Left is right bij refluxklachten

mm
Bianca Hagenaars
Redactioneel,
8 februari 2023

Brandend maagzuur is een veelvoorkomende gezondheidsklacht. Doordat goedwerkende maagzuurremmers eenvoudig beschikbaar zijn, is recent weinig onderzoek verricht naar leefstijlfactoren ter behandeling van refluxklachten. “Uit ouder onderzoek bleek dat het slapen op de linkerzijde mogelijk brandend maagzuur kan verminderen”, vertelt Jeroen Schuitenmaker, arts in opleiding tot MDL-arts in het Amsterdam UMC. Hij onderzocht of slapen op de linkerzij een geschikte behandeloptie is voor nachtelijke refluxklachten.

In Westerse landen heeft ongeveer 20% van de mensen last van refluxklachten. “Deze klachten zijn vaak gerelateerd aan leefstijl”, vertelt Jeroen Schuitenmaker. “Het komt vaker voor bij mensen met overgewicht, mensen die ongezond eten of mensen die roken.” Dit maakt dat het aanpassen van de leefstijl de belangrijkste eerste stap is bij de behandeling van refluxklachten. “Stoppen met roken, afvallen, niet te laat eten bij nachtelijke refluxklachten, het vermijden van voedingsstoffen die de maagzuurklachten verergeren. Bijvoorbeeld alcohol, pittig eten of koolzuurhoudende dranken.”

“Bij het slapen op de linkerzij stroomt daadwerkelijk minder maagzuur de slokdarm in”

MDL-arts in opleiding Jeroen Schuitenmaker

Registreren slaappositie

Ook maagzuurbinders of maagzuurremmers werken goed, zegt Schuitenmaker. Toch blijft een aantal mensen last houden van nachtelijke refluxklachten. Uit oudere en experimentele onderzoeken bleek dat het slapen op de linkerzij een positieve invloed zou hebben op nachtelijke reflux. Goed en recent onderzoek ontbrak echter. “Ik heb verschillende

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel