijk te houden. “Geneesmiddelprijzen moeten beteugeld gaan worden, anders wordt de zorg onbetaalbaar.”

Casus: vrouw met veranderd defecatiepatroon

Een vrouw wordt naar de polikliniek gestuurd in verband met een veranderd defecatiepatroon. Ze heeft wat frequenter dan gebruikelijk ontlasting. Er zijn wat vage buikklachten in de zin van rommelingen en krampen. Ze gebruikt geen medicatie. Wat is uw diagnose?

‘We willen de maatschappij met de gezond­heids­zorg verbinden’

Huisarts Bernard Leenstra wil dat álle Nederlanders goed leren handelen in levensbedreigende situaties. Met zijn initiatief Schok & Pomp biedt hij leuke en tijdbesparende cursussen in levensreddend handelen en probeert hij maatschappij en gezondheidszorg te verbinden.

Trends in brandwonden bij kinderen

Zijn er meer brandwonden bij kinderen, of worden ze sneller doorverwezen? Arts-onderzoeker Frederique Kemme en chirurg Annebeth de Vries volgden de cijfers. “Er komen meer kinderen naar het brandwondencentrum.”

Veel kanker in de toekomst door CT-scans

Een recente analyse wijst op tienduizenden toekomstige kankergevallen door CT-scans. Cardio-thoracaal radioloog Firdaus Mohamed Hoesein pleit voor zorgvuldig gebruik: “Alleen als het écht nodig is en met een zo laag mogelijke dosis.”

‘Zorg dat de digitale weg niet de enige ingang naar de maatschap­pij wordt’

Steeds vaker gaat zorg via de digitale weg. Nicole Goedhart onderzoekt de toegankelijkheid van de (online) samenleving en geeft tips hoe de zorgverlener de zorg toegankelijk voor iedereen houdt. “Een afstand tot de online wereld kan gezondheidsverschillen vergroten.”


Lees ook: Omgeving bepalend voor kans op obesitas en cardio­vasculaire aandoeningen

Naar dit artikel »

Lees ook: ‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Naar dit artikel »

Lees ook: ‘Practice what you preach’

Naar dit artikel »