Is etniciteit een achterhaalde parameter bij longfunctietests?
Redactioneel
1 mei 2024
“Patiënten lopen risico doordat gezondheidszorg ‘ras’ nog laat meewegen”, kopte nu.nl begin maart, waarbij in het verdere artikel onder andere spirometrie als voorbeeld genoemd werd. Maar klopt dat wel? Het ligt allemaal een stuk genuanceerder, aldus Lisette van den Bemt, senior onderzoeker aan het Radboudumc.
Het klopt dat etniciteit een van de parameters is bij spirometrie, zegt Lisette van den Bemt, die naast onderzoeker ook verbonden is aan het bestuur van CAHAG. Maar dat patiënten vanwege hun afkomst andere zorg of diagnoses kunnen krijgen dan mensen met een andere etniciteit, zoals nu.nl verder in het artikel schreef, lijkt in ieder geval voor astma en COPD niet op te gaan. Hoe zit dat nu precies?
“Sinds 2015 is het advies de lower limit of normal-methode te gebruiken”
Senior onderzoeker Lisette van den Bemt
Verkeerde diagnose
Spirometrie wordt in de huisartsenpraktijk ingezet bij een vermoeden op of het periodiek vervolgen van astma of COPD, legt Van den Bemt uit. “Daarbij zijn twee parameters van belang: de hoeveelheid lucht die patiënten in totaal geforceerd kunnen uitademen (de FVC) en de hoeveelheid lucht die zij in de eerste seconde geforceerd kunnen uitademen (de FEV1).” Voor het stellen van de diagnose astma is reversibiliteit van de FEV1 van belang en daarbij wordt geen gebruik gemaakt van referentiewaarden. Ook bij de periodieke controles waarbij spirometrie wordt gedaan gaat het om de verandering in FEV1 binnen een persoon. “Dit is anders voor COPD.”
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account