‘Jubelton’ afgeschaft per 1 januari 2024

mm
Frits Stünkel
Redactioneel,
6 april 2022

Het kabinet heeft laten weten dat het per 1 januari 2023 de schenkingsvrijstelling eigen woning – de ‘jubelton’ – verlaagt, maar nog niet afschaft. Per 1 januari 2024 wordt de regeling wel definitief afgeschaft.

De jubelton wordt per 1 januari 2023 verlaagd naar een bedrag van € 27.231. Dit komt overeen met het bedrag van de eenmalige verhoogde vrijstelling voor schenkingen tussen ouders en kinderen. Voor het jaar 2022 geldt nog het maximale bedrag van € 106.671.

Nog steeds aantrekkelijk

Gebruikmaken van de jubelton is daarmee nog steeds aantrekkelijk. Het stelt ouders immers in staat om een mooi bedrag zonder heffing door te schuiven naar de volgende generatie. Met de jubelton kan uw kind uw geld investeren in zijn eigen woning of zijn hypotheek versneld aflossen. Doordat uw kind een lagere hypotheek heeft, kan dit een positieve uitwerking hebben op de risico-opslag van de hypotheekrente.

Voorwaarden voor gebruik jubelton

De jubelton moet worden gebruikt voor de eigen woning van uw kind. Hij of zij kan de schenking gebruiken voor de aankoop van de eigen woning, voor het aflossen van de hypotheek of voor het verbouwen van de woning.Uw kind moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Is uw kind al 40 jaar, maar zijn of haar partner niet, dan kan uw kind alsnog gebruikmaken van deze vrijstelling.Uw kind mag slechts eenmaal in zijn of haar leven deze jubelton van u ontvangen. Uw kind mag wel nog een dergelijke schenking ontvangen van een of meer andere schenkers. Zo mogen ook grootouders een dergelijke schenking doen. Wanneer ouders gescheiden zijn dan geldt er een samenloopregeli
 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel