DOQ

Is etniciteit een achter­haalde parameter bij longfunctie­tests?

“Patiënten lopen risico doordat gezondheidszorg ‘ras’ nog laat meewegen”, kopte nu.nl begin maart, waarbij in het verdere artikel onder andere spirometrie als voorbeeld genoemd werd. Maar klopt dat wel? Het ligt allemaal een stuk genuanceerder, aldus Lisette van den Bemt, senior onderzoeker aan het Radboudumc.

Het klopt dat etniciteit een van de parameters is bij spirometrie, zegt Lisette van den Bemt, die naast onderzoeker ook verbonden is aan het bestuur van CAHAG. Maar dat patiënten vanwege hun afkomst andere zorg of diagnoses kunnen krijgen dan mensen met een andere etniciteit, zoals nu.nl verder in het artikel schreef, lijkt in ieder geval voor astma en COPD niet op te gaan. Hoe zit dat nu precies?

“Sinds 2015 is het advies de lower limit of normal-methode te gebruiken”

Senior onderzoeker Lisette van den Bemt

Verkeerde diagnose

Spirometrie wordt in de huisartsenpraktijk ingezet bij een vermoeden op of het periodiek vervolgen van astma of COPD, legt Van den Bemt uit. “Daarbij zijn twee parameters van belang: de hoeveelheid lucht die patiënten in totaal geforceerd kunnen uitademen (de FVC) en de hoeveelheid lucht die zij in de eerste seconde geforceerd kunnen uitademen (de FEV1).” Voor het stellen van de diagnose astma is reversibiliteit van de FEV1 van belang en daarbij wordt geen gebruik gemaakt van referentiewaarden. Ook bij de periodieke controles waarbij spirometrie wordt gedaan gaat het om de verandering in FEV1 binnen een persoon. “Dit is anders voor COPD.”

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De overgang: hormoontherapie helpt, maar is geen wondermiddel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”

Veel kortere wachttijden en 100% tevredenheid bij patiënten: hoe dan?

Door een deel van de planbare behandelingen te organiseren als focuskliniek, zijn wachtlijsten in Gelre ziekenhuizen drastisch verkort, vertellen Harm Willem Palamba en Anneke Oosterwechel. “Voorheen deden we zes operaties per dag, nu kunnen we er negen doen.”

‘Ik heb zo’n ander contact met de patiënt’

Livemuziek stimuleert het herstel van ouderen na een operatie en het contact met de verpleegkundige, vertelt Hanneke van der Wal-Huisman. “Wat de patiënt nodig heeft, gaat niet alleen over technisch dingen. Zorg verlenen gaat ook om medemenselijk contact.”

Casus: vrouw met forse dyspnoe

Een vrouw van 19 jaar met inspanningsastma meldt zich met een snel opgekomen, forse dyspnoe. De dyspnoe kenmerkt zich door een in- en expiratoire hoorbare ademhaling, met stridoreuze momenten. Wat is uw diagnose?

De narcistische patiënt: grenzen stellen met passende vleierij

“Artsen die problemen ervaren van narcistische patiënten voelen zich geïntimideerd, gekleineerd en niet serieus genomen, waardoor ze veel stress ervaren”, aldus Thom van den Heuvel. Hij vertelt over de narcistische patiënt, diens gedrag herkennen en ermee omgaan.

‘Huisartsen en apothekers moeten samen­werken tégen het preferentie­beleid’

Apothekers en huisartsen moeten gaan samenwerken tégen het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars om de geneesmiddeltekorten aan de kaak te stellen, vindt Dennis Boon. Hij wil hier een petitie voor starten. “Er zijn veel aanwijzingen dat het tij aan het keren is.”

‘Groene planeet, groene zorg’: actie in de zorgsector is nodig  

Psychiater Jurjen Luykx is trots op zijn boek ‘Groene planeet, groene zorg’. De beknopte gids moet de zorgsector inspireren en helpen om te verduurzamen. “De zorg is verantwoordelijk voor zeven procent van de CO2-uitstoot.”

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »