Longarts dr. De Hosson: ‘De patiënt, die spoedig na zijn huwelijk zou overlijden, was ons heel dankbaar’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
11 november 2019

Een patiënt die je altijd bijblijft, die impact heeft. Improviseren, razendsnel actie ondernemen en buiten de formele taakomschrijving van een medisch specialist denken. Dr. Sander de Hosson, toen nog longarts in opleiding, slaagde hier tien jaar geleden in. Daarmee liet de huidige medicus uit het Wilhelmina Ziekenhuis Assen de laatste wens van een patiënt in vervulling gaan.

“Het was een confronterende gewaarwording dat iemand die nog zo jong is en midden in het leven staat, kan worden getroffen door zóveel leed. Hij was 32 jaar, ongeveer net zo oud als ik destijds, en zijn prognose was slecht. Het is uitzonderlijk als iemand op die leeftijd longkanker heeft. Bij deze man was ook sprake van uitzaaiingen, in botten en het hartzakje.”

Longarts dr. De Hosson

Uitbehandeld

“Drie maanden lang heb ik mede voor deze patiënt gezorgd”, vertelt De Hosson. “Op het laatst had hij ook vocht in een hartzakje en kreeg hij het steeds erg benauwd. Het moment brak aan dat de man was uitbehandeld. In het ziekenhuis troffen we voorbereidingen om hem naar huis te laten gaan. Hij zou zijn laatste levensfase doorbrengen in zijn vertrouwde omgeving.”

‘De man had nog maar heel kort te leven. “Wat ik nog het allerliefst zou willen, is trouwen met mijn vriendin”, zei hij’

Wettelijke eisen

“Vlak voordat de patiënt zou worden ontslagen, het was ’s morgens, sprak hij me aan. Wat ik nog het allerliefst zou willen, is trouwen met mijn vriendin. Wat doe je als arts bij zo’n verzoek? De man had nog maar heel kort te leven, hij zou dus ook heel snel moeten trouwen. En wat komt er

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel