DOQ

‘Jubelton’ afgeschaft per 1 januari 2024

Het kabinet heeft laten weten dat het per 1 januari 2023 de schenkingsvrijstelling eigen woning – de ‘jubelton’ – verlaagt, maar nog niet afschaft. Per 1 januari 2024 wordt de regeling wel definitief afgeschaft.

De jubelton wordt per 1 januari 2023 verlaagd naar een bedrag van € 27.231. Dit komt overeen met het bedrag van de eenmalige verhoogde vrijstelling voor schenkingen tussen ouders en kinderen. Voor het jaar 2022 geldt nog het maximale bedrag van € 106.671.

Nog steeds aantrekkelijk

Gebruikmaken van de jubelton is daarmee nog steeds aantrekkelijk. Het stelt ouders immers in staat om een mooi bedrag zonder heffing door te schuiven naar de volgende generatie. Met de jubelton kan uw kind uw geld investeren in zijn eigen woning of zijn hypotheek versneld aflossen. Doordat uw kind een lagere hypotheek heeft, kan dit een positieve uitwerking hebben op de risico-opslag van de hypotheekrente.

Voorwaarden voor gebruik jubelton

  • De jubelton moet worden gebruikt voor de eigen woning van uw kind. Hij of zij kan de schenking gebruiken voor de aankoop van de eigen woning, voor het aflossen van de hypotheek of voor het verbouwen van de woning.
  • Uw kind moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Is uw kind al 40 jaar, maar zijn of haar partner niet, dan kan uw kind alsnog gebruikmaken van deze vrijstelling.
  • Uw kind mag slechts eenmaal in zijn of haar leven deze jubelton van u ontvangen. Uw kind mag wel nog een dergelijke schenking ontvangen van een of meer andere schenkers. Zo mogen ook grootouders een dergelijke schenking doen. Wanneer ouders gescheiden zijn dan geldt er een samenloopregeling, dit betekent dat de schenking als één wordt aangemerkt. Dit geldt echter niet voor gescheiden grootouders, deze worden niet meer als eenheid aangemerkt.

Vastleggen en aangifte schenkbelasting

Om een aanspraak te kunnen maken op deze aantrekkelijke fiscale regeling, moet het een en ander wel goed worden vastgelegd. Verder moet uw kind tijdig een aangifte schenkbelasting doen. In deze aangifte moet worden aangegeven wie de schenker is en op welke eenmalige vrijstelling een beroep wordt gedaan. De aangifte schenkbelasting moet zijn ingediend vóór 1 maart van het jaar volgende op het jaar waarin de schenking heeft plaatsgevonden.  Een schenking gedaan in 2022 moet dus uiterlijk 1 maart 2023 via een aangifte worden gemeld.

Van helder accountancy, belastingadvies en consultancy voor de zorg heeft de uiterste zorg besteed aan de totstandkoming van deze uitgave. Voor informatie die nochtans onvolledig of onjuist is opgenomen, aanvaardt Van helder geen enkele aansprakelijkheid. Voor eventuele verbeteringen van de opgenomen gegevens houdt zij zich aanbevolen.
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”

Whispp biedt oplossing voor mensen met stem- en spraak­problemen

Joris Castermans ontwikkelde Whispp, een app die met behulp van AI fluister- en aangedane spraak kan omzetten in een heldere en natuurlijke stem. “Wie nog audio- of video-opnames heeft van de gezonde stem, kan met Whispp de eigen stem van vroeger creëren.”

Artsen voor Kinderen helpt kinderen met een chronische ziekte of beperking

Michel Weijerman van Stichting Artsen voor Kinderen vertelt over hun projecten voor betere zorg en welzijn voor kinderen met een chronische aandoening. “Zo’n 200 zorgprofessionals zijn op vrijwillige basis bij onze poli betrokken. Binnen 48 uur krijg je antwoord.”


0
Laat een reactie achterx