DOQ

Lage dosis colchicine vermindert CV-sterfte en CV-events bij coronair syndroom

Een lage dosis van het jichtmiddel colchicine vermindert het risico op cardiovasculaire (CV)-sterfte en CV-events bij patiënten met een chronisch coronair syndroom. Deze resultaten van de Low Dose Colchicine (LoDoCo2)-studie bevestigen net als de COLCOT-studie dat het nuttig is om colchicine toe te voegen aan de standaardbehandeling van deze patiëntencategorie. De LoDoCo2-studie vond plaats in Australië en in een groot aantal Nederlandse ziekenhuizen. Dit onderzoek kreeg veel aandacht in de media.  

Colchicine remt verschillende ontstekingsroutes die betrokken zijn bij de pathogenese van atherosclerose. In een eerdere analyse van de LoDoCo-studie is gevonden dat een lage dosis colchicine (0,5 mg eenmaal daags) veilig en effectief was voor de preventie van CV-events bij patiënten met coronarialijden. 

(bron foto iStock)

Afname van samengestelde eindpunt 

In de LoDoCo2-studie is bij 5522 patiënten met een chronisch coronair syndroom vastgesteld of een lage dosis colchicine resulteert in minder CV-events. De deelnemende patiënten waren ≥ 6 maanden lang klinisch stabiel en hadden geen gevorderde nierziekte, hartfalen of een ernstige hartziekte.  

Het primaire eindpunt was een samenstelling van CV-sterfte en het optreden van myocardinfarcten, ischemische beroertes of door ischemie gedreven coronaire revascularisaties. Na een mediane follow-up van 29 maanden verminderde colchicine het risico op dit samengestelde eindpunt met 31% in vergelijking met placebo (6,8 versus 9,6%; HR 0,69, p < 0,001). De effecten van colchicine traden vroeg op en namen toe in de loop van de tijd. 

Secundaire eindpunten en subgroepen 

De voordelen van colchicine werden ook gevonden voor enkele secundaire eindpunten, namelijk: 

  • CV-sterfte, myocardinfarcten of ischemische beroertes: HR 0,72 (p = 0,007); 
  • Myocardinfarcten of door ischemie gedreven coronaire revascularisaties: HR 0,67 (p < 0,001); 
  • CV-sterfte of myocardinfarcten: HR 0,71 (p = 0,010); 
  • Door ischemie gedreven coronaire revascularisaties: HR 0,75 (p = 0,012); en 
  • Myocardinfarcten: HR 0,70 (p = 0,014). 

Er werden geen significante voordelen van colchicine in vergelijking met placebo gevonden voor de volgende losstaande secundaire eindpunten: ischemische beroertes, all-cause mortaliteit en CV-sterfte. 

Het effect van colchicine was consistent in een aantal vooraf gespecificeerde subgroepen, waaronder mannen en vrouwen, patiënten van jonger of ouder dan 65 jaar en patiënten met en zonder hypertensie in de voorgeschiedenis.  

Conclusies 

De LoDoCo2-studie levert overtuigend bewijs dat colchicine, indien getolereerd, effectief en veilig is voor de secundaire preventie bij patiënten met een chronisch coronair syndroom. Het is belangrijk om een ​​lage dosis colchicine te gebruiken, omdat tot 10% van de patiënten het medicijn niet verdraagt, voornamelijk vanwege gastro-intestinale bijwerkingen. Overigens werden in de LoDoCo2-studie tussen de twee behandelgroepen geen significante verschillen in ernstige bijwerkingen gevonden. 

Reacties in de media 

Er was veel aandacht voor de LoDoCo2-studie. “In Nederland zouden er al gauw honderdduizenden hartpatiënten baat bij kunnen hebben”, zegt Arend Mosterd, cardioloog in het Meander MC in Amersfoort en een van de auteurs, in NRC. In hetzelfde artikel zegt Ron Peters, cardioloog in het Amsterdam UMC: “Hiermee is overtuigend aangetoond dat colchicine preventief kan werken.” 


Nidorf SM, Fiolet ATL, Mosterd A, et al. Colchicine in Patients with Chronic Coronary Disease. N Engl J Med. 2020 Aug 31. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2021372  

Sander Voormolen. Pil tegen jicht kan nieuwe hartaanvallen voorkomen. NRC, 31 augustus 2020. https://www.nrc.nl/nieuws/2020/08/31/pil-tegen-jicht-kan-nieuwe-hartaanvallen-voorkomen-a4010341  

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: patiënte met dyspnoe naar de EHH

Een oudere obese vrouw presenteert zich op de Eerste Hart Hulp vanwege dyspnoe. Die begon twee weken geleden en was aanvankelijk inspanningsgebonden, nu ook bij platliggen. Ze plast nog maar kleine beetjes sinds drie dagen. Wat is uw diagnose?

Casus: patiënt met progressieve inspanningsdyspneu

Een patiënt presenteert zich met progressieve inspanningsdyspneu. Voorheen was hij in staat om zonder klachten te tennissen, nu ervaart hij kortademigheid bij stevig doorwandelen. Er is geen sprake van hoesten, sputumproductie of koorts. Wat is uw diagnose?

Uitgebreid bloedonderzoek met één simpele vingerprik

Capillaire bloedafname via een vingerprik blijkt bij meer dan 30 standaardbepalingen een goed alternatief voor venapunctie, concludeerde Martijn Doeleman. “Patiënten kunnen zelf de vingerprik doen. Gewoon thuis, wanneer het hen uitkomt.”

Cultuur­sensitieve zorg in de praktijk: lessen van Mammarosa

Taal- en cultuurverschillen kunnen de communicatie met zorgverleners flink bemoeilijken. Stichting Mammarosa biedt hierin uitkomst. Samia Kasmi vertelt hoe belangrijk cultuursensitieve communicatie is, en hoe artsen hierin het verschil kunnen maken.

‘Er is een trend naar meer visuele informatie’

“Voor patiënten blijkt de juiste toedieningsroute van een geneesmiddel niet altijd vanzelfsprekend te zijn”, vertellen Yara Mangindaan en Nike Everaarts-de Gruyter. Zij hielpen medicijnpictogrammen te ontwikkelen die ondersteunen bij goed gebruik van geneesmiddelen.

Werkbereidheid bij een crisis niet vanzelf­sprekend

Ziekenhuizen kunnen tijdens een crisis niet blind vertrouwen op hun personeel, concluderen Dennis Barten en Lindsy Engels. Werkbereidheid hangt sterk af van verschillende factoren. “Het is belangrijk om te ontdekken wat nodig is om voor te bereiden op crisissituaties.”

Casus: man met dysfonie­klachten

Een 42-jarige man komt op uw spreekuur met dysfonieklachten, twee maanden geleden ontstaan in een periode van veel hoesten. Aan het einde van de dag worden de klachten erger en het is lastig om een lang gesprek te voeren. Wat is uw diagnose?

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”