Krachtenbundeling ziekenhuizen voor betere zorg chronisch hartfalen

mm
Bianca Hagenaars
Redactioneel,
2 maart 2022

“Het leveren van efficiënte, goede en uniforme zorg voor patiënten met chronisch hartfalen door nauwere samenwerking.” Dat is de ambitieuze doelstelling van cardiologen uit elf ziekenhuizen in de regio Groot-Rijnmond. “De groep patiënten met chronisch hartfalen wordt de komende jaren alleen maar groter. Daarom moeten we goed voorbereid zijn en deze patiënten gezamenlijk de juiste zorg bieden”, vertellen de betrokken cardiologen Robert van der Boon en Mireille Emans.

Op 21 december 2021 presenteerde een afvaardiging van cardiologen namens elf ziekenhuizen in de regio Groot-Rijnmond bij het bestuur van Stichting BeterKeten een gezamenlijk ambitiedocument voor nauwere samenwerking op het gebied van chronisch hartfalen. Deze samenwerking is hard nodig, volgens Van der Boon, werkzaam in het Erasmus MC, en Emans, werkzaam in het Ikazia Ziekenhuis, maatschap Rijnmond Zuid.

Cardioloog dr. Robert van der Boon

Goed voorbereid

Van der Boon: “Alle ziekenhuizen in deze regio behandelen patiënten met chronisch hartfalen. Het gaat om een grote groep patiënten die de komende jaren alleen maar groter zal worden. Hier moeten we goed op voorbereid zijn.”

Comorbiditeit

Emans vult aan: “De behandeling van deze patiënten is eigenlijk nooit one size fits all. Bij patiënten met complex hartfalen is er bijvoorbeeld vaak sprake van comorbiditeit. Daarnaast speelt mee dat de richtlijnen voor hartfalen ons veel ruimte geven en dat de medicamenteuze en interventionele mogelijkheden fors uitgebreid zijn in de afgelopen jaren. Voor cardiologen die minder vaak patiënten

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel