DOQ

Kosten en diagnostische waarde van beeldvormend materiaal bij lage rugklachten

Beeldvorming (röntgenfoto’s, CT en MRI) biedt geen gezondheidsvoordelen voor patiënten met lage rugpijn (LBP) en wordt tevens niet aanbevolen in klinische richtlijnen. Het is onduidelijk of beeldvorming leidt tot hogere kosten, zorggebruik of afwezigheid op het werk. Met deze reden onderzoekt de studie systematisch of beeldvorming bij patiënten met LBP leidt tot een toename van deze uitkomsten.

(bron foto pixabay)

Hogere kosten

Tot oktober 2017 heeft men PubMed, CINAHL, EMBASE, Cochrane Library en Web of Science doorzocht op gerandomiseerde gecontroleerde studies (RCT’s) en observationele studies (OS’s. Daarbij werd beeldvorming vergeleken met geen beeldvorming op gerichte resultaten. Twee reviewers voerde onafhakelijk een gegevensextractie en risico van bias-beoordeling uit. Met behulp van de GRADE-methode werd de kwaliteit van het bewijsmateriaal bepaald.

Directe kosten die stijgen voor patiënten die röntgenfoto’s ondergaan wordt ondersteunt door bewijs van matige kwaliteit (1 RCT; n = 421). Het feit dat vroege MRI kan leiden tot hogere kosten wordt ondersteunt door het bewijs van lage kwaliteit (3 OS’s; n = 9535).

Lage kwaliteit

Er is bewijs van matige kwaliteit (1 RCT, 2 OS’s; n = 3897) dat het uitvoeren van MRI of beeldvorming (MRI of CT) geassocieerd is met een toename van het gebruik in de gezondheidszorg (bijv. toekomstige injecties, chirurgie, medicatie, enz.). Het uitvoeren van röntgenfoto’s of MRI wordt met bewijs van lage kwaliteit (5 OS’s; n = 15,493) geassocieerd met een toename van het gebruik in de gezondheidszorg. Bewijs van matige kwaliteit (2 RCT’s; n = 667) toonde geen significante verschillen tussen röntgen- of MRI-groepen vergeleken met niet-beeldvormende groepen bij afwezigheid van het werk. Bewijs van lage kwaliteit (2 Oss; n = 7765) vertoonde in vergelijking met de niet-beeldvormende groepenwel een significant grotere gemiddelde afwezigheid van werk in de MRI-groepen.

Beeldvorming in LBP kan in verband worden gebracht met hogere medische kosten, toegenomen zorggebruik en meer verzuim.

Bron: Fysiotherapie en wetenschap
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”

Veel kortere wachttijden en 100% tevredenheid bij patiënten: hoe dan?

Door een deel van de planbare behandelingen te organiseren als focuskliniek, zijn wachtlijsten in Gelre ziekenhuizen drastisch verkort, vertellen Harm Willem Palamba en Anneke Oosterwechel. “Voorheen deden we zes operaties per dag, nu kunnen we er negen doen.”

‘Ik heb zo’n ander contact met de patiënt’

Livemuziek stimuleert het herstel van ouderen na een operatie en het contact met de verpleegkundige, vertelt Hanneke van der Wal-Huisman. “Wat de patiënt nodig heeft, gaat niet alleen over technisch dingen. Zorg verlenen gaat ook om medemenselijk contact.”

Casus: vrouw met forse dyspnoe

Een vrouw van 19 jaar met inspanningsastma meldt zich met een snel opgekomen, forse dyspnoe. De dyspnoe kenmerkt zich door een in- en expiratoire hoorbare ademhaling, met stridoreuze momenten. Wat is uw diagnose?

De narcistische patiënt: grenzen stellen met passende vleierij

“Artsen die problemen ervaren van narcistische patiënten voelen zich geïntimideerd, gekleineerd en niet serieus genomen, waardoor ze veel stress ervaren”, aldus Thom van den Heuvel. Hij vertelt over de narcistische patiënt, diens gedrag herkennen en ermee omgaan.

‘Huisartsen en apothekers moeten samen­werken tégen het preferentie­beleid’

Apothekers en huisartsen moeten gaan samenwerken tégen het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars om de geneesmiddeltekorten aan de kaak te stellen, vindt Dennis Boon. Hij wil hier een petitie voor starten. “Er zijn veel aanwijzingen dat het tij aan het keren is.”

‘Groene planeet, groene zorg’: actie in de zorgsector is nodig  

Psychiater Jurjen Luykx is trots op zijn boek ‘Groene planeet, groene zorg’. De beknopte gids moet de zorgsector inspireren en helpen om te verduurzamen. “De zorg is verantwoordelijk voor zeven procent van de CO2-uitstoot.”

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”


0
Laat een reactie achterx