Log in om uw persoonlijke bookmarks op te kunnen slaan.
Levenslang antistolling of stoppen na initiële behandeling?
De nieuwe VTE-PREDICT risicoscore voorspelt in de dagelijkse praktijk de individuele risico’s op een recidief veneuze trombo-embolie (VTE) en een klinisch relevante bloeding na de initiële antistollingsbehandeling. Maria de Winter legt uit hoe de score tot stand kwam en hoe deze in de praktijk te gebruiken is.
De huidige richtlijnen adviseren om de risico’s op recidief VTE en bloedingen tegen elkaar af te wegen en de patiënt hierbij te betrekken. De richtlijnen geven echter geen houvast bij het inschatten van de persoonlijke risico’s, noch hoe shared-decision making moet plaatsvinden. Hoe beslis je dan of je je patiënt levenslang antistolling geeft, of stopt na de initiële behandeling?
“De richtlijn beschrijft het algemene risico voor grote groepen patiënten”, zegt Maria de Winter, arts assistent interne geneeskunde in het Utrechts Diakonessenhuis. Ze promoveerde vorig jaar op o.a. het onderzoek naar VTE-PREDICT. “Zo weten we dat iemand met een VTE, zonder uitlokkende factor zoals een operatie, zonder antistolling gemiddeld 30% kans op een recidief heeft binnen vijf jaar, en dat de behandeling met antistolling jaarlijks 1-2% kans op een ernstige bloeding geeft.”
“De externe validatie liet zien dat de risico’s voorspeld met de risicoscore goed overeenkomen met de geobserveerde risico’s”
Arts assistent interne geneeskunde Maria de Winter
Individueel risico
Samen met haar collega’s ontwikkelde De Winter een predictiemodel dat de individuele en absolute risico’s gedurende vijf jaar op zowel een recidief VTE als een klinisch relevante bloeding weergeeft. Bloedingen zijn klinisch relevant als de patiënt medische hulp zoekt die leidt tot een behandeling van de bloeding en/of een aanpassing van de bloedverdunnende therapie.
In januari publiceerden de onderzoekers de bevindingen over de ontwikkeling en externe validatie van VTE-PREDICT.1 “We stelden de score op met de gegevens van ruim 15.000 patiënten en valideerden deze in externe cohorten met bijna 60.000 patiënten die representatief zijn voor de hele populatie patiënten met een VTE (met en zonder uitlokkende factor en zonder actieve kanker). De externe validatie liet zien dat de met de risicoscore voorspelde risico’s goed overeenkomen met de geobserveerde risico’s.”, zegt de Winter.
“Het uiteindelijke beleid komt tot stand op basis van shared decision making en niet op basis van alleen de berekende risicoscores”
Spreekkamer
Hoe ziet de Winter het gebruik van VTE-PREDICT in de spreekkamer? “Met de risicoscore kun je de patiënt het persoonlijke absolute risico op een recidief VTE laten zien met en zonder gebruik van bloedverdunners. Tegelijkertijd laat de score de kans op een klinisch relevante bloeding zien in beide scenario’s.”
“Belangrijk is om deze risico’s samen met de patiënt af te wegen. Voor de ene patiënt zal het voorkomen van een bloeding zwaarder wegen, terwijl de andere patiënt het belangrijker vindt om een recidief te voorkomen”, zegt de Winter. “Stel, iemand heeft een recidiefkans van 10% en een bloedingskans van 5%. Als de patiënt een fanatiek kickbokser is, wat gepaard gaat met een verhoogde kans op bloedingen, dan is deze wellicht niet bereid dit bloedingsrisico te lopen. Stel de patiënt wil een traumatische ic-opname na een longembolie nooit meer meemaken, dan accepteert deze wellicht eerder het bloedingsrisico. Het uiteindelijke beleid komt dus tot stand op basis van shared decision making en niet op basis van de berekende risicoscores alleen.”
De jonge doctor hoopt dat de score uiteindelijk zijn weg vindt naar de internationale richtlijnen, juist vanwege de voordelen die VTE-PREDICT biedt. “VTE-PREDICT kan worden gebruikt voor zowel het persoonlijke recidief- als bloedingsrisico bij de hele populatie patiënten met VTE na de initiële behandeling. Hiermee overbruggen we een belangrijke kloof die clinici ervaren in het advies van de richtlijn.”
Iedereen kan VTE-PREDICT gebruiken, maar nog niet voor de klinische praktijk. De aanvraag voor een Europees MDR-certificaat voor medische hulpmiddelen loopt nog.
VTE-PREDICT kwam tot stand in samenwerking met ORTEC B.V., mede door een subsidie van ZonMw.
Referentie: 1. De Winter MA, Büller HR, Carrier M, et al. Recurrent venous thromboembolism and bleeding with extended anticoagulation: the VTE-PREDICT risk score. Eur Heart J. 2023;ehac776.