DOQ

Ketenzorg herseninfarct: ‘Dit is een breuk met de traditionele aanpak’

De verlangens van een patiënt die een acuut herseninfarct heeft doorgemaakt, leidend maken voor behandeling en revalidatie. Dat klinkt heel logisch. Toch zijn neurologen gewend om vooral naar de medische uitkomsten te kijken. Bij het ketenzorgpad acuut herseninfarct staan de behoeftes van de patiënt expliciet centraal. “Daar kun je dan als zorgverlener gericht op inzetten én je kunt de voortgang monitoren bij volgende gesprekken.”

Wie medisch gezien herstelt van een acuut herseninfarct, moet een gelukkig mens zijn. Of toch niet? Bob Roozenbeek en collega-neurologen uit het Erasmus MC zien dikwijls dat een geslaagde behandeling en revalidatie niet leiden tot een brede grijns. Een initiatief van zes zorgorganisaties moet dit veranderen.

Uitgangspunten
‘Ik zou graag weer willen kunnen werken.’ Of: ‘Het is mijn wens als vanouds met mijn hond te wandelen.’ Dergelijke verlangens van patiënten moeten aan het licht komen binnen het Rotterdamse ketenzorgpad acuut herseninfarct. “Vervolgens vormen ze de uitgangspunten voor de verdere behandeling en revalidatie”, vertelt Bob Roozenbeek, neuroloog en coördinator van het project. “Dit is een breuk ten opzichte van de traditionele aanpak, waarin vooral wordt gekeken naar de medische uitkomsten.”

Toch niet zo tevreden
Hij legt uit hoe ze hiertoe zijn gekomen. “In het Erasmus MC behandelen we jaarlijks 500 patiënten na een acuut herseninfarct. Wij doen ons uiterste best om ervoor te zorgen dat ze herstellen. Hetzelfde geldt voor de zorgverleners die de patiënt na het ziekenhuisontslag helpen revalideren. Maar wat blijkt dikwijls drie maanden na het herseninfarct tijdens het reguliere polibezoek in het Erasmus MC? Dat de patiënt bijvoorbeeld geen last meer heeft van verlammingsverschijnselen en tóch niet zo tevreden is. Er hebben zich andere klachten aangediend. Iemand is bijvoorbeeld somber. Of hij heeft onvoldoende zelfvertrouwen om de hond uit te laten. Of hij kan zijn werk niet hervatten vanwege geheugenproblemen.”

Specifieke vragen
Sinds begin oktober wordt de nieuwe aanpak officieel beproefd. Het Erasmus MC werkt hierbij samen met andere partijen uit de zorgketen: Rijndam Revalidatie, Centrum voor Reuma en Revalidatie Rotterdam, Laurens, Aafje en Lelie Zorggroep. De drie laatste organisaties bieden onder meer verpleeghuiszorg. “Gedurende het hele ketenzorgpad, dat duurt tot twee jaar na het infarct, leggen zorgverleners de patiënt specifieke vragen voor”, zegt Roozenbeek. “Bijvoorbeeld: hoe is uw sociale leven? Voorheen was het heel algemeen: hoe gaat het met u? Nu zoomen we meer in op de behoeftes van de patiënt. Daar kun je dan als zorgverleners gericht op inzetten én je kunt de voortgang monitoren bij volgende gesprekken. We voegen waarde toe voor de patiënt.”

Integrale financiering
Het ketenzorgpad acuut herseninfarct wordt mede mogelijk gemaakt door zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Vertegenwoordigers van alle partijen ondertekenden in oktober een intentieovereenkomst voor een nieuwe type inkoopcontract. “Deze proeftuin van Zilveren Kruis voorziet in integrale financiering. Wordt nu nog een deel van de zorg ingekocht bij het Erasmus MC, een deel in een revalidatiecentrum en een deel bij de fysiotherapeut, vanaf 2018 wordt één bedrag vastgesteld voor de keten. De zorgverleners hierbinnen bepalen daarna hoe dit wordt verdeeld. Het bijzondere is, dat de zorgverzekeraar niet betaalt voor het aantal verrichtingen per instelling, maar voor de voor de patiënt behaalde uitkomst. Waardegedreven zorg, zo heet dat. Bijzonder is ook dat dit mogelijk wordt gemaakt over de grenzen van de eerste, tweede en derde lijn heen.”

Opbrengsten en besparingen
De initiatiefnemers verwachten afgezien van waardegedreven zorg ook een kostenreductie te kunnen realiseren. “Omdat we intensiever gaan samenwerken, weten we beter van elkaar wat we doen”, zegt Roozenbeek, “en kunnen bijvoorbeeld dubbele handelingen worden voorkomen.”

Auteur: Gerben Stolk, Journalist

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”