Lichttherapie effectief bij behandeling prostaatkanker

Een nieuwe niet-chirurgische behandeling voor laag-risico prostaatkanker kan effectief kankercellen doden, terwijl het gezonde weefsel behouden blijft, aldus de resultaten van een fase III klinische studie door prof. dr. Mark Emberton Uroloog aan het University College London Hospitals (UCLH) en onder andere uroloog Henk van der Poel van het AvL. De studie is gepubliceerd in The Lancet Oncology.
Aan de studie namen 413 patiënten deel. De studie liep in tien verschillende landen, waar de ingreep vaak voor het eerst werd uitgevoerd. De studie werd gesponsord door STEBA Biotech, de fabrikant van de licht therapeutische behandeling.
De nieuwe behandelmethode heet vascular-targeted photodynamic therapy (PDT). Het gaat om het injecteren van een lichtgevoelig geneesmiddel in de bloedstroom, dat vervolgens wordt geactiveerd met een laser om tumorweefsel in de prostaat te kunnen vernietigen. Uit de studie in The Lancet blijkt dat 49% van de patiënten die behandeld werden met PDT, compleet in remissie gingen, in vergelijking met 13,5% van de mensen in de controlegroep.
Het zijn belangrijke resultaten aldus professor Mark Emberton, Uroloog aan het UCLH. Volgens hem is het een grote sprong voorwaarts in de behandeling van prostaatkanker.
Wanneer een man een laag-risico prostaatkanker heeft, dan wordt hij actief gevolgd. Door monitoring is te zien wanneer de ziekte ernstiger wordt en behandeld moet worden. Radicale therapie met daarbij chirurgische verwijdering van de gehele prostaat heeft veel lange termijn nadelige effecten, deze dienen dus alleen bij hoog-risico kankers te worden toegepast. Radicale therapie geeft levenslang erectiele problemen en 1 op de 5 patiënten is ook incontinent. Mensen die met PDT worden behandeld hebben alleen kortdurend erectiele en urologische problemen die vaak binnen 3 maanden verdwijnen. Ook na twee jaar zijn er geen significantie bijwerkingen.
Binnen het fase III onderzoek waren er 6% patiënten die na een PDT alsnog radicale therapie nodig hadden. Dit betrof 30% van de mensen in de controle-arm. De kans dat kanker overging naar een meer gevaarlijk stadium was drie keer lager bij PDT. De gemiddelde tijd naar progressie werd van 14 maanden naar 28 maanden verlengt.
Uroloog Henk van der Poel over de studie: “Wij hebben in het AvL inderdaad meegedaan met de studie. Het mooie van de studie is dat er twee behandelingen gerandomiseerd werden vergeleken. Vooralsnog is het te vroeg om te zeggen dat de nieuwe licht therapeutische behandeling beter is dan een conventionele behandeling. We moeten dat afwachten maar de korte termijn resultaten zoals in het Lancet artikel zijn beschreven, zijn interessant. Een langere termijn follow-up is nodig om ook werkelijk te kunnen zeggen dat patiënten er langer door leven dan wel minder bijwerkingen hebben dan bij de standaardbehandelingen. Hiervoor worden de patiënten uit de studie nog langer gecontroleerd in een vervolgonderzoek. De behandeling is vergelijkbaar met bijvoorbeeld brachytherapie van de prostaat alleen wordt er bij PDT licht in plaats van radioactiviteit gebruikt en werd er in de studie alleen een deel van de prostaat behandeld. De behandeling is op dit moment nog niet in Nederland beschikbaar. Er zal gewacht worden op langere termijn data.”
Bron: The Lancet
Auteur: Lennard Bonapart
urologie, wetenschappelijk