Laserbehandeling moet betere prognose geven bij niet-operabel glioblastoom

mm
Marten Dooper
Redactioneel,
30 maart 2022

Met een incidentie van ongeveer 1100 is het glioblastoom de meest voorkomende primaire hersentumor in Nederland. “De vooruitzichten voor de patiënten zijn ongunstig”, schetst Mark ter Laan, neurochirurg in het Radboudumc, het beeld. “Zelfs bij de meest optimale behandeling blijft de patiënt gemiddeld niet meer dan ongeveer twee jaar in leven.” Een MRI-geleide stereotactische laserablatie lijkt hierin verandering te kunnen brengen.

De optimale behandeling bestaat al ruim vijftien jaar uit een operatie waarbij een gespecialiseerde neurochirurg zoveel mogelijk tumorweefsel weghaalt. Wat volgt is een combinatie van radiotherapie en chemotherapie, het zogeheten Stupp-schema. Ter Laan: “We weten inmiddels dat het voor een optimaal effect nodig is de chirurgie zo radicaal mogelijk uit te voeren. Daarbij is het natuurlijk altijd balanceren tussen het verwijderen van zoveel mogelijk tumorweefsel enerzijds en het zo goed mogelijk behouden van functies anderzijds.”

Van links naar rechts: Mark ter Laan, neurochirurg en onderzoeksleider, Ilaria Viozzi, neurochirurg i.o. en PhD student en Kristian Overduin, technisch geneeskundige en mede onderzoeksleider, op de hybride OK van het Medical Innovation and Technology Center (MITeC) van het Radboudumc.

Geen operatie

Niet iedere patiënt komt in aanmerking voor een (radicale) operatie. Ter Laan: “Het kan zijn dat de tumor zich op een plek bevindt waar je niet veel weefsel kunt wegnemen zonder fors verlies van functie, bijvoorbeeld verlies van spraak. In dat geval beperkt de ingreep zich tot het nemen van een biopt, om de diagnose goed te kunnen stellen, gev

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel