Kobes en Groeneveld: ‘Kankerpatiënt met restklachten wil actieve ondersteuning van eerstelijn’

mm
Frank van Wijck
Redactioneel,
21 oktober 2020

Het kan heel mooi uitpakken als twee lijnen elkaar kruisen. Bij huisartsenpraktijk Wateringse Veld in Den Haag gebeurde dit. Verpleegkundig specialisten Mary Groeneveld en Saskia Kobes pikten van kankerpatiënten het signaal op dat zij ondersteuning in de eerstelijn misten. En de stichting Optimale Ondersteuning bij Kanker wilde een project doen in de eerste lijn.

“We zochten de samenwerking met de stichting en ontwikkelden samen een functieprofiel voor wat de ondersteuning van kankerpatiënten in de eerstelijn zou moeten inhouden”, vertelt Groeneveld. “De kern daarvan is dat er aandacht moet zijn voor deze patiënten in iedere fase na de diagnose, en dat de vraag van wie die aandacht moet komen en in welke vorm afhangt van de situatie.”

Verpleegkundig specialisten Mary Groeneveld en Saskia Kobes

Restklachten

Beide verpleegkundig specialisten hebben kankerpatiënten van de praktijk bij wie de behandeling (bijna) was afgerond, benaderd om hun behoeften te peilen. Zij leerden daarvan dat veel van hen nog met klachten rondlopen, soms al jarenlang. Kobes: “De omgeving gaat ervan uit dat iemand weer beter is als hij de behandeling succesvol heeft afgerond, maar de patiënt zelf behoudt heel vaak restklachten. Hij kaart die niet aan omdat hij ervan uitgaat dat die klachten er nu eenmaal bij horen. Of hij weet niet bij wie hij hiervoor terechtkan.”

“Tijdens een wandeling praten patiënten makkelijker dan in de spreekkamer”

Wandelconsult

De twee zagen al patiënten toen de coronacrisis zich aandiende. “Dus lieten we ze niet meer naar de praktijk komen, maar werden he

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , , ,
Deel dit artikel