DOQ

Leefstijl van invloed op ontwikkeling effecten parkinson in diermodellen

Leefstijl kan een rol spelen bij het ontwikkelen van parkinsonklachten bij diermodellen. Dat is de conclusie van het proefschrift van Luiza Reali Nazario, die op recent promoveerde aan de Universiteit van Groningen. 

De ziekte van Parkinson is een van de meest voorkomende neurodegeneratieve ziektes. Met de stijgende levensverwachting en vergrijzing wordt het aantal parkinsonpatiënten naar verwachting steeds hoger. Een beter begrip van de ziekte en de mogelijke invloed van leefstijl op het ziekteproces is daarom hard nodig.  

(bron foto: pixabay)

Diermodellen voor parkinson 

Reali Nazario en collega’s onderzochten de invloed van leefstijl op het dopaminerge systeem en de ontwikkeling van parkinson met behulp van diermodellen. Zebravissen met geïnduceerd parkinsonisme vertoonden gedragsveranderingen passend bij de interventie, waarbij effect op het dopaminerge systeem uitbleef. Bovendien toonden de onderzoekers aan dat ze immuunreacties in het brein van levende zebravissen in beeld konden brengen met PET. Hoewel ze dit diermodel nog verder moeten onderzoeken, concluderen de onderzoekers dat de zebravis nuttig kan zijn voor het bestuderen van het ziekteproces achter de ziekte van Parkinson.  

Cafetariadieet 

De onderzoekers brachten deze kennis over het dopaminerge systeem over naar een knaagdiermodel. Daarbij onderzochten ze de invloed van dieet op het beloningssysteem, waarbij dopamine en dopaminereceptoren betrokken zijn. Een ‘cafetariadieet’ met veel vet en suiker bleek bij ratten te leiden tot een afname van de expressie van dopaminereceptoren en een verminderde dopamine-afgifte. Na induceren van parkinsonisme bleken de dieren met het cafetariadieet meer schade in het brein te hebben dan de dieren die een normaal dieet kregen.  

Leefstijladviezen 

Reali Nazario en haar collega’s concluderen dat het zoeken naar de processen die ten grondslag liggen aan parkinson en het verband met leefstijl, wetenschappers kan helpen om de pathogenese van de ziekte beter te begrijpen. Dat onderzoek zal niet direct leiden tot het uitvaardigen van leefstijladviezen ter voorkoming van parkinsonklachten, maar kan wel leiden tot het ontwikkelen van passende diermodellen voor dit ziektebeeld. Dat levert mogelijk nieuwe therapieën en hulpmiddelen op.  

Bron: Universiteit van Groningen

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: man met koorts, malaise en huiduitslag

Een 36-jarige man heeft klachten van koorts, malaise en huiduitslag. Hij is 3 weken geleden teruggekeerd van een vakantie naar Bangkok. Wat is uw diagnose?

Spraakherkenning zorgt voor minder administratielast

Spraakherkenning leidt tot snelle, efficiënte dossiervoering voor de arts. Harm Wesseling legt uit hoe dit in de praktijk wordt gebruikt en welke winst er behaald kan worden. “Artsen kunnen eerder hun rapportage afronden. Dat hoeven ze dan niet ’s avonds nog te doen.”

Verlies­sensitief werken in de zorg

Artsen: herken en erken verlies bij de patiënten, stelt Herman de Mönnink. Hiermee kunnen leed en complicaties worden voorkomen. “Op het moment dat je ruimte neemt voor je eigen emotionele werkstress, kun je ook ruimte nemen voor de kant van de patiënt.”

Casus: patiënt met pijnlijke oorschelp en gewrichtsklachten

Dit is de tweede keer dat u deze 32-jarige patiënt ziet met dezelfde klacht. Vandaag gaat de pijnlijke rechter oorschelp ook gepaard met gewrichtsklachten. Het gehoor is goed en patiënt heeft geen neusobstructie of een inspiratoire stridor. Er is geen trauma in de anamnese. Wat is uw diagnose?

Casus: man met buikklachten en veranderd defecatiepatroon

Een man wordt gestuurd naar de polikliniek in verband met geleidelijk toenemende buikklachten met een verandering van het defecatiepatroon. Er is een normale eetlust, geen vermagering. Er is geen bloedverlies per anum. Bij lichamelijk onderzoek worden geen afwijkingen gevonden. Wat is uw diagnose?

AI-gestuurd model verbetert doorstroom

Esther Janssen ontwikkelde een AI-gestuurd model dat voor de operatie al voorspellingen doet over het ontslagmoment van een patiënt en de benodigde nazorg, en zo de doorstroom te verbeteren. “Hiermee kun je eerder schakelen, door nazorgpartners te benaderen.”

SPAT voor allergietesten

Senne Gorris bedacht de SPAT: een automatische machine die alle allergiekrasjes in een keer zet. Dit maakt de testen betrouwbaarder en sneller. “De resultaten zijn na een kwartier bekend en overal waar de SPAT wordt gebruikt zijn de testen en dus de uitslagen gelijk.”

Machte­loosheid drijft artsen tot ‘medische gas­lighting’

De uitdrukking ‘medische gaslighting’ popt steeds vaker op in discussies onder ontevreden patiënten en in de medische wereld zelf. Marlies van Hemert legt uit wat dit betekent en hoe om te gaan met de patiënt als een diagnose uitblijft. “Bescheidenheid helpt.”

Casus: patiënt met probleem bij uitsteken tong

Uw 24-jarige ietwat schuchtere patiënt 'steekt' zijn tong direct naar u uit als u vraagt wat u voor hem kan doen. Daarna vervolgt hij dat hij maar één probleem heeft... Wat is uw diagnose?

‘Toen ik weer een witte jas aan mocht, telde ik weer mee als mens’

Vluchtelingstudenten kunnen in het UMCU hun geneeskundestudie afmaken. Dit helpt hen, maar is ook zinvol voor de Nederlandse arts, vertelt Eva Stortelder. “Er is heel veel behoefte. Het gaat om honderden potentiële collega’s die toegang tot het medisch netwerk willen.”


0
Laat een reactie achterx