Levensloopgeneeskunde: Reinier de Graaf kijkt met brede blik naar mensen

mm
Michel van Dijk
Redactioneel,
23 maart 2022

Een kansrijke start, zo gezond mogelijk ouder worden, een brede blik op de levens van patiënten. Het zijn trefwoorden bij het concept levensloopgeneeskunde waarop het Reinier de Graaf Gasthuis zich de komende jaren focust. Het nieuwe Behandelcentrum Voorburg, geopend sinds 1 februari, speelt daarbij een belangrijke rol. “Onze zorgprofessionals hier zetten zich ervoor in mensen in de regio Leidschendam-Voorburg langer gezond te houden”, zegt directievoorzitter prof. dr. Carina Hilders van het Reinier de Graaf Gasthuis.

Ziektes voorkomen en de gezondheid bevorderen van mensen in elke levensfase. Nee, levensloopgeneeskunde is geen medisch specialisme, stelt Hilders, het is eerder een visie op hoe we er als samenleving voor zorgen dat iedereen zo lang mogelijk gezond blijft. “Er is zeven jaar verschil in overlijden tussen mensen met een hoge en een lagere sociaaleconomische status. Dat verschil is zelfs zeventien jaar als het gaat om chronisch ziek zijn. De gezondheidszorg blijkt minder toegankelijk als je in het verkeerde postcodegebied bent geboren.”

Directievoorzitter prof. dr. Carina Hilders

Eerste levensjaren

Een van de doelstellingen van levensloopgeneeskunde is om dat te voorkomen. “We willen dat iedereen een kansrijke start heeft, en dat ieder kind zich zo gezond mogelijk kan ontwikkelen in de eerste levensjaren. Zodat je ook gegarandeerd bent van gezondheid op latere leeftijd.”

“Als je weet wat je kunt verwachten in het leven van mensen op basis van events uit hun verleden, kun je daarop anticiperen”

Zwangerschapsvergiftiging

Want dát is de crux

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel