Lagere Vt en buikligging beste strategie bij ARDS

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
7 juni 2021

Een netwerkmeta-analyse die in het Blue journal verscheen, biedt een solide uitgangspunt om de best mogelijke ondersteunende zorg te bieden aan patiënten met matige tot ernstige ARDS. Dat is een lage teugvolume (Vt)-gevoelige strategie.

Tijdens de COVID-19-pandemie is de ziektelast van het acute respiratory distress syndrome (ARDS) op de intensive cares (IC’s) dramatisch toegenomen. De behandeling van ARDS is in wezen ondersteunend. Om verdere longschade te voorkomen, is nauwkeurige en adequate mechanische beademing essentieel.

Recente netwerkmeta-analyse

Deze netwerkmeta-analyse omvatte 34 studie met opgeteld ruim 9000 patiënten van wie sterftegegevens beschikbaar waren. De belangrijkste bevinding was dat de lage Vt-gevoelige strategie significant beter was dan de lage Vt-strategie alleen (relatief risico 0,74).

De lage Vt-strategie, die werd beschouwd als het standaardbeleid, werd gedefinieerd als een Vt van ≤ 8 ml/kg voorspeld lichaamsgewicht en een PEEP-hoeveelheid aangepast op basis van de ARMA-studie.

Van alle onderzochte strategieën was de lage Vt-gevoelige strategie de meest effectieve benadering en hoge Vt als de minst effectieve strategie in vergelijking met het standaardbeleid.

Venoveneuze extracorporale membraanoxygenatie (VV-ECMO) werd beoordeeld als mogelijk een van de meest effectieve strategieën voor zeer ernstige ARDS (PaO2/FiO2-ratio van ≤ 75 mmHg). Het betrouwbaarheidsniveau was echter laag, omdat er slechts twee studies geanalyseerd werden.

Reactie in editorial

De sterke punten van deze netwerkmeta-analyse zijn dat deze is uitgevo

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

,
Deel dit artikel