‘Je hebt multidisciplinaire expertise nodig om de juiste ILD-diagnose te kunnen stellen’
Redactioneel
28 november 2024
Vertraging in de diagnostiek en behandeling zoveel mogelijk voorkomen, coördinatie in voorlichting en deelname aan wetenschappelijk onderzoek, er zijn genoeg uitdagingen voor de zorg voor patiënten met interstitiële longziekten (ILD). Het landelijk ILD-netwerk werkt hieraan. Longarts Jelle Miedema en verpleegkundig specialist ILD Yasmin Gür over deze groep zeldzame longaandoeningen en de kracht van het ILD-netwerk.
Interstitiële longziekten (ILD), het is een verzamelnaam voor zo’n tweehonderd zeldzame longaandoeningen. Bij deze ziekten is veelal het interstitium, de ruimte tussen longblaasjes en longvaten, ontstoken of verlittekend (fibrose). Het is een diverse groep aandoeningen, waarvan sarcoïdose en longfibrose relatief vaak voorkomen, vertelt Jelle Miedema, longarts in het Erasmus MC en voorzitter van de sectie ILD van de Nederlandse longartsenvereniging (NVALT). “De oorzaken van longfibrose zijn uiteenlopend. Bij veel van deze ziekten zien we een samenspel van omgeving, zoals roken of blootstelling aan schadelijke stoffen, een ontregeld immuunsysteem en genetische aanleg.”
De klachten bij longfibrose zijn niet specifiek. Patiënten zijn kortademig bij inspanning, hoesten soms veel, zijn snel moe. Miedema: “Voor deze klachten zijn meer mogelijke oorzaken dan alleen ILD. De huisarts denkt vaak als eerste aan COPD of hartziekten. Logisch, die komen vaker voor, maar dat betekent dat er mogelijk tijd overheen gaat voordat de juiste diagnose wordt gesteld. Daar komt bij dat comorbiditeit regelmatig voorkomt bij deze patiënten. Een patiënt met ILD kan
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: