Lage morfinedosis ook geschikt voor COPD-patiënt die nog níet in stervensfase is

mm
Astrid van den Hoek
Redactioneel,
28 juli 2021

Bij COPD-patiënten met ernstige kortademigheid kan morfine worden voorgeschreven in de palliatieve fase. Maar opioïden inzetten als behandeling voor de kortademigheid zelf, wordt nauwelijks gedaan uit onzekerheid over het effect voor de patiënt en angst voor bijwerkingen wat betreft de ademhaling. Onderzoek van dr. Daisy Janssen en promovenda Cindy van den Berg-Verberkt laat zien dat die zorgen niet terecht zijn. Een lage dosis morfine blijkt een positief effect te hebben op de kortademigheid én op de kwaliteit van leven.

Dr. Daisy Janssen, specialist ouderengeneeskunde en kaderarts palliatieve zorg bij het Limburgse longcentrum Ciro, onderzocht eerder hoe artsen aankijken tegen het gebruik van morfine bij de behandeling van kortademigheid bij patiënten met ernstige COPD. Dit werd namelijk weinig toegepast, terwijl het volgens de richtlijnen wel mogelijk is. “Er kwamen een aantal belemmeringen uit, zoals onzekerheid over het effect dat door de patiënt ervaren wordt en angst voor bijwerkingen op het gebied van ademhaling. Dat is de input geweest voor dit onderzoek, de MORDYC-studie, waarbij we wilden kijken naar het effect op de kwaliteit van leven en naar de bijwerkingen op de longen.”

Specialist ouderengeneeskunde en kaderarts palliatieve zorg dr. Daisy Janssen

Klinisch relevant

De belangrijkste uitkomst is dat morfine de kwaliteit van leven van mensen met COPD verbetert. Janssen: “Dat hebben wij gemeten met de CAT-score, een geaccepteerde methode om kwaliteit van leven te meten bij mensen met COPD. We zagen dat het niet alleen statistisch verbetert, maar ook klinisch relevant. Alleen bij de

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel