DOQ

Kamar Belghazi: Optimale behandeling voorstadium slokdarmkanker

Endoscopische behandeling is ook op de lange termijn een effectieve en veilige methode voor patiënten met een vroege vorm van kanker in een Barrett slokdarm. Het risico dat de kanker terugkeert na een succesvolle endoscopische behandeling is zeer klein aldus Kamar Belghazi.

bron: iStock

Bij een Barrett slokdarm is het onderste deel van de slokdarm met ander weefsel bekleed dan normaal. Dit verhoogt de kans op slokdarmkanker. Minder dan 5 procent van de mensen met een Barrett slokdarm ontwikkelt de ernstige ziekte. De slokdarm wordt regelmatig gecontroleerd om slokdarmkanker in een vroeg stadium te kunnen ontdekken wat de kans op genezing vergroot.

Belghazi keek naar de beste manier om deze patiënten te behandelen. Een endoscopische behandeling (kijkoperatie) van de zogenoemde ‘vroegkanker’ in een Barrett slokdarm is de gouden standaard. De afgelopen jaren heeft onderzoek aangetoond dat de combinatie van het wegsnijden van zichtbare afwijkingen gevolgd door het wegbranden van het resterende Barrett weefsel effectief en veilig is.

De promovenda wilde weten wat de effecten zijn op de lange termijn van deze ingreep en kijken of de behandeling nog beter kan. Behalve de conclusie dat de endoscopische behandeling op de lange termijn veilig is, constateert de promovenda dat twee verschillende apparaten om zichtbare afwijkingen in een Barrett slokdarm endoscopisch weg te snijden veilig zijn. Een nieuwe techniek om het weefsel weg te branden, is even goed als de oude en heeft als voordeel dat de ingreep simpeler is en minder lang duurt.


Lees hier proefschrift van Kamar Belghazi

Bron: Amsterdam UMC
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx