Is er een dokter aan boord?
Redactioneel
10 januari 2025
Wat gebeurt er als je in het vliegtuig zit en er wordt ineens omgeroepen of er een dokter aan boord is? Peter Nijhof is naast huisarts ook luchtvaartgeneeskundige bij KLM Health Services. Tijd om hem te vragen wat er mogelijk is bij een medisch noodgeval aan boord van een vliegtuig.
Stel, je bent net aan boord gestapt van een vlucht van Amsterdam naar New York. Iedereen heeft zijn koffer in de bagagerekken gepropt en het vliegtuig maakt zich klaar voor vertrek. Nog geen kwartier nadat de wielen van het luchtvaartuig zijn losgekomen van de grond hoor je de gezagvoerder door de luidsprekers: “Is er een dokter aan boord?”
“Om uit te vinden wat de patiënt nodig heeft, zul je af moeten gaan op de vitale functies”
Huisarts en luchtvaartgeneeskundige Peter Nijhof
De nodige beperkingen
Op zo’n moment giert de adrenaline ongetwijfeld door je lijf. Ook voor medisch geschoold persoon is zo’n moment, hoog in de lucht, spannend. “Gelukkig kun je aan boord van een vliegtuig ook veel, al heb je de nodige beperkingen”, vertelt Peter Nijhof. Nijhof is sinds 1995 huisarts en in 2007 bij KLM Health Services terechtgekomen. Sindsdien is hij een aantal dagen per week werkzaam bij Airport Medical Services op Schiphol.
“Je zit met een beperkte ruimte, er is mogelijk een taalbarrière en je hebt niet alle medicatie tot je beschikking, laat staan bloedonderzoek. Daarnaast maken pratende mensen en de motoren van het vliegtuig de omgeving rumoerig, wat het gebruik van een stetho
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: