Longarts dr. Franssen over die ene patiënt: ‘Knop om bij COPD-patiënt na confronterende boodschap longarts’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
27 februari 2019

Een patiënt die je altijd bijblijft, een patiënt die impact heeft gehad. Iedere arts herinnert zich er daar wel één van. “Als u uw leefstijl niet onmiddellijk verandert en weigert door ons te worden behandeld, is de kans groot dat u binnen een maand overlijdt.” Deze woorden, uitgesproken door Frits Franssen, brachten een kentering teweeg bij de meest ernstige COPD-patiënt die de longarts van Maastricht UMC+ ooit had gezien. “De confrontatie sorteerde effect. Na ontslag uit ons centrum heeft de man een half jaar geen klinische zorg hoeven consumeren.”

Longarts dr. Franssen

“Ik ben werkzaam in CIRO, een partnercentrum van Maastricht UMC+ dat zich toelegt op gespecialiseerde behandelingen voor patiënten met ernstige chronische longziekten. We zien patiënten uit het hele land. Zo was een paar jaar geleden bij ons een COPD-patiënt opgenomen uit de regio Den Haag. Na een reeks van langdurige ziekenhuisopnames hadden zijn artsen daar de hoop opgegeven nog iets voor hem te kunnen betekenen.”

Longfunctie 10%

“Dat was niet voor niets. Ik had nog nooit zo’n ernstige patiënt gezien. Deze man, 47 jaar oud, had niet alleen een longfunctie van 10%, uit ons aanvullend onderzoek bleek dat hij er behalve lichamelijk ook sociaal en mentaal heel slecht aan toe was. Hij had ernstig ondergewicht en extreem respiratoir falen. Hij woonde alleen, had geen familieleden of vrienden die zich om hem bekommerden, kwam zijn bed nooit uit, ook niet om naar de wc te gaan, en hij rookte en dronk stevig. Mijn eerste contact met hem leerde me dat hij

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel