Kamar Belghazi: Optimale behandeling voorstadium slokdarmkanker

mm
redactie
Redactioneel,
9 september 2019

Endoscopische behandeling is ook op de lange termijn een effectieve en veilige methode voor patiënten met een vroege vorm van kanker in een Barrett slokdarm. Het risico dat de kanker terugkeert na een succesvolle endoscopische behandeling is zeer klein aldus Kamar Belghazi.

bron: iStock

Bij een Barrett slokdarm is het onderste deel van de slokdarm met ander weefsel bekleed dan normaal. Dit verhoogt de kans op slokdarmkanker. Minder dan 5 procent van de mensen met een Barrett slokdarm ontwikkelt de ernstige ziekte. De slokdarm wordt regelmatig gecontroleerd om slokdarmkanker in een vroeg stadium te kunnen ontdekken wat de kans op genezing vergroot.

Belghazi keek naar de beste manier om deze patiënten te behandelen. Een endoscopische behandeling (kijkoperatie) van de zogenoemde ‘vroegkanker’ in een Barrett slokdarm is de gouden standaard. De afgelopen jaren heeft onderzoek aangetoond dat de combinatie van het wegsnijden van zichtbare afwijkingen gevolgd door het wegbranden van het resterende Barrett weefsel effectief en veilig is.

De promovenda wilde weten wat de effecten zijn op de lange termijn van deze ingreep en kijken of de behandeling nog beter kan. Behalve de conclusie dat de endoscopische behandeling op de lange termijn veilig is, constateert de promovenda dat twee verschillende apparaten om zichtbare afwijkingen in een Barrett slokdarm endoscopisch weg te snijden veilig zijn. Een nieuwe techniek om het weefsel weg te branden, is even goed als de oude en heeft als voordeel dat de ingreep simpeler is en minder lang duurt.


Lees hier proefschrift van Kamar Belghazi

Bron: Amsterdam UMC
, , ,
Deel dit artikel