DOQ

Internisten verlaten spreek­kamer voor pre­ventie

Internisten verlaten hun spreekkamer om aandacht te vragen voor preventie. Ze vinden dat ze in actie moeten komen omdat ze dagelijks de gevolgen zien van een ongezonde leefstijl. Voorzitter Mesut Savas van het nieuwe Preventie Netwerk is al uit de startblokken.

Een enquête onder internisten zelf toont dat ze preventie absoluut bij hun werk vinden horen. Dat sterkt het Preventie Netwerk van de beroepsvereniging om zich te storten op drie zaken: goede voorbeelden delen, invloed op beleid uitoefenen en onderwijs voor internisten (in spe) aanpassen.

“We helpen dagelijks onze patiënten om progressie van hun ziekte te voorkomen of te beperken”

Internist Mesut Savas

Niet helemaal nieuw

Nieuw en fris is het Preventie Netwerk van de Nederlandse Vereniging van Internisten. Met een jonge internist in opleiding uit het Erasmus MC, Mesut Savas, als voorzitter. Hij is voor deze rol gevraagd door de beroepsvereniging omdat zijn enthousiasme zo opviel.
“Helemaal nieuw is preventie niet voor ons internisten”, vertelt hij. “Wij doen natuurlijk al veel aan preventie, dat hoort bij ons werk. We helpen dagelijks onze patiënten om progressie van hun ziekte te voorkomen of te beperken. Bij een patiënt met diabetes proberen wij nadelige effecten als schade aan de ogen of nieren te voorkomen. Iemand met een heel hoog BMI proberen wij te helpen om gewicht te verliezen.
Hiermee richten wij ons vooral op zorggerelateerde preventie, dus preventie gericht op wie al een ziekte heeft. Nu wordt het tijd dat wij ons ook met andere vormen van preventie gaan bezighouden. Wij willen hoger op de preventieladder gaan staan juist om te voorkomen dat mensen ziek worden en uiteindelijk bij ons terechtkomen.”

“Waar waren wij als zorgverleners toen deze patiënt een BMI van 30 had?”

Waarom preventie door internisten?

De vraag komt op waarom juist drukbezette en soms hypergespecialiseerde internisten nu aan preventie willen gaan doen. Savas begrijpt de vraag, maar draait hem razendsnel om. “Waarom moeten wij dit níet doen? Wíj́ zien de patiënten in onze spreekkamer. Wij moeten ons dan ook juist bemoeien met waarom ze bij ons terechtkomen, met de oorzaken waardoor ze ziek worden.”

De voorzitter van het netwerk illustreert zijn gedrevenheid met een voorbeeld uit zijn dagelijkse praktijk. “Ik zie veel patiënten met een hoog BMI, soms van tegen de 50. Ik hoor hun ervaringen en ben daarvan onder de indruk. Soms kunnen ze nauwelijks bewegen en hebben onderliggende ziekten. Dan vraag ik mij af: waar waren wij als zorgverleners toen deze patiënt een BMI van 30 had? En later van 35 en 40? Daar kun je je als internist verantwoordelijk voor voelen, ook omdat obesitas is verdrievoudigd in afgelopen vier decennia.”

“Omdat er al veel gebeurt wil ik dat we allereerst onderling delen wat we doen”

Enquête bevestigt animo

Niet alle internisten hoeven hun werkweek op z’n kop te zetten om in actie te komen. Het Preventie Netwerk neemt hierin het voortouw. De energieke voorzitter voelt zich gesteund door de resultaten van een enquête onder zijn collega-internisten over preventie. “Daaruit blijkt dat de animo hoog is om meer aan preventie te doen. Twee van de drie internisten zeggen ons dat we onze polikamer uit moeten stappen. Ze vinden zelfs collectieve preventie, maatregelen gericht op wie nog geen klachten of ziekten heeft, het meest relevant. Zeker de nieuwe lichting artsen is enthousiast. En ik heb nog niemand meegemaakt die zei ‘waar ben je mee bezig?’ Integendeel.”
Uit de enquête blijkt dat een kleine 40% van de respondenten al bezig is met preventie-initiatieven en die graag wil delen. Precies waarop Savas al hoopte. “Omdat er al veel gebeurt wil ik dat we allereerst onderling delen wat we doen. Als er in de ene hoek van het land al succes wordt geboekt, dat is het handig dat collega’s in de andere hoek van het land daarover leren.”

Samen een vuist maken

Behalve elkaar onderling helpen wil het Netwerk Preventie ook de samenwerking opzoeken en lobbyen. “We willen als internisten invloed op het beleid hebben, van tabaksbeleid tot beweegbeleid en voedselbeleid. Daarvoor gaan we samen een vuist maken. We willen ons inzetten op betere algemene preventie.” Als laatste gaat het netwerk zich bemoeien met scholing zodat preventie een betere plek krijgt in de opleiding tot internist.
De ambities van het netwerk zijn fors en Mesut Savas heeft er veel zin in. “Ja, ik ben heel optimistisch. De uitslag van de enquête laat zien dat preventie iets is wat we allemaal willen en ik ga het uitdragen.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Help patiënten te stoppen met roken: ‘Minder zenden en meer interacteren’

Marieke Helmus combineert kunst en innovatie om het gesprek over stoppen met roken te starten. Met tools zoals een ‘Chat met je sigaret’-chatbot en humoristische ansichtkaarten helpt ze moeilijk bereikbare groepen om na te denken over hun rookgedrag.

Is er een dokter aan boord?

Wat doe je als er in een vliegtuig om een arts wordt gevraagd? Huisarts en luchtvaartgeneeskundige Peter Nijhof legt uit hoe medische noodgevallen in de lucht worden aangepakt, van de rol van artsen en cabinepersoneel tot het gebruik van medische kits en noodlandingen.

‘Stress verdient centrale plek in het consult’

Chronische stress, vaak gekoppeld aan sociale problemen, kan gezondheidsklachten veroorzaken. Feia Hemke pleit voor meer aandacht hiervoor in de spreekkamer en ontwikkelde tools om dit bespreekbaar te maken. “Hierdoor voorkom je onnodige medicalisering.”

Casus: man met een afwijking aan de eikel

Een 63-jarige man heeft sinds enige maanden een rode plek op de eikel, die ontstaan lijkt na een besnijdenis vanwege te nauwe voorhuid. De roodheid met wat witte plekjes zit niet echt op de plek van de wond en breidt zich ook wat uit. Wat is uw diagnose?

Gezondheidsschade door anabole steroïden: ‘Dit is geen hype die overwaait’

Het recreatief gebruik van anabole steroïden neemt toe, met grote gezondheidsrisico’s als gevolg, waarschuwt Pim de Ronde. Hij pleit voor betere voorlichting en onderzoekt interventies om het gebruik te verminderen en de schade te beperken.

Menselijkheid in de zorg: de spreek­kamer als tuin vol mogelijk­heden

Gynaecoloog, schrijver en theatermaker Mieke Kerkhof vertelt over het belang van kleine gebaren, het zien van de mens achter de patiënt en hoe haar creatieve kant haar werkplezier voedt. “Mijn generatie werkte keihard, soms ten koste van alles.”

‘Achter een gezondheidsklacht kan een negatieve ervaring uit het verleden schuilgaan’

Seksueel misbruik kan via chronische stress leiden tot gezondheidsklachten, vertelt Janneke van ’t Hooft. Ze pleit voor meer bewustzijn bij zorgverleners om deze klachten beter te herkennen en behandelen. “Een ‘tweesporenbeleid’ kan helpend zijn.”

‘Ik ben een beetje klaar met de vraag hoe veilig AI is’

Daan Geijs onderzoekt hoe AI kan helpen bij het beoordelen van huidkanker en zo veel routinematig werk uit handen kan nemen. Hij ziet AI als cruciaal om de zorg efficiënter te maken. “Nederland heeft het in zich om koploper te zijn bij AI-toepassingen in de zorg.”

Van overleven naar regie: werkplezier terugvinden als arts

Angelique van Dam, voormalig huisarts, begeleidt zorgprofessionals naar meer werkplezier en regie in hun leven. “Iedere arts kan bewust kiezen om in leiderschap te stappen, los van functie of positie.”

Casus: man met laesie ter hoogte van de borst

Een 47-jarige man komt met een laesie ter hoogte van de linkerborst die al aanwezig is sinds de geboorte. Hij heeft geen voorgeschiedenis van huidkanker en heeft een huidtype 3. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Omgeving bepalend voor kans op obesitas en cardio­vasculaire aandoeningen

Naar dit artikel »

Lees ook: ‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Naar dit artikel »

Lees ook: ‘Practice what you preach’

Naar dit artikel »