DOQ

Dr. Fuijkschot: ‘Invoering van Dutch PEWS maakt kinderafdelingen nog veiliger’

Komend najaar kunnen alle Nederlandse ziekenhuizen met een kinderafdeling één en hetzelfde signaleringssysteem implementeren dat zorgverleners vroegtijdig waarschuwt zodra de vitale functies van opgenomen kinderen gevaar lopen. Wie in de kindzorg werkt, kent dit systeem als Pediatric Early Warning Score, kortweg PEWS.

Momenteel zijn er in Nederland minstens 45 verschillende PEWS in gebruik. Ze zijn op lokale leest geschoeid, gebruiken een bonte variëteit aan parameters en zijn door gebrek aan wetenschappelijke validatie zelden bruikbaar voor deugdelijk onderzoek. Tot opluchting van alles en iedereen die de kindzorg een warm hart toedraagt, kan binnenkort een einde komen aan die situatie. Onder aanvoering van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) hebben de betrokken beroepsgroepen, Stichting Kind & Ziekenhuis en onderzoeksbureau NIVEL samen de weg vrijgemaakt voor Dutch PEWS. Joris Fuijkschot, voorzitter van de NVK-commissie Patiëntveiligheid en algemeen kinderarts in het Radboudumc: ‘Door invoering van deze zogenoemde Dutch PEWS kunnen onze kinderafdelingen nog veiliger worden gemaakt.’  

Maatwerk

Het belangrijkste onderdeel van het systeem is een uniforme kernset van metingen. De uitkomsten hiervan maken het mogelijk om onderling te vergelijken, conclusies te trekken en de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Deze set is ontwikkeld met hulp van >300 zorgprofessionals en ouders van zieke kinderen. De wijze waarop we dit hebben aangevlogen is daarmee uniek in de wereld. Eén kernset is noodzakelijk om heterogeniteit in Nederland aan te pakken. Maar, zegt Fuijkschot, er is bewust ruimte gelaten voor lokale aanpassingen: ‘De praktijk is niet overal hetzelfde. Daarom is nog altijd maatwerk mogelijk, per ziekenhuis of per afdeling. Als er goede redenen zijn om bepaalde zaken te meten die niet in de kernset zitten, dan kan dat.’ 

Wat wordt er gemeten?

De PEWS zoals die nu in gebruik is, registreert vitale functies zoals hartslag, ademhaling en bloeddruk. De vernieuwde Dutch PEWS neemt meer factoren mee bij de registratie, zoals de context van de ziekenhuisopname en specifieke risico’s. Fuijkschot: ‘Denk bijvoorbeeld aan kinderen met astma of met het syndroom van Down. Zij presenteren zich bij ziekte vaak niet volgens het boekje, dus dat verdient extra alertheid. Ook het pluis/niet-pluisgevoel bij ouders of verpleegkundigen kan worden geregistreerd. Het scoren van al deze factoren helpt de zorgprofessional om extra waakzaam zijn bij kinderen met een hoger risico op een afwijkend ziektebeloop, zelfs als de vitale functies nog normaal zijn.’

Validatie

Initiatiefnemer en coördinator Joris Fuijkschot noemt het uniek dat de vernieuwde PEWS met steun van velen vanaf de werkvloer kon worden ontwikkeld. Na invoering volgt nog een periode van wetenschappelijke validatie. Dat Joris betrokken is bij deze ontwikkelingen is niet vreemd. In 2014 voerde hij als eerste in Nederland in het Radboudumc al het Pediatric Risk Evaluation and Stratification System (PRESS) in. Dit systeem nam ook de opmerkingen en het ‘niet pluis’ gevoel van de ouders serieus mee in signalering  en registratie. Als de behandelend arts bijvoorbeeld zag dat ouders ongeruster werden over hun kind, vinkte hij een rode vlag aan in zijn computer. Iedereen in het ziekenhuis wist dan dat ze bij deze patiënt extra alert moesten zijn. ‘Dit systeem heeft ons veel geleerd over het belang van de context; bijzondere omstandigheden die maken dat je een patiënt extra in de gaten wil houden. Die lessen hebben we meegenomen bij de ontwikkeling van de Dutch PEWS’.

Proeftuin

Joris: ‘We willen precies weten wat het systeem kan, maar ook wat het níet kan. Om dat te achterhalen, willen we starten met een aantal proeftuinen. Die helpen ons om concrete informatie van de werkvloer te krijgen.’


Aanmelden als proeftuin?
Stuur een mail naar
joris.fuijkschot@radboudumc.nl. Proeftuinen lopen voorop bij het valideren van hun PEWS. Ook zorgen de projectactiviteiten bij de medewerkers voor extra aandacht en betrokkenheid.

Bron: Radboudumc

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx