DOQ

Levenslang antistolling of stoppen na initiële behandeling?

De nieuwe VTE-PREDICT risicoscore voorspelt in de dagelijkse praktijk de individuele risico’s op een recidief veneuze trombo-embolie (VTE) en een klinisch relevante bloeding na de initiële antistollingsbehandeling. Maria de Winter legt uit hoe de score tot stand kwam en hoe deze in de praktijk te gebruiken is.

De huidige richtlijnen adviseren om de risico’s op recidief VTE en bloedingen tegen elkaar af te wegen en de patiënt hierbij te betrekken. De richtlijnen geven echter geen houvast bij het inschatten van de persoonlijke risico’s, noch hoe shared-decision making moet plaatsvinden. Hoe beslis je dan of je je patiënt levenslang antistolling geeft, of stopt na de initiële behandeling?
“De richtlijn beschrijft het algemene risico voor grote groepen patiënten”, zegt Maria de Winter, arts assistent interne geneeskunde in het Utrechts Diakonessenhuis. Ze promoveerde vorig jaar op o.a. het onderzoek naar VTE-PREDICT. “Zo weten we dat iemand met een VTE, zonder uitlokkende factor zoals een operatie, zonder antistolling gemiddeld 30% kans op een recidief heeft binnen vijf jaar, en dat de behandeling met antistolling jaarlijks 1-2% kans op een ernstige bloeding geeft.”

“De externe validatie liet zien dat de risico’s voorspeld met de risicoscore goed overeenkomen met de geobserveerde risico’s”

Arts assistent interne geneeskunde Maria de Winter

Individueel risico

Samen met haar collega’s ontwikkelde De Winter een predictiemodel dat de individuele en absolute risico’s gedurende vijf jaar op zowel een recidief VTE als een klinisch relevante bloeding weergeeft. Bloedingen zijn klinisch relevant als de patiënt medische hulp zoekt die leidt tot een behandeling van de bloeding en/of een aanpassing van de bloedverdunnende therapie.
In januari publiceerden de onderzoekers de bevindingen over de ontwikkeling en externe validatie van VTE-PREDICT.1 “We stelden de score op met de gegevens van ruim 15.000 patiënten en valideerden deze in externe cohorten met bijna 60.000 patiënten die representatief zijn voor de hele populatie patiënten met een VTE (met en zonder uitlokkende factor en zonder actieve kanker). De externe validatie liet zien dat de met de risicoscore voorspelde risico’s goed overeenkomen met de geobserveerde risico’s.”, zegt de Winter.

“Het uiteindelijke beleid komt tot stand op basis van shared decision making en niet op basis van alleen de berekende risicoscores”

Spreekkamer

Hoe ziet de Winter het gebruik van VTE-PREDICT in de spreekkamer? “Met de risicoscore kun je de patiënt het persoonlijke absolute risico op een recidief VTE laten zien met en zonder gebruik van bloedverdunners. Tegelijkertijd laat de score de kans op een klinisch relevante bloeding zien in beide scenario’s.”
“Belangrijk is om deze risico’s samen met de patiënt af te wegen. Voor de ene patiënt zal het voorkomen van een bloeding zwaarder wegen, terwijl de andere patiënt het belangrijker vindt om een recidief te voorkomen”, zegt de Winter. “Stel, iemand heeft een recidiefkans van 10% en een bloedingskans van 5%. Als de patiënt een fanatiek kickbokser is, wat gepaard gaat met een verhoogde kans op bloedingen, dan is deze wellicht niet bereid dit bloedingsrisico te lopen. Stel de patiënt wil een traumatische ic-opname na een longembolie nooit meer meemaken, dan accepteert deze wellicht eerder het bloedingsrisico. Het uiteindelijke beleid komt dus tot stand op basis van shared decision making en niet op basis van de berekende risicoscores alleen.”
De jonge doctor hoopt dat de score uiteindelijk zijn weg vindt naar de internationale richtlijnen, juist vanwege de voordelen die VTE-PREDICT biedt. “VTE-PREDICT kan worden gebruikt voor zowel het persoonlijke recidief- als bloedingsrisico bij de hele populatie patiënten met VTE na de initiële behandeling. Hiermee overbruggen we een belangrijke kloof die clinici ervaren in het advies van de richtlijn.”

Iedereen kan VTE-PREDICT gebruiken, maar nog niet voor de klinische praktijk. De aanvraag voor een Europees MDR-certificaat voor medische hulpmiddelen loopt nog.
VTE-PREDICT kwam tot stand in samenwerking met ORTEC B.V., mede door een subsidie van ZonMw.

Referentie: 1. De Winter MA, Büller HR, Carrier M, et al. Recurrent venous thromboembolism and bleeding with extended anticoagulation: the VTE-PREDICT risk score. Eur Heart J. 2023;ehac776.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx