DOQ

Kankervaccin: ‘Elke patiënt krijgt een individuele behandeling met zijn of haar eigen medicijn’

Een ‘kankervaccin’ gebaseerd op lichaamseigen cellen, waardoor de bijwerkingen minimaal zijn. Op dit moment wordt het in grootschalig onderzoek toegepast op patiënten met huidmelanoom. Maar in kleine studies vindt ook onderzoek plaats naar behandeling met het kankervaccin bij het Lynch-syndroom, prostaatkanker en de ziekte van Kahler. Wetenschappelijk vernieuwend, maatschappelijk toepasbaar en sinds dit jaar vergoed vanuit de basisverzekering. Geen wonder dat hoogleraar Jolanda de Vries hier de Huijbregtsenprijs 2017 voor heeft gekregen. “Het loopt als een geoliede machine.”

Ze werkt er al twintig jaar aan. En iedere keer zijn er weer nieuwe hobbels om te nemen. Maar alle tijd en al het werk dat Jolanda de Vries steekt in de ontwikkeling van een ‘kankervaccin’ betaalt zich nu uit. Onlangs ontving de hoogleraar Translationele Tumorimmunologie, verbonden aan het Radboudumc, de prestigieuze Huijbregtsenprijs 2017. Die prijs is bestemd voor wetenschappelijk vernieuwend onderzoek dat maatschappelijk toepasbaar is. En de ontwikkelde behandeling wordt sinds dit jaar vergoed vanuit de basisverzekering. Artsen kunnen patiënten met huidmelanoom doorverwijzen voor deelname aan de grote Fase 3-trial die voor 20 miljoen euro wordt gefinancierd door de zorgverzekeraars.

Lichaamscellen programmeren
De therapie voor melanoom wordt nu aangeboden in Nijmegen, Amsterdam, Rotterdam en Zwolle. De Vries vertelt hoe het vaccin nu eigenlijk werkt. “Dendritische cellen in het bloed spelen een rol in het afweersysteem, bijvoorbeeld tegen immuunziektes, maar ook tegen kanker. Wij halen wat van die cellen uit de patiënt. In een laboratorium plakken we daar tumoreiwitten op. Daarna worden ze weer aan de patiënt teruggegeven, waardoor het afweersysteem gericht tumorcellen gaat aanvallen”, legt ze uit. “Eigenlijk werkt het hetzelfde als preventief vaccineren als je naar het buitenland gaat. Alleen worden de dendritische cellen buiten het lichaam toegerust.” En in de toekomst wordt het mogelijk om de cellen eventueel binnen het lichaam te programmeren, zo voegt ze daar aan toe.

Huidkanker en tumoren
Het grote voordeel is dat de therapie uitgaat van lichaamseigen cellen, waardoor de bijwerkingen minimaal zijn. De experimentele immuuntherapie wordt nu in een grootschalig onderzoek bij huidkanker ingezet, om tumoren elders in het lichaam te voorkomen. “In kleine studies onderzoeken we de behandeling bij het Lynch-syndroom, prostaatkanker en de ziekte van Kahler”, vertelt De Vries. “In het geval van Lynch zijn de resultaten nog niet te meten, want hier gaat het om preventieve vaccinatie. Er is nog geen kanker ontwikkeld.”

Geen farma
De jury van de Huijbregtsenprijs prees De Vries omdat ze de enige op de wereld is die aan dit soort vaccinonderzoek werkt. Het is bovendien opvallend dat De Vries haar onderzoek geheel op eigen kracht – dus zonder de farmaceutische industrie – bij de patiënt brengt, aldus de jury. De onderzoekster heeft nooit contact gezocht met farmaceuten. “Er valt niks te verdienen voor ze”, stelt ze. “Er is geen product, de cellen zijn van de patiënt zelf. Elke patiënt krijgt een individuele behandeling met zijn of haar eigen medicijn.”

Voorspoed
Wel zocht ze een paar jaar geleden contact met het ZonMw-programma Doelmatigheidsonderzoek, bedoeld voor voorwaardelijke toelating van experimentele behandelingen in het basispakket. “We rolden als nummer-1 uit de bus, maar toen sloeg de financiële crisis toe. Kort geleden hebben we de dendritische vaccinatie weer ingediend en werden weer de eerste”, vertelt ze trots. “Nu is er geld voor het project.” De respons bij patiënten laat evenmin te wensen over. “We hebben een paar patiënten per week”, zegt De Vries. “Het loopt als een geoliede machine.”

Het winnen van de Huijbregtsenprijs is eveneens een reden om trots te zijn. Sterker nog: ze is er nog steeds een beetje beduusd van en weet nog niet precies hoe ze de 25.000 euro prijzengeld gaat besteden. “In ieder geval gaan we een heel mooi educatiefilmpje laten maken”, zegt ze. “Voor meer bekendheid aan deze behandeling.”

Geïnteresseerden en patiënten kunnen voor meer informatie over dendritische celvaccinatie bij huidkanker contact opnemen via dcvaccinatie.til@radboudumc.nl.

Auteur: Leendert Douma, Journalist

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”