Latere inzet CDK4/6-remmers bespaart geld en verbetert zorg
Redactioneel
4 december 2024
De resultaten van de Nederlandse SONIA-studie laten zien dat het uitstellen van de start met CDK4/6-remmers bij patiënten met uitgezaaide, hormoongevoelige borstkanker leidt tot vergelijkbare behandeluitkomsten als direct starten. Het gaat echter gepaard met minder bijwerkingen en bespaart aanzienlijke kosten. Dit kan een besparing van ruim 45 miljoen euro per jaar in Nederland opleveren.
De SONIA-studie, uitgevoerd onder leiding van Agnes Jager (Erasmus MC), Inge Konings (Amsterdam UMC) en Gabe Sonke (AvL), onderzocht twee strategieën voor het gebruik van CDK4/6-remmers in combinatie met hormoontherapie. Bij de ene groep patiënten werd direct gestart met de combinatiebehandeling, terwijl bij de andere groep pas een CDK4/6-remmer werd toegevoegd als de hormoontherapie niet langer effectief was. Het onderzoek betrof 1.050 patiënten en werd uitgevoerd in samenwerking met 74 Nederlandse ziekenhuizen en de Borstkanker Vereniging Nederland (BVN).
Gelijkwaardige effectiviteit, minder bijwerkingen
De belangrijkste conclusie: de progressievrije overleving verschilde niet tussen de twee groepen, evenmin als de totale overleving. Echter, patiënten die later begonnen met een CDK4/6-remmer gebruikten deze medicijnen gemiddeld 16,5 maanden korter en hadden 74% minder bijwerkingen, zoals vermoeidheid en problemen met de bloedcelproductie. Dit betekent minder ziekenhuisbezoeken en meer kans op een ‘normaal’ leven.
Kostenbesparing en betere zorg
Naast de voordelen voor de patiënt,
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: