‘Kinderen met astma zijn geen kleine volwassenen met astma’
Redactioneel
21 augustus 2024
Voor kinderen met ernstig astma zijn sinds enkelen jaren nieuwe, effectieve medicijnen – zogeheten biologicals – beschikbaar. Onduidelijk is of de voorschrijfcriteria hiervoor wel de juiste zijn. Susanne Vijverberg en Yoni van Dijk, beiden werkzaam in het Amsterdam UMC, onderzoeken dit in de Nederlandse PANDA-studie.
Het overgrote deel van de kinderen met astma is goed geholpen met de standaardbehandeling voor deze aandoening: dagelijkse inhalatiecorticosteroïden en een langwerkende luchtwegverwijder (bèta-2 agonist). Daarnaast is het vermijden van uitlokkende factoren als sigarettenrook en allergenen van belang. Bij een kleine minderheid van de kinderen met astma (2%-5%) werkt dit echter niet voldoende. Zij hebben desondanks regelmatig last van exacerbaties, die soms zelfs opname in het ziekenhuis nodig maken. “Dit ernstige astma heeft een sterk negatieve invloed op de kwaliteit van leven van de kinderen”, weet Susanne Vijverberg, senior onderzoeker in het Amsterdam UMC. “Het leidt onder andere tot schoolverzuim en beperkt de kinderen om met hun leeftijdsgenoten mee te doen met allerlei activiteiten in hun vrije tijd.”
“Voor kinderen gelden dezelfde criteria als bij volwassenen om biologicals voor te schrijven”
Senior onderzoeker Susanne Vijverberg
Nieuwe medicijnen
Gelukkig zijn er sinds enkele jaren nieuwe medicijnen beschikbaar die ernstig astma, met name de onderliggende ontsteking in de luchtwegen, gerichter en effectiever kunnen aanpakken. Vijverberg: “Deze zog
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: