‘Je moet soms echt vechten voor je patiënten’
Redactioneel
21 februari 2025
Huisarts Marike Ooms werkt in de asielzoekerscentra in Hoogeveen, Hardenberg en Assen. Daar biedt ze zorg aan mensen die niet alleen kampen met medische problemen, maar ook met de onzekerheid van een onduidelijke toekomst en de last van hun verleden. “In essentie zijn deze patiënten niet anders dan patiënten in een reguliere praktijk. Maar vooral hun situatie maakt alles complexer”, zegt Ooms.
Een van de voornaamste uitdagingen waarmee Ooms te maken heeft, is de taalbarrière. “We werken altijd met tolken om misverstanden te voorkomen”, benadrukt ze. Ze ziet dat patiënten vaak eerder zorg hebben ontvangen zonder adequate vertaaldiensten. “Dat leidt tot miscommunicatie en verkeerde diagnoses.” Desondanks ervaart Ooms taal en cultuur niet als de grootste obstakels: “Als je iedereen open benadert, blijken de vragen en klachten vaak niet zoveel te verschillen van patiënten in een reguliere praktijk.”
“Ik zie soms dat iemand een telefonisch consult heeft gehad, terwijl er sprake van een taalbarrière is”
Huisarts Marike Ooms
Continuïteit van zorg
Wat zij wél als een groot obstakel ervaart, is de versnippering van zorg door frequente overplaatsingen. Mensen worden van het ene asielzoekerscentrum naar het andere verplaatst, soms midden in een behandeltraject. Behalve de verwarring en onzekerheid voor hen, heeft dit voor Ooms vaak tijdrovende gevolgen. “Ik zag laatst een patiënt die een afspraak had gehad bij een cardioloog in een ziek
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: