‘Kijk bij palliatieve patiënt ook verder dan medische zorg’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
2 november 2022

Als het aan Jeroen Hasselaar ligt, heeft straks elke gemeente behalve een jeugdzorgloket ook een loket voor levenseindezorg en palliatieve zorg. Patiënten en mantelzorgers kunnen daar terecht voor vragen en ondersteuning in de palliatieve fase. Het idee valt binnen zijn pleidooi om een bredere blik te ontwikkelen op de zorg en hulp voor deze patiënten. Huisartsen spelen hierbij een belangrijke rol. “Het is zaak meer verbinding tot stand te brengen tussen medisch en sociaal domein.”

Eerst een misverstand wegwerken dat nog altijd bestaat onder sommige zorgverleners: palliatieve zorg is niet hetzelfde als terminale zorg, oftewel zorg in de laatste twee à drie maanden van het leven. “Palliatieve zorg kan van veel langere duur zijn”, zegt Hasselaar. “Het begint wanneer iemand een ongeneeslijke aandoening blijkt te hebben, zoals kanker, hartfalen of COPD in een vergevorderd stadium. Het omvat weliswaar uiteindelijk ook terminale zorg, maar kan al vele maanden eerder beginnen.” Hasselaar is afgelopen zomer benoemd tot bijzonder hoogleraar social empowerment in de palliatieve zorg aan het Radboudumc / de Radboud Universiteit.

“De palliatieve fase wordt doorgaans nog te veel benaderd vanuit een medisch kader”

Jeroen Hasselaar, bijzonder hoogleraar social empowerment in de palliatieve zorg

Impact op het leven

Over zijn leeropdracht zegt hij: “De palliatieve fase wordt doorgaans nog te veel benaderd vanuit een medisch kader. Denk bijvoorbeeld aan symptoombestrijding. Maar de palliatieve fase kent ook een

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel