‘Laat de patiënt uitpraten’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
23 augustus 2022

Voor haar ‘buitengewone bijdrage aan de persoonsgerichte geneeskunde’ ontving Sandra van Dulmen in het voorjaar de prestigieuze Paul Tournier Prijs. Hoe verguld ze daarmee ook is, volgens de bijzonder hoogleraar Communicatie in de gezondheidszorg van het Radboudumc blijft er werk te verzetten. “Realiseer je als arts dat je veel kunt winnen door eenvoudigweg de patiënt anders te bejegenen en uit te laten praten.”

Vrouwelijke huisartsen zijn tijdens gesprekken met patiënten meer empathisch dan hun mannelijke collega’s. Tot dat inzicht kwam Sandra van Dulmen eind jaren 80. “Ik wilde geneeskunde studeren, maar werd telkens uitgeloot. Ondertussen wijdde ik me aan de studie psychologie. Als student-assistent kon ik een paar honderd patiëntgesprekken van huisartsen coderen. Daarbij vielen me verschillen op tussen mannelijke en vrouwelijke dokters; verschillen in de communicatie die consequenties hadden voor de uitkomsten van de zorg. Ik besefte dat patiëntcommunicatie een interessant onderzoeksgebied was en heb me daarop toegelegd.”

“Veel zorgverleners vergewissen zich onvoldoende van de behandelvoorkeuren van de patiënt”

Bijzonder hoogleraar ‘Communicatie in de gezondheidszorg’, Sandra van Dulmen

Andere benadering

Ze licht toe: “Het gaat zeker niet alleen om sekseverschillen, maar bijvoorbeeld ook om de grenzen en mogelijkheden van samen beslissen. En ook om het effectief communiceren met patiënten met comorbiditeit en mensen in de palliatieve fase. Vanuit het oogpunt van per

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel