Kalkscore bij jongvolwassenen in drie grote cohorten

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
25 mei 2022

In een groot cohort Amerikanen van 30-45 jaar oud die geen symptomatische atherosclerotische cardiovasculaire ziekte (ASCVD) hadden, was de kans op een kalkscore van > 0 afhankelijk van leeftijd, geslacht en ras/etniciteit. De resultaten kunnen helpen bij de interpretatie van de kalkscores bij jongvolwassenen ten opzichte van leeftijdsgenoten.

Het proces van atherosclerose begint al voor de geboorte en ontwikkelt zich gedurende het hele leven. Kalkhoudende atherosclerose is al minstens 5300 jaar geleden aangetoond in menselijke culturen. De hedendaagse Tsimane-stam, die in de Boliviaanse Amazone woont, toont de potentiële preventieve kracht van een leven met weinig risicofactoren voor ASCVD. Ze leven van jagen, verzamelen, vissen en landbouw en hebben een LDL-C-waarde van zo’n 1,8 mmol/l. Hun kalkscore bleek ongeveer een vijfde van het niveau dat is waargenomen in een Amerikaanse populatie.

Risico op ASCVD berekend

De kalkscore is een gevestigde marker voor de mate van coronaire atherosclerose en is een krachtige voorspeller van het risico op ASCVD-gebeurtenissen in verschillende leeftijdscategorieën. Het is nuttig om te weten hoe deze score bij iemand zich verhoudt tot anderen met een vergelijkbare leeftijd, geslacht en ras/etniciteit.
In 2006 is een rekenmethode ontwikkeld om de kalkscore, gebaseerd op leeftijd, geslacht en ras/etniciteit, te schatten. Dat is gedaan door mensen te vergelijken met een database van ruim 6000 personen van 45-84 jaar oud uit de Multiethnic Study of Atherosclerosis (MESA), waarin de deelnemende personen geen ASCVD of diabetes hadden.

Huidige studie

Om een ​

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel