‘Klachten na levertransplantatie soms door bijwerking medicatie’

mm
Marc de Leeuw
Redactioneel,
13 oktober 2021

Een apotheker die meekijkt bij de medicatie van levertransplantatiepatiënten: artsen en patiënten moesten even wennen aan dit idee. Het is dan ook een unicum binnen de EU. “Maar nu zijn ze laaiend enthousiast”, zegt ziekenhuisapotheker Midas Mulder uit het Erasmus MC in Rotterdam. Hij voert wekelijks medicatiegesprekken met levertransplantatiepatiënten om te zorgen dat ze zo comfortabel mogelijk kunnen leven met hun waslijst aan medicatie.

Het viel ziekenhuisapotheker Midas Mulder tijdens zijn opleiding al op: er is weinig bekend over de lever in relatie met medicatie. “Ik volgde mijn opleiding tot ziekenhuisapotheker in het Erasmus MC, het grootste levertransplantatiecentrum van Nederland. Uit interesse heb ik me aangesloten bij de visites van leverartsen. De lever is zo’n bijzonder orgaan. Denk alleen al aan de CYP-enzymen uit de lever die een grote invloed kunnen hebben op medicatie. Daarnaast is de lever een superbelangrijk orgaan voor allerlei lichaamsprocessen.”

Ziekenhuisapotheker Midas Mulder

Pionieren

Kortom, Mulder zag een hoop werk liggen voor een apotheker rond levertransplantatie. “Toen heb ik contact opgenomen met prof. dr. Herold Metselaar, coördinator van het levertransplantatieprogramma in het Erasmus MC: ‘Doen apothekers al wat bij levertransplantatie?’ Hij reageerde eerst wat verbaasd, maar zag er toch wel iets in. Door Marieke Kerskens, ziekenhuisapotheker in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven die een eigen poli voor dialysepatiënten draait, kwam ik op het idee om een poli voor levertransplantatiepatiënten te beginnen. Met ziekenhuisapotheker Nicole Hunfeld en Sander

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel