Leefstijlroer: opening voor gesprek over gezond gedrag

mm
Bibejan Lansink
Redactioneel,
18 augustus 2021

De enorme impact van leefstijl op gezondheid wordt, zeker sinds COVID-19, door niemand meer betwist. Maar hoe ga je hierover het gesprek aan, bijvoorbeeld met patiënten die kampen met ernstig overgewicht? Het Leefstijlroer van Vereniging Arts en Leefstijl kan zorgprofessionals daarbij ondersteunen, weet huisarts Janneke Stolker. “Je doet mensen tekort als je hun geen keuze geeft.”

Eén college over Vifit, het drankje. Daarmee was het onderwerp voeding tijdens haar opleiding wel zo’n beetje behandeld, herinnert Janneke Stolker zich. Zelf stond ze zo’n tien jaar geleden, als beginnend huisarts, ook nauwelijks open voor thema’s als preventie. Niet toevallig tijdens haar eerste zwangerschap groeide haar interesse voor de invloed van voeding en leefstijl op gezondheid. Een bezoek aan een congres van Vereniging Arts en Voeding, voorloper van het huidige Vereniging Arts en Leefstijl, deed de rest. Sindsdien heeft Stolker geen congres meer gemist.

Huisarts Janneke Stolker

Sámen zoeken naar oplossing

Naast haar werk als parttime waarnemend huisarts bij een praktijk in Delft, adviseert Stolker nu onder meer collega-huisartsen over een gezonde leefstijl en hoe je dat introduceert bij patiënten. “Als huisarts ben je vaak bezig iets voor de patiënt op te lossen, te handelen. Bijvoorbeeld met medicatie. Door het te hebben over voeding, beweging en slaap, ontstaat een gelijkwaardiger gesprek waarin je sámen naar een oplossing zoekt. Het maakt ons werk ook leuker, omdat het minder energie kost.”

“Ik had een boekenkast vol leefstijl-gerelateerde

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel