Jonge klaren zonder baan, wat doen we eraan? Drie best practices

mm
Betty van Wijngaarden
Redactioneel,
6 september 2021

Het overschot aan afgestudeerde medisch specialisten neemt toe. Zo heeft bijvoorbeeld bijna twintig procent van de chirurgen zes tot tien jaar na de opleiding nog steeds geen vaste aanstelling. Vaak leidt dit tot omscholen. Moeten ziekenhuizen voorkomen dat deze jonge klaren hun vakgebied definitief vaarwel zeggen? En hoe dan? Ter inspiratie drie best practices.

“Zoveel van mijn studiegenoten die geen baan kunnen krijgen”, verzucht dr. Heleen de Wit. “En na vijf jaar waarnemen en steeds maar weer met je gezin verhuizen, houdt het een keer op. Dan verlaten mensen hun vakgebied.” De internist-endocrinoloog uit het St. Jansdal Ziekenhuis maakt zich zorgen over het overschot aan jonge klaren. “Het valt me op hoe weinig mensen zich hier druk over maken”, zegt ze. “Medisch specialisten die al lang en breed een aanstelling hebben, zeggen vaak: ‘het is niet mijn schuld dat er te veel zijn opgeleid’. Dat klopt. Maar wij zijn wel de enigen die het kunnen oplossen! Bijvoorbeeld door minder uren te gaan werken. Ik roep de jongere generatie op om hier veel meer het gesprek over aan te gaan, ook met de oudere generatie artsen. Want dat geeft nieuwe inzichten, ook bij hen.”

Internist-endocrinoloog dr. Heleen de Wit

“Overschot aan jonge klaren is een gezamenlijk probleem”

Drie best practices

De Wit is van mening dat het overschot een gezamenlijk probleem is, dat ook gezamenlijk opgelost zou moeten worden. Ter inspiratie deelde ze daarom op LinkedIn een drietal best practices hoe haar eigen ziekenhuis hier out-of-the-box mee omgaat.

1. Vacature voor SEH-art

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel
 

Over ons

DOQ.nl laat zorgprofessionals aan het woord over praktijkervaringen, ontwikkelingen en visie op hun vakgebied. DOQ.nl biedt zowel journalistieke content als berichtgeving van kennispartners. Zorgprofessionals melden zich gratis aan, waarna zij toegang hebben tot alle content. Daarnaast ontvangen zij specialisme-gerelateerde e-mailnieuwsbrieven. Helma Alferink-Peters heeft DOQ.nl in 2012 opgericht en vier jaar later is het medisch platform Care4Cure hieraan toegevoegd. Inmiddels gebruiken zo’n 16.000 zorgprofessionals DOQ.nl.

Volg ons

© Copyright 2021 | Disclaimer | Privacy- en Cookiebeleid