Leefstijl van invloed op ontwikkeling effecten parkinson in diermodellen

mm
Koen Scheerders
Redactioneel,
2 oktober 2020

Leefstijl kan een rol spelen bij het ontwikkelen van parkinsonklachten bij diermodellen. Dat is de conclusie van het proefschrift van Luiza Reali Nazario, die op recent promoveerde aan de Universiteit van Groningen. 

De ziekte van Parkinson is een van de meest voorkomende neurodegeneratieve ziektes. Met de stijgende levensverwachting en vergrijzing wordt het aantal parkinsonpatiënten naar verwachting steeds hoger. Een beter begrip van de ziekte en de mogelijke invloed van leefstijl op het ziekteproces is daarom hard nodig.  

(bron foto: pixabay)

Diermodellen voor parkinson 

Reali Nazario en collega’s onderzochten de invloed van leefstijl op het dopaminerge systeem en de ontwikkeling van parkinson met behulp van diermodellen. Zebravissen met geïnduceerd parkinsonisme vertoonden gedragsveranderingen passend bij de interventie, waarbij effect op het dopaminerge systeem uitbleef. Bovendien toonden de onderzoekers aan dat ze immuunreacties in het brein van levende zebravissen in beeld konden brengen met PET. Hoewel ze dit diermodel nog verder moeten onderzoeken, concluderen de onderzoekers dat de zebravis nuttig kan zijn voor het bestuderen van het ziekteproces achter de

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel