Jonge klare zonder baan: ‘Genoeg oplossingen, als je ervoor openstaat’

mm
Betty van Wijngaarden
Redactioneel,
15 oktober 2021

Het overschot aan afgestudeerde medisch specialisten, jonge klaren, neemt toe. Zo heeft bijvoorbeeld bijna twintig procent van de chirurgen zes tot tien jaar na de opleiding nog steeds geen vaste aanstelling. Wat kun je zélf doen als jonge klare wanneer je geen vaste aanstelling kan krijgen? Chirurg dr. Arthur Bloemen kon zich tijdens zijn opleiding niet voorstellen dat hij ooit iets anders zou doen dan chirurgie. Toch liep het anders en schoolt hij nu om tot verzekeringsarts. Hoe kijkt hij hierop terug? En welke advies zou hij geneeskundestudenten geven?

Tijdens een jaar fellowship in Antwerpen werd het Arthur Bloemen al snel duidelijk dat er nauwelijks vacatures waren als chirurg. “In die periode ben ik welgeteld twee passende vacatures tegengekomen”, vertelt hij. “Het fellowship kon eventueel nog een jaar verlengd worden, maar daarna moest ik toch echt wat anders.” Bloemen besloot na het eerste jaar de knoop door te hakken. “Ik heb een jong gezin en wilde mijn vrouw en kinderen niet steeds mee laten verhuizen. Toen zag ik een vacature als verzekeringsarts en heb ik gesolliciteerd.”

Chirurg én verzekeringsarts dr. Arthur Bloemen

Dik tevreden

Sinds een jaar doet hij arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen: hij schoolt zich nu om tot verzekeringsarts bij het UWV en hij is er tevreden mee. Méér dan dat zelfs, zegt hij. “Natuurlijk is het jammer als iets waar je voor hebt geleerd niet mogelijk is. Maar soms pakt het leven nu eenmaal anders uit. Er zijn genoeg oplossingen, als je er maar voor open wilt staat. En mijn competenties als chirurg, bijvoorbeeld zwaarwegende beslissingen nemen, komen ook

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel