DOQ

Lage dosering prednisolon effectief bij handartrose

Een lage dosering prednisolon zorgt voor minder pijn en een betere handfunctie bij patiënten met handartrose. Dat concluderen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) uit een studie waarin ze prednisolon vergeleken met een placebo. De resultaten zijn recent verschenen in The Lancet.

Onderzoekers van de afdeling Reumatologie includeerden 92 patiënten met handartrose met pijn en tekenen van ontsteking in de vingergewrichten in hun studie. De groep werd willekeurig verdeeld, waarbij de helft 10 mg prednisolon kreeg voor zes weken en de andere helft een placebo. Na zes weken werden de pijnklachten tussen de groepen vergeleken, vragenlijsten afgenomen, echo’s en MRI’s gemaakt. Dit werd gevolgd door een afbouwschema van twee weken en zes weken zonder medicatie. 

(Foto: Pixabay)

Minder pijn en betere handfunctie

De resultaten waren hoopgevend. “We zagen dat patiënten die prednisolon hadden gekregen, vergeleken met de placebogroep, minder pijn en betere handfunctie hadden na zes weken. Gemiddeld genomen nam de pijn bij hen af met bijna 22 punten (op een schaal van 0-100), vergeleken met ongeveer 5 punten in de placebogroep”, legt arts-onderzoeker Féline Kroon uit. Ook andere klachten, zoals functiebeperking, verbeterden beduidend meer in de behandelde groep vergeleken met placebo. Naast een verbetering in klachten, was er na zes weken ook minder ontsteking in de vingergewichten te zien bij de patiënten.

Kortdurende behandeling

Wel leek de verbetering een tijdelijk effect te zijn: na afbouwen van de medicatie verdwenen de verschillen tussen de groepen weer. De onderzoekers raden de behandeling alleen kortdurend aan. “Behandeling met prednisolon is een effectieve therapie om symptomen te verminderen van patiënten met handartrose die een opvlamming van hun ziekte ervaren. Vanwege mogelijke bijwerkingen van prednisolon op de langere termijn, is langdurige behandeling met dit medicijn onverstandig. Er is meer onderzoek nodig naar de optimale duur en dosering van deze behandeling”, aldus hoofdonderzoeker en hoogleraar Reumatologie Margreet Kloppenburg.


Zie voor de complete publicatie ‘Results of a 6-week treatment with 10 mg prednisolone in patients with hand osteoarthritis (HOPE): a double-blind, randomisede, placebo-controlled trial’.

Bron: LUMC

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Een medifoor gebruiken in medische gesprekken: zeven tips

Een medifoor is een getekende metafoor die helpt bij het eenvoudig uitleggen van medische begrippen. Charlie Obihara is initiatiefnemer van het Medifoor platform en legt uit hoe ze te gebruiken. “Ook voor volwassenen is het goed om de informatie juist te verpakken.”

Casus: man met koorts, malaise en huiduitslag

Een 36-jarige man heeft klachten van koorts, malaise en huiduitslag. Hij is 3 weken geleden teruggekeerd van een vakantie naar Bangkok. Wat is uw diagnose?

Spraakherkenning zorgt voor minder administratielast

Spraakherkenning leidt tot snelle, efficiënte dossiervoering voor de arts. Harm Wesseling legt uit hoe dit in de praktijk wordt gebruikt en welke winst er behaald kan worden. “Artsen kunnen eerder hun rapportage afronden. Dat hoeven ze dan niet ’s avonds nog te doen.”

Verlies­sensitief werken in de zorg

Artsen: herken en erken verlies bij de patiënten, stelt Herman de Mönnink. Hiermee kunnen leed en complicaties worden voorkomen. “Op het moment dat je ruimte neemt voor je eigen emotionele werkstress, kun je ook ruimte nemen voor de kant van de patiënt.”

Casus: patiënt met pijnlijke oorschelp en gewrichtsklachten

Dit is de tweede keer dat u deze 32-jarige patiënt ziet met dezelfde klacht. Vandaag gaat de pijnlijke rechter oorschelp ook gepaard met gewrichtsklachten. Het gehoor is goed en patiënt heeft geen neusobstructie of een inspiratoire stridor. Er is geen trauma in de anamnese. Wat is uw diagnose?

Casus: man met buikklachten en veranderd defecatiepatroon

Een man wordt gestuurd naar de polikliniek in verband met geleidelijk toenemende buikklachten met een verandering van het defecatiepatroon. Wat is uw diagnose?

AI-gestuurd model verbetert doorstroom

Esther Janssen ontwikkelde een AI-gestuurd model dat voor de operatie al voorspellingen doet over het ontslagmoment van een patiënt en de benodigde nazorg, en zo de doorstroom te verbeteren. “Hiermee kun je eerder schakelen, door nazorgpartners te benaderen.”

SPAT voor allergietesten

Senne Gorris bedacht de SPAT: een automatische machine die alle allergiekrasjes in een keer zet. Dit maakt de testen betrouwbaarder en sneller. “De resultaten zijn na een kwartier bekend en overal waar de SPAT wordt gebruikt zijn de testen en dus de uitslagen gelijk.”

Machte­loosheid drijft artsen tot ‘medische gas­lighting’

De uitdrukking ‘medische gaslighting’ popt steeds vaker op in discussies onder ontevreden patiënten en in de medische wereld zelf. Marlies van Hemert legt uit wat dit betekent en hoe om te gaan met de patiënt als een diagnose uitblijft. “Bescheidenheid helpt.”

Casus: patiënt met probleem bij uitsteken tong

Uw 24-jarige ietwat schuchtere patiënt 'steekt' zijn tong direct naar u uit als u vraagt wat u voor hem kan doen. Daarna vervolgt hij dat hij maar één probleem heeft... Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx