DOQ

Kalkscore bij jong­volwassen­en in drie grote cohorten

In een groot cohort Amerikanen van 30-45 jaar oud die geen symptomatische atherosclerotische cardiovasculaire ziekte (ASCVD) hadden, was de kans op een kalkscore van > 0 afhankelijk van leeftijd, geslacht en ras/etniciteit. De resultaten kunnen helpen bij de interpretatie van de kalkscores bij jongvolwassenen ten opzichte van leeftijdsgenoten.

Het proces van atherosclerose begint al voor de geboorte en ontwikkelt zich gedurende het hele leven. Kalkhoudende atherosclerose is al minstens 5300 jaar geleden aangetoond in menselijke culturen. De hedendaagse Tsimane-stam, die in de Boliviaanse Amazone woont, toont de potentiële preventieve kracht van een leven met weinig risicofactoren voor ASCVD. Ze leven van jagen, verzamelen, vissen en landbouw en hebben een LDL-C-waarde van zo’n 1,8 mmol/l. Hun kalkscore bleek ongeveer een vijfde van het niveau dat is waargenomen in een Amerikaanse populatie.

Risico op ASCVD berekend

De kalkscore is een gevestigde marker voor de mate van coronaire atherosclerose en is een krachtige voorspeller van het risico op ASCVD-gebeurtenissen in verschillende leeftijdscategorieën. Het is nuttig om te weten hoe deze score bij iemand zich verhoudt tot anderen met een vergelijkbare leeftijd, geslacht en ras/etniciteit.
In 2006 is een rekenmethode ontwikkeld om de kalkscore, gebaseerd op leeftijd, geslacht en ras/etniciteit, te schatten. Dat is gedaan door mensen te vergelijken met een database van ruim 6000 personen van 45-84 jaar oud uit de Multiethnic Study of Atherosclerosis (MESA), waarin de deelnemende personen geen ASCVD of diabetes hadden.

Huidige studie

Om een ​​rekenmethode voor personen van 30-45 jaar te ontwikkelen, is in de huidige studie, die onlangs in JACC verscheen, gebruikgemaakt van kalkscores van 3 cohorten die jonger waren dan die in MESA. Deze 3 cohorten waren afkomstig van de CARDIA-studie (Coronary Artery Risk Development in Young Adults), het CAC Consortium en het Walter Reed en omvatten opgeteld bijna 20.000 voornamelijk blanke en zwarte personen.
De prevalentie van een kalkscore van > 0 was 26% onder blanke mannen, 16% onder zwarte mannen, 10% onder blanke vrouwen en 7% onder zwarte vrouwen. Per saldo zijn de onderzoekers erin geslaagd een dataset en een rekenmethode samen te stellen die generaliseerbaar is naar Amerikaanse blanke en zwarte populaties. Deze studie biedt clinici een krachtig nieuw hulpmiddel om de kalkscore bij jonge blanke en zwarte personen vast te stellen in vergelijking met leeftijdsgenoten.

Mogelijke implicaties en vervolgonderzoek

De Amerikaanse richtlijn uit 2018 over de cholesterolverlagende behandeling adviseert om de kalkscores te overwegen, als aanvulling op andere risicoscores en risicoverhogende factoren, om de behandeling te kiezen. Dit advies is echter voornamelijk gebaseerd op de gegevens van 45-plussers in MESA. Daarin bleken personen met een kalkscore van > 100 profijt te hebben van statinetherapie. Er is echter geen vergelijkbare analyse gedaan met jongere volwassenen. De Pooled Cohort Equation-score, waarmee het 10-jaarsrisico op ASCVD berekend kan worden, is van toepassing op personen van < 40 jaar.
Er is nader onderzoek nodig om te evalueren of de detectie van de kalkscore bij jongere volwassenen de naleving van patiënten voor preventieve adviezen zal verbeteren en uiteindelijk van invloed zal zijn op de klinische uitkomsten.

Referenties:

  1. Thomas GS, Wong ND. Detecting Coronary Calcium in Young Adults: Are We There Yet?
    J Am Coll Cardiol. 2022;79:1887-1889. doi: 10.1016/j.jacc.2022.03.333. PMID: 35550684.
  2. Javaid A, Dardari ZA, Mitchell JD, et al. Distribution of Coronary Artery Calcium by Age, Sex, and Race Among Patients 30-45 Years Old. J Am Coll Cardiol. 2022;79:1873-1886.
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx