DOQ

Kwaliteits­verbeter­ingen van de prostaat­ectomie

In zijn recente proefschrift beschrijft arts-onderzoeker Hans Veerman enkele resultaten van het kwaliteitsverbeterprogramma van het Prostaatkankernetwerk Nederland. Die blijken niet gering: zo komen onder andere het gebruik van een 3-D model op basis van een MRI-scan van de prostaat, het tegengaan van blaaskramp na de operatie, en een consensus over het opmeten van de ‘membraneuze urethralengte’ naar voren. “Het kwaliteitsverbeterprogramma blijkt zeer effectief.”

Prostaatectomie is een van de hoekstenen van de behandeling van prostaatkanker. Tegenwoordig gebeurt dit meestal via een robot-geassisteerde laparoscopische ingreep (RALP). “Het ultieme doel daarbij is de tumor in zijn geheel te verwijderen – zodat de kans op terugkeer van de ziekte minimaal is – en tevens complicaties, met name blijvende urine-incontinentie en/of erectiele dysfunctie, te voorkomen”, vertelt Hans Veerman. De anatomie maakt het echter lastig dat doel te bereiken: de prostaat omgeeft een deel van de urethra, en de zenuwbanen en bloedvaten die betrokken zijn bij urine-continentie omgeven de prostaat. De operatie is laveren tussen Scylla en Charybdis.

“Met dit 3-D model waren de urologen beter in staat aan te geven of een zenuwsparende operatie mogelijk was”

Arts-onderzoeker Hans Veerman

12 ziekenhuizen

De beste weg om dichter bij het ideale doel te komen, is de uitkomsten van iedere RALP te registreren, te evalueren en op basis daarvan de uitvoering waar mogelijk aan te passen. Hierna volgt een nieuwe cyclus van registreren, evalueren en aanpassen. “Een dergelijk kwaliteitsverbeterprogramma is enkele jaren geleden ingevoerd binnen het Prostaatkankernetwerk Nederland. Dit netwerk omvat 12 ziekenhuizen in de regio Noord-Holland en Flevoland voor de behandeling van patiënten met prostaatkanker. Voor mijn promotieonderzoek heb ik me gericht op de kwaliteit van de RALP, die bij alle patiënten uit het netwerk wordt uitgevoerd in het Antoni van Leeuwenhoek. Maandelijks heb ik met de betrokken specialisten de uitkomsten van alle ingrepen besproken en hebben we gezamenlijk voorstellen tot verbeteringen gedaan. Verbeteringen die, zoals gezegd, moeten leiden tot een zo radicaal mogelijke verwijdering van de tumor en zo min mogelijk complicaties van de ingreep.”

3-D model

Deze continue verbetercyclus heeft inmiddels geleid tot diverse verbeteringen in zowel de pre-, peri- als post-operatieve fase van de RALP. Veerman, inmiddels werkzaam als anios op de afdeling urologie van het Amsterdam UMC: “In de pre-operatieve fase is het heel belangrijk dat de uroloog een goed beeld krijgt van waar de tumor zich in de prostaat bevindt en hoe dicht de tumor zich bij de zenuwbanen rondom de prostaat bevindt. Hoe beter dat beeld, des te beter is in te schatten hoe groot de kans is op beschadiging van de zenuwen bij het volledig verwijderen van de tumor of – omgekeerd – hoe groot de kans is dat er tumorrest achterblijft bij een zenuwsparende operatie.” In zijn proefschrift beschrijft Veerman dat het mogelijk is op basis van de standaard (2-D) MRI-scan van de prostaat een virtueel 3-D model van de prostaat te maken. “Met dit 3-D model waren de urologen beter in staat aan te geven of een zenuwsparende operatie mogelijk was en, zo ja, hoe zij de zenuwsparende operatie dan het beste konden uitvoeren.

“Nadat consensus werd bereikt over de interpretatie van de MRI-scan, was het verschil tussen de metingen verdwenen”

Consensus

Een andere verbetering is de consensus over het meten van de MUL, de membraneuze urethralengte. “De MUL is een onafhankelijke voorspeller voor het ontstaan van blijvende urine-incontinentie na de ingreep. Hoe groter de MUL, des te kleiner de kans op incontinentie.” Om die kans per patiënt goed te kunnen inschatten is het nodig de MUL betrouwbaar te kunnen meten. “In de evaluatie bleek dat er verschil was tussen de radiologen in uitkomst van het meten van de MUL op basis van de MRI-scan. Nadat zij de mogelijke oorzaken hiervan hadden besproken en er consensus werd bereikt over hoe de MRI-scan het beste geïnterpreteerd kan worden, was dit verschil verdwenen.”

Minder blaaskramp

Het cyclische kwaliteitsverbeterprogramma heeft ook geleid tot een sterke afname van een tijdelijke complicatie na de RALP, de katheter-gerelateerde blaaskramp. “Bijna driekwart van de patiënten heeft na de operatie last van blaaskramp. Daardoor worden ze erg onrustig. We hebben achtereenvolgens, in acht cohorten van 50 patiënten, diverse vormen van preventie getest en geëvalueerd. Injecties in de blaas met het anestheticum ropivacaïne aan het einde van de operatie, bleken uiteindelijk het beste te werken. Dit leidde tot een halvering van de incidentie van blaaskramp waarbij bovendien de ernst van de blaaskramp afnam.”

“Belangrijk is dat alle betrokkenen bereid zijn samen te werken en openheid te geven over hun eigen prestaties”

Zeer effectief programma

Al met al, stelt Veerman, heeft zijn onderzoek niet alleen geleid tot concrete verbeteringen in de kwaliteit van de RALP maar toont het ook aan dat de gevolgde weg daarbij – een cyclisch toegepast kwaliteitsverbeterprogramma – zeer effectief is. “Belangrijk voor het slagen van deze aanpak is wel dat alle betrokkenen bereid zijn samen te werken en openheid te geven over hun eigen prestaties. Vervolgens moet je goede afspraken maken over wie er wel en wie niet inzage krijgt in de gepresteerde gegevens. Het uiteindelijke doel is namelijk niet mensen aan te wijzen die minder goed presteren; het doel is de algehele kwaliteit van het team te verbeteren.”

Referentie: Veerman H. Improving the surgical care of prostate cancer patients through reflection on clinical data. PhD-Thesis – Research and graduation internal, Vrije Universiteit Amsterdam]. https://doi.org/10.5463/thesis.206

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Minder infecties na prostaatbiopsie door antibiotica op maat

Naar dit artikel »