DOQ

Kinderarts i.o Ingelse: ‘Overvulling bij IC-kinderen begint niet primair in longen’

Overvulling bij zieke volwassenen leidt tot een langere beademingsduur en een trager herstel; dat is al jaren bekend. Maar hoe zit het met overvulling bij ernstig zieke kinderen? Kinderarts i.o Saranke Ingelse onderzocht het voor haar promotie aan de Universiteit van Amsterdam. 

Voor haar onderzoek naar pathofysiologie, het diagnosticeren en voorkomen van overvulling bij ernstig zieke kinderen op de IC, voerde Ingelse diverse klinische en dierexperimentele studies uit. “Een onverwachte uitkomst was voor mij de bevinding dat vochtophoping door overvulling niet alleen plaatsvindt bij de multipele, ernstig aangedane kinderen zoals met sepsis of Acute Respiratory Distress Syndrome. Ook kinderen die door het RS-virus aan de beademing liggen, kunnen overvuld raken. Net als bij volwassenen liggen zij door overvulling vervolgens langer aan de beademing en kost hun herstel meer tijd”, zegt zij. 

arts-kind-longen
(Foto: Pixabay)

Niet in de longen

Een andere verrassende conclusie op het gebied van pathofysiologie is dat volwassenen vatbaarder lijken te zijn voor overvulling dan kinderen, al is niet geheel duidelijk hoe dat komt. “Daarnaast bleek uit de dierstudies dat, in tegenstelling tot wat we altijd dachten, vochtophoping door overvulling in de acute fase helemaal niet per se primair in de longen ontstaat. We hebben niet goed kunnen meten waar dan wel, maar speculatief: we zagen vooral vochtophoping in de buikholte bij de dieren die meer vocht toegediend kregen.”

“Mijn onderzoek onderstreept nog eens extra dat we per individu moeten kijken hoe we overvulling en effecten daarvan kunnen voorkomen”

Onderhoudsvocht

Spaarzamer omgaan met het toedienen van vocht verlaagt bij volwassenen de kans op overvulling, en uit het onderzoek van Ingelse blijkt dat dit ook bij kinderen het geval is. “Mijn onderzoek onderstreept nog eens extra dat we per individu moeten kijken hoe we overvulling en effecten daarvan kunnen voorkomen. Een adequaat onderhoudsvochtbeleid is een lastige balans om te vinden. Met hemodynamische parameters kun je, zoals al gebeurt op IC’s, redelijk in de gaten houden hoeveel vocht iemand echt nodig heeft”, zegt ze. Het indikken van vloeistoffen waarin je medicatie oplost en alert zijn op onnodige vochtlijnen kunnen ook bijdragen aan een kleinere kans op overvulling. “Vochtbalansen zijn natuurlijk ook gebruikelijk, maar besef dat die foutgevoelig zijn. Bovendien: heeft een patiënt een positieve vochtbalans, dan weet je nog steeds niet waar in het lichaam dat vocht zich dan ophoopt.”

“Doordat we kinderen met longproblemen onderzochten, konden we niet goed inschatten welke subtiele afwijkingen door de aandoening of door beginnende overvulling worden veroorzaakt”

Longecho

In één van de studies van Ingelse is geprobeerd om met een longecho in een vroeg stadium zicht te krijgen op mogelijke overvulling bij kinderen op de IC. “Maar dit bleek erg lastig te beoordelen. Dat kan een gevolg zijn van het feit dat we kinderen met longproblemen onderzochten, en dat je dus niet goed kunt inschatten welke subtiele afwijkingen door die aandoening of door beginnende overvulling worden veroorzaakt.” Vervolgstudies zijn nodig om antwoord te krijgen op vragen als: hoe lang duurt het precies tot vochtophoping in de longen ontstaat als dat dus niet in die eerste acute fase is, en hoe bepaal je precies het vochtbeleid bij deze jonge, kwetsbare doelgroep? De aios hoopt hiervoor een grote trial te kunnen opzetten in een samenwerkingsverband met meerdere kinder-IC’s. 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De patiënt doet lastig, en dan?

Patiënten met een persoonlijkheidsstoornis kunnen soms veel losmaken, zowel in het behandeltraject als bij de arts. Thom van den Heuvel geeft handvatten voor het omgaan met deze patiëntengroep. “Het contact vraagt meer tijd en legt tegelijk emotionele druk op de arts."

Vind meertalige zorgverleners via ikspreekmeerdan.nl

Als anios in een huisartsenpraktijk in Amsterdam merkte Daan Frehe dat taal voor veel patiënten een barrière vormt voor het krijgen van goede zorg. “Via ikspreekmeerdan.nl kan nu een zorgverlener met een gedeelde taal en cultuur gevonden worden. Dat is enorm waardevol.”

Casus: man met een veranderde vlek op het been

Een 72-jarige man presenteert zich op uw spreekuur met een veranderde plek op het bovenbeen rechts. De vlek is gegroeid en van kleur veranderd. De patiënt heeft een licht huidtype en een voorgeschiedenis van basaalcelcarcinoom. Wat is uw diagnose?

Maak van wachttijd in de ggz hersteltijd: vijf praktische adviezen

Sanne Booij en Christien Slofstra willen af van de stille wachttijd in de ggz. Met hulp van de huisarts kan het herstel al beginnen, nog vóór de intake. “Deze periode hoeft geen verloren tijd te zijn.”

Beteugelen geneesmiddel­prijzen noodzakelijk voor betaalbare zorg

Wilbert Bannenberg strijdt met Stichting Farma ter Verantwoording tegen excessieve geneesmiddelprijzen. Zijn missie: winsten beteugelen om zorg toegankelijk te houden. “Geneesmiddelprijzen moeten beteugeld gaan worden, anders wordt de zorg onbetaalbaar.”

Casus: vrouw met veranderd defecatiepatroon

Een vrouw wordt naar de polikliniek gestuurd in verband met een veranderd defecatiepatroon. Ze heeft wat frequenter dan gebruikelijk ontlasting. Er zijn wat vage buikklachten in de zin van rommelingen en krampen. Ze gebruikt geen medicatie. Wat is uw diagnose?

‘We willen de maatschappij met de gezond­heids­zorg verbinden’

Huisarts Bernard Leenstra wil dat álle Nederlanders goed leren handelen in levensbedreigende situaties. Met zijn initiatief Schok & Pomp biedt hij leuke en tijdbesparende cursussen in levensreddend handelen en probeert hij maatschappij en gezondheidszorg te verbinden.

Trends in brandwonden bij kinderen

Zijn er meer brandwonden bij kinderen, of worden ze sneller doorverwezen? Arts-onderzoeker Frederique Kemme en chirurg Annebeth de Vries volgden de cijfers. “Er komen meer kinderen naar het brandwondencentrum.”

Veel kanker in de toekomst door CT-scans

Een recente analyse wijst op tienduizenden toekomstige kankergevallen door CT-scans. Cardio-thoracaal radioloog Firdaus Mohamed Hoesein pleit voor zorgvuldig gebruik: “Alleen als het écht nodig is en met een zo laag mogelijke dosis.”

‘Zorg dat de digitale weg niet de enige ingang naar de maatschap­pij wordt’

Steeds vaker gaat zorg via de digitale weg. Nicole Goedhart onderzoekt de toegankelijkheid van de (online) samenleving en geeft tips hoe de zorgverlener de zorg toegankelijk voor iedereen houdt. “Een afstand tot de online wereld kan gezondheidsverschillen vergroten.”