Kosten en diagnostische waarde van beeldvormend materiaal bij lage rugklachten

mm
redactie
Redactioneel,
15 april 2020

Beeldvorming (röntgenfoto’s, CT en MRI) biedt geen gezondheidsvoordelen voor patiënten met lage rugpijn (LBP) en wordt tevens niet aanbevolen in klinische richtlijnen. Het is onduidelijk of beeldvorming leidt tot hogere kosten, zorggebruik of afwezigheid op het werk. Met deze reden onderzoekt de studie systematisch of beeldvorming bij patiënten met LBP leidt tot een toename van deze uitkomsten.

(bron foto pixabay)

Hogere kosten

Tot oktober 2017 heeft men PubMed, CINAHL, EMBASE, Cochrane Library en Web of Science doorzocht op gerandomiseerde gecontroleerde studies (RCT’s) en observationele studies (OS’s. Daarbij werd beeldvorming vergeleken met geen beeldvorming op gerichte resultaten. Twee reviewers voerde onafhakelijk een gegevensextractie en risico van bias-beoordeling uit. Met behulp van de GRADE-methode werd de kwaliteit van het bewijsmateriaal bepaald.

Directe kosten die stijgen voor patiënten die röntgenfoto’s ondergaan wordt ondersteunt door bewijs van matige kwaliteit (1 RCT; n = 421). Het feit dat vroege MRI kan leiden tot hogere kosten wordt ondersteunt door het bewijs van lage kwaliteit (3 OS’s; n = 9535).

Lage kwaliteit

Er is bewijs van matige kwaliteit (1 RCT, 2 OS’s; n = 3897) dat het uitvoeren van MRI of beeldvorming (MRI of CT) geassocieerd is met een toename van het gebruik in de gezondheidszorg (bijv. toekomstige injecties, chirurgie, medicatie, enz.). Het uitvoeren van röntgenfoto’s of MRI wordt met bewijs van lage kwaliteit (5 OS’s; n = 15,493) geassocieerd met een toename van het gebruik in de gezondheidszorg. Bewijs van matige kwaliteit (2 RCT’s; n = 667) toonde geen significante verschillen tussen röntgen- of MRI-groepen vergeleken met niet-beeldvormende groepen bij afwezigheid van het werk. Bewijs van lage kwaliteit (2 Oss; n = 7765) vertoonde in vergelijking met de niet-beeldvormende groepenwel een significant grotere gemiddelde afwezigheid van werk in de MRI-groepen.

Beeldvorming in LBP kan in verband worden gebracht met hogere medische kosten, toegenomen zorggebruik en meer verzuim.

Bron: Fysiotherapie en wetenschap
, , , ,
Deel dit artikel