Long- en hartpatiënten in beweging met fietslabyrint in ziekenhuis

mm
redactie
Redactioneel,
13 augustus 2019

Voor patiënten met longklachten is bewegen tijdens een ziekenhuisopname erg belangrijk. Door in beweging te zijn, hebben zij minder last van benauwdheid. Daarom zorgde Ziekenhuis Gelderse Vallei voor de komst van een fietslabyrint op haar cardio/longafdeling.

Door regelmatig te bewegen werken de longen beter en vermindert de benauwdheid van longpatiënten. Ook blijkt uit onderzoek dat patiënten die tijdens hun ziekenhuisopname meer bewegen, korter in het ziekenhuis hoeven te blijven. Daarnaast is de kans kleiner dat zij nog een keer moeten worden opgenomen.

Stimulans

“Het is wel een uitdaging om patiënten met longklachten te stimuleren tot beweging”, vertelt Joke van den Berg, longverpleegkundige in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Zij is één van de initiatiefnemers van het fietslabyrint. “Patiënten die benauwd zijn, durven niet zo goed te bewegen maar het fietslabyrint is hierbij een enorme stimulans.”

Een tochtje door de bollenvelden, in uniform: links Karen Oud (longarts), rechts Joke van den Berg (longverpleegkundige (Foto: Gelderse Vallei Ziekenhuis)

Leuk en uitdagend

Met het fietslabyrint zijn prachtige virtuele fietstochten te maken. Door de beelden op het scherm is het alsof de fietser door Parijs rijdt, door Rotterdam, Amsterdam, Ede, Wageningen, Arnhem, Nijmegen, over de Hoge Veluwe of op de hei. Er zijn maar liefst 310 routes waarbij je vogels, auto’s en andere omgevingsgeluiden hoort.

Het beeldscherm is aangesloten op een hometrainer. Het beeld past zich aan de snelheid van de fietser aan. Stopt de fietser met trappen, dan stopt ook de fietsroute op het scherm. De beelden zijn levensecht en op kruispunten kiest de fietser zelf welke kant hij op wil.

“Door het fietslabyrint komen veel aspecten samen: het verbetert de conditie èn het zorgt voor afleiding en ontspanning, het maakt bewegen leuk en uitdagend”, aldus Van den Berg.

Thuis ook fietsen

Steffi Poortinga is fysiotherapeut in het ziekenhuis. Zij en Karen Oud, longarts, zijn de andere initiatiefnemers van dit project. Poortinga vertelt over de ervaringen die tijdens de proefopstelling van het labyrint zijn opgedaan: “Patiënten willen doorfietsen, willen nog van alles zien, even kijken waar ze vroeger woonden, even de Eifeltoren zien… Het stimuleert om langer te bewegen. De drempel om thuis meer te bewegen, wordt ook kleiner. Het geeft patiënten een voorsprong als ze het al in het ziekenhuis hebben uitgeprobeerd. En zo wordt de wereld van de patiënten groter.”

Ook voor hartpatiënten

Het labyrint is gesponsord door farmaceutisch bedrijf Chiesi. Verpleegkundigen en fysiotherapeuten wijzen de patiënten op het fietslabyrint. Op de cardio/longafdeling liggen ook hartpatiënten. Ook de patiënten van deze afdeling kunnen het fietslabyrint gebruiken.         

Bron: Ziekenhuis Gelderse Vallei     
, , , , , ,
Deel dit artikel