Kinderarts i.o. Loeffen: ‘Verminderen bijwerkingen behandeling kinderkanker vergroot overlevingskans’

mm
Astrid van den Hoek
Redactioneel,
4 juli 2019

De meerderheid van de kinderen met kanker geneest hiervan. Daarmee is de tijd rijp voor meer onderzoek naar het welzijn van kinderen die kankerbehandeling krijgen, stelt kinderarts i.o. Loeffen. Een deel van de kinderen overlijdt namelijk door bijwerkingen van de medicatie. Ook doen artsen er goed aan om kinderen meer regie te geven, bijvoorbeeld om pijn bij prikken te verminderen.

Nu zo’n 80 procent van de kinderen met kinderkanker daarvan geneest, is het volgens kinderarts in opleiding Erik Loeffen (Medisch Centrum Leeuwarden) tijd om verder te kijken dan onderzoek dat gericht is op genezing. Hij promoveerde recent aan de Rijksuniversiteit Groningen op zijn proefschrift ‘Perfect pitstops’. Daarin stelt hij dat er meer aandacht moet komen voor het welzijn van kinderen die worden behandeld voor kanker. “Er is echt nog winst te halen in het voorkomen van bijwerkingen.”

Kinderarts i.o. Erik Loeffen (Foto: Stephan Keereweer)

Voorkombare doden

Erik Loeffen verrichtte zijn onderzoek bij de afdeling kinderoncologie van het UMCG, waar hij tevens wekelijks als arts kinderen met kanker behandelde op de polikliniek. Zijn onderzoek is gefinancierd door de stichting Alpe d’HuZes. Een van de zaken die hij opmerkte, is hoeveel kinderen tijdens de behandeling al overlijden aan de bijwerkingen. Loeffen: “We hebben bijvoorbeeld gevonden dat bij kinderen met acute lymfatische leukemie er in de eerste vijf jaar na diagnose meer kinderen overlijden aan de effecten van de medicatie dan aan de tumor zelf. Dat zijn eigenlijk allemaal in onze optiek potentieel ‘voorkombare doden’.”

Levenslang
 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , , , ,
Deel dit artikel