Leidraad voor huisartsen over obstructieve longziekten in tijden van COVID-19

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
14 april 2020

Wat te doen met een astma- of COPD-exacerbatie tijdens de huidige COVID-19-epidemie? Saar van Nederveen-Bendien (HagaZiekenhuis) en Jasmijn van Campen (HMC), beiden longarts in Den Haag, hebben een leidraad opgesteld met praktische handvaten en een stappenplan.

Aangezien astma en COPD veelvoorkomende chronische longziekten zijn en deze patiënten zich altijd, dus ook gedurende de huidige COVID-19-epidemie, tussentijds kunnen presenteren vanwege toegenomen luchtwegklachten, hebben huisartsen behoefte aan praktische adviezen.

Leidraad

Naar aanleiding van hun betrokkenheid bij het oprichten van het COVID-triagecentrum/HAP voor de regio Den Haag zijn de twee Haagse longartsen door de huisartsenorganisatie HADOKS benaderd om een leidraad op te stellen voor het behandelen van astma- en COPD-exacerbaties tijdens de huidige COVID-19-epidemie.

Het eerste advies is om zo veel mogelijk de huidige NHG-standaarden en SWAB-richtlijn te volgen. Verder is het belangrijk om de meest recente adviezen na te leven, omdat bij nieuwe inzichten of wetenschappelijke input, de adviezen rondom COVID-19 en astma/COPD snel kunnen veranderen.

Adviezen en stappenplan

Het is nog niet duidelijk of patiënten met een obstructieve longziekte een verhoogd risico lopen op een ernstig beloop van een COVID-19-infectie. Er waren onder andere vragen/zorgen over het gebruik van prednisolon. Bij een COVID-19-infectie lijken corticosteroïden zoals prednison, gecontra-indiceerd, m

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel