DOQ

Koolzuur­anhydrase­remmer verbetert obstruc­tieve slaap­apneu

De koolzuuranhydraseremmer sulthiame verminderde obstructieve slaapapneu (OSA) gemiddeld met meer dan 20 voorvallen per uur. Dit is een van de sterkste reducties die is gerapporteerd in een geneesmiddelenonderzoek naar OSA. Een bijbehorend commentaar in het blue journal stelt: we zijn er nog niet, maar deze studie is waarschijnlijk een nieuwe mijlpaal in onze zoektocht naar farmacotherapie voor OSA.

Vroeger werd aangenomen dat OSA een puur anatomisch probleem zou zijn. Inmiddels is duidelijk dat bij maximaal 70% van de patiënten voor de ontwikkeling van OSA niet-anatomische factoren, endotypes genaamd, nodig zijn. Deze paradigmashift heeft de weg geëffend voor onderzoek naar endotype-gerichte farmacotherapieën. Die behandelingen zijn dringend nodig om de vele patiënten met OSA te helpen die de huidige behandelopties, zoals continue positieve luchtwegdruk (CPAP), niet kunnen of willen gebruiken.

Koolzuuranhydrase

Een belangrijke regulator van de ademhaling is koolzuuranhydrase. In een meta-analyse van 26 kleine studies is gevonden dat een remmer van dat enzym, acetazolamide, de apneu-hypopneu-index (AHI), een maat voor de ernst van OSA, bij deze patiëntencategorie gemiddeld met 38% verlaagt. De effecten waren vergelijkbaar bij obstructieve en centrale slaapapneu. Een daaropvolgende meta-analyse met een andere methodologie rapporteerde een niet-significante, maar vergelijkbare effectgrootte. Dit ondersteunt de bevindingen van de eerdere analyse.

Interessante bevindingen

In een recente publicatie in het blue journal staan de bevindingen van een fase 2-studie naar de veiligheid en werkzaamheid van de koolzuuranhydraseremmer sulthiame voor de behandeling van OSA. 68 volwassenen met matige of ernstige OSA die de CPAP-therapie hadden stopgezet, werden gerandomiseerd naar een vier weken durende behandeling met sulthiame of placebo.
De relatieve AHI-reductie was 32% voor sulthiame 200 mg en 41% voor sulthiame 400 mg. Dit is vergelijkbaar met andere koolzuuranhydraseremmers. De absolute AHI-reductie van 21 en 22 gebeurtenissen per uur in de twee sulthiame-groepen is opmerkelijk in vergelijking met andere geneesmiddelen, waaronder atomoxetine-oxybutynine.
Bijwerkingen traden vaker op bij hogere doses, waren meestal mild en van voorbijgaande aard en omvatten paresthesieën, dyspneu, gastro-intestinale klachten, vermoeidheid en dysgeusie.
Het meest verrassend en opmerkelijk is de consistentie van het effect. In tegenstelling tot de duidelijke heterogeniteit die was gevonden voor andere koolzuuranhydraseremmers, ondervonden bijna alle patiënten bij behandeling met sulthiame uitgesproken AHI-reducties met een vergelijkbare omvang.

Langetermijnstudies welkom

Hoewel sulthiame resulteerde in substantiële AHI-reducties, verdween de OSA bij weinig patiënten volledig. In het bijbehorende commentaar wordt dan ook voorgesteld om sulthiame te reserveren voor patiënten met mildere OSA en/of te combineren met andere interventies. Uiteindelijk zullen verbeteringen in harde uitkomsten nodig zijn om nieuwe interventies, zoals sulthiame, klinisch te omarmen.
Het gebrek aan verbeteringen in klinische uitkomsten in de huidige studie kan gerelateerd zijn aan de relatief korte behandelperiode of de hoge resterende OSA-last.  Maar het kan ook een weerspiegeling zijn van nadelige effecten van koolzuuranhydraseremmers. Daarom zijn langetermijnstudies naar sulthiame, inclusief rigoureuze beoordelingen van klinische resultaten, welkom.

Referenties:

  1. Schmickl CN, Edwards BA, Malhotra A. Drug Therapy for Obstructive Sleep Apnea: Are We There Yet? Am J Respir Crit Care Med. 2022;205:1379-1381. https://www.atsjournals.org/doi/10.1164/rccm.202202-0301ED?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori:rid:crossref.org&rfr_dat=cr_pub%20%200pubmed
  2. Hedner J, Stenlöf K, Zou D, et al. A Randomized Controlled Clinical Trial Exploring Safety and Tolerability of Sulthiame in Sleep Apnea. Am J Respir Crit Care Med. 2022;205:1461-1469. https://www.atsjournals.org/doi/full/10.1164/rccm.202109-2043OC
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Achter een gezondheidsklacht kan een negatieve ervaring uit het verleden schuilgaan’

Seksueel misbruik kan via chronische stress leiden tot gezondheidsklachten, vertelt Janneke van ’t Hooft. Ze pleit voor meer bewustzijn bij zorgverleners om deze klachten beter te herkennen en behandelen. “Een ‘tweesporenbeleid’ kan helpend zijn.”

‘Ik ben een beetje klaar met de vraag hoe veilig AI is’

Daan Geijs onderzoekt hoe AI kan helpen bij het beoordelen van huidkanker en zo veel routinematig werk uit handen kan nemen. Hij ziet AI als cruciaal om de zorg efficiënter te maken. “Nederland heeft het in zich om koploper te zijn bij AI-toepassingen in de zorg.”

Van overleven naar regie: werkplezier terugvinden als arts

Angelique van Dam, voormalig huisarts, begeleidt zorgprofessionals naar meer werkplezier en regie in hun leven. “Iedere arts kan bewust kiezen om in leiderschap te stappen, los van functie of positie.”

Casus: man met laesie ter hoogte van de borst

Een 47-jarige man komt met een laesie ter hoogte van de linkerborst die al aanwezig is sinds de geboorte. Hij heeft geen voorgeschiedenis van huidkanker en heeft een huidtype 3. Wat is uw diagnose?

‘We leven in een oceaan van chemicaliën’

Chemische vervuiling heeft een grote impact op onze gezondheid, waarschuwt Saer Samanipour. Correlaties met gezondheidsproblemen nemen toe, maar wet- en regelgeving blijven achter. “Artsen kunnen een sleutelrol spelen in bewustwording en actie.”

Casus: dame met bultje op de neus

Op het spreekuur presenteert zich een dame van 71 jaar met sinds enkele maanden een bultje op de neus. Het bultje is progressief in omvang en heeft de laatste tijd ook een wondje erop. Het is meestal niet pijnlijk. Wat is uw diagnose?

Bezuinigen op onderzoek maakt de zorg juist duurder

Het kabinet wil bezuinigen op onderzoek. Bas Groot Koerkamp vertelt waarom dit een slecht idee is. “Deze bezuinigingen gaan niet alleen ten koste van de kwaliteit van de zorg, maar zullen de maatschappij op de lange termijn juist op meer kosten jagen.”

Vliegerarts ziet kameraadschap als grote bonus

Marco van Leeuwen combineert zijn passie voor geneeskunde en de luchtmacht als vliegerarts. Tussen medische evacuaties, zorg voor militairen en ziekenhuiswerk vindt hij daar kameraadschap en avontuur. “De kans dat je ingezet wordt, speelt natuurlijk wel in deze tijd.”

Minder allergieën: ‘beetje modder, minder zeep en wat gezonde chaos’

Het aantal mensen met een allergie neemt toe. Hoe komt dit en is dit tij te keren? Allergoloog Hanneke Oude Elberink geeft uitleg en praktische adviezen. “We zien een wereldwijde trend die we niet louter op een verhoogde perceptie kunnen afschuiven.”

Casus: vrouw met mogelijke pneumonie

Een 64-jarige vrouw presenteert zich op de spoedeisende hulp vanwege verdenking op een pneumonie. Ze heeft een voorgeschiedenis van COPD en twee maanden eerder had zij een symptomatische COVID-19-infectie. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx