DOQ

Jonge klare zonder baan: ‘Genoeg oplossingen, als je ervoor openstaat’

Het overschot aan afgestudeerde medisch specialisten, jonge klaren, neemt toe. Zo heeft bijvoorbeeld bijna twintig procent van de chirurgen zes tot tien jaar na de opleiding nog steeds geen vaste aanstelling. Wat kun je zélf doen als jonge klare wanneer je geen vaste aanstelling kan krijgen? Chirurg dr. Arthur Bloemen kon zich tijdens zijn opleiding niet voorstellen dat hij ooit iets anders zou doen dan chirurgie. Toch liep het anders en schoolt hij nu om tot verzekeringsarts. Hoe kijkt hij hierop terug? En welke advies zou hij geneeskundestudenten geven?

Tijdens een jaar fellowship in Antwerpen werd het Arthur Bloemen al snel duidelijk dat er nauwelijks vacatures waren als chirurg. “In die periode ben ik welgeteld twee passende vacatures tegengekomen”, vertelt hij. “Het fellowship kon eventueel nog een jaar verlengd worden, maar daarna moest ik toch echt wat anders.” Bloemen besloot na het eerste jaar de knoop door te hakken. “Ik heb een jong gezin en wilde mijn vrouw en kinderen niet steeds mee laten verhuizen. Toen zag ik een vacature als verzekeringsarts en heb ik gesolliciteerd.”

Chirurg én verzekeringsarts dr. Arthur Bloemen

Dik tevreden

Sinds een jaar doet hij arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen: hij schoolt zich nu om tot verzekeringsarts bij het UWV en hij is er tevreden mee. Méér dan dat zelfs, zegt hij. “Natuurlijk is het jammer als iets waar je voor hebt geleerd niet mogelijk is. Maar soms pakt het leven nu eenmaal anders uit. Er zijn genoeg oplossingen, als je er maar voor open wilt staat. En mijn competenties als chirurg, bijvoorbeeld zwaarwegende beslissingen nemen, komen ook als verzekeringsarts van pas. Er is nu eenmaal een overschot aan chirurgen en een tekort aan verzekeringsartsen. Ik wil graag iets doen waar ik écht nodig ben.”

“ ’s Avonds studeren komt nog maar zelden voor. Voor mijn gezinsleven is dit véél beter”

Omscholen

De omscholing bestaat voor Bloemen uit een korte interne ‘stoomcursus’ aangevuld met twee jaar competentiegerichte opleiding (normaliter vier jaar). “Verzekeringsgeneeskunde is een heel breed vakgebied en je opereert niet alleen in een medisch, maar ook juridisch milieu; daar moest ik aan wennen. Ik krijg bijvoorbeeld ook te maken met psychologische en neurologische klachten. Dat had ik voor het laatst in mijn opleiding tot basisarts gehad. Het is voor mij een verdieping in de breedte.” Maar het omscholen zelf valt hem gemakkelijker dan destijds zijn opleiding tot medisch specialist. “Toen zat ik na een werkdag vaak nog
’s avonds te studeren ter voorbereiding op een operatie, de volgende dag. Dat was part of the job. Nu heb ik gemiddeld één werkdag per week voor de studie, en leer ik daarnaast door veel vlieguren te maken, veel mensen te zien op het spreekuur. ’s Avonds studeren komt nog maar zelden voor. Voor mijn gezinsleven is dit véél beter.”

“Ja, een medisch specialist verdient soms meer, maar daar zijn bijvoorbeeld de werkuren ook naar”

Inkomensverschil

En wat vindt hij – eerlijk gezegd – van het verschil in inkomen tussen verzekeringsartsen en chirurgen? “Een verzekeringsarts verdient echt niet slecht hoor”, zegt hij. “Ja, een medisch specialist verdient soms meer, maar daar zijn bijvoorbeeld de werkuren ook naar. Ik vind het heel prettig dat ik nu leuk en interessant werk doe en dat ik regelmatige werktijden heb. Daardoor heb ik een betere werk-privébalans en meer tijd voor mijn gezin.”

“Als je het wilt zien, zijn er zo veel andere mogelijkheden”

Best even wennen

Ziet hij dit dan als oplossing voor álle jonge klaren die geen vaste aanstelling kunnen krijgen als medisch specialist? “Omscholen pakt voor mij nu goed uit”, zegt hij. “Maar als ik een vaste aanstelling had gevonden, was ik chirurg geworden. Ik begrijp best dat veel jonge klaren de gedachte aan omscholen moeilijk vinden. Ook bij mij heeft het wel een paar maanden geduurd voordat ik aan het idee was gewend. Als je het wilt zien, zijn er zo veel andere mogelijkheden. Vanuit de geneeskundeopleiding gaat er traditioneel gezien veel aandacht uit naar de klinische vakken, maar er is zoveel meer. Uiteindelijk komt ongeveer een derde van de artsen in de sociale geneeskunde terecht, evenveel als in de huisartsgeneeskunde of klinisch specialismen. Ontwikkelingen als het Jonge Klaren-initiatief, een groep die de belangen van jonge klaren behartigt, stemmen hoopvol voor de toekomst. En er zijn altijd alternatieven; bijvoorbeeld omscholing naar verzekeringsarts.”

Lees ook ‘Jonge klaren zonder baan, wat doen we eraan? 3 best practices’


UWV en De Jonge Specialist slaan handen ineen


UWV en De Jonge Specialist (DJS) gaan een langdurige samenwerking aan. Het netwerk van de Jonge Specialist heeft zo’n 4300 leden en biedt een breed en kwalitatief bijscholingsaanbod aan haar leden. UWV wil hier graag een aanbod aan toevoegen door basisartsen en aios kwalitatieve bijscholing en informatievoorziening te bieden op discipline-overstijgende onderwerpen en vakinhoudelijke thema’s. Zo biedt UWV deze mensen een kijkje in de keuken van de sociale geneeskunde of ‘arbeid en gezondheid’, een vakgebied waarin ook de verzekeringsarts werkzaam is.
Lees meer

Bron: UWV

Referenties:

  1. De jonge specialist.nl
  2. NRC
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Jonge klaren zonder baan, wat doen we eraan? Drie best practices

Naar dit artikel »